DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 18. října 2024

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Dcera krále močálů - Karen Dionne (2017)

KNIŽNÍ TIPY - Dcera krále močálů - Karen Dionne (2017)


Dcera krále močálů - Karen Dionne
2017, Slovart (ČR)

Jednou, když byl také podzim a sychravo, tak mě přemluvila dcera k návštěvě supermarketu. A tak jsem se stal na několik hodin takovým tím tátou, co stojí v rohu s taškami a čeká, až se slečna hezky oblékne. Přemýšlel jsem si pro sebe a asi to na mě bylo vidět, protože mi potom navrhla. Hele, tati, když si tak hodnej, co kdybychom šli do kina? Kývnul jsem souhlasně hlavou a směřoval naše kroky k občerstvení. Pojedli jsme něco dobrého a pro mě bylo hrozně hezké, že jí je se mnou dobře. Z malé roztomilé princezny vyrostla šikovná, chytrá a sebevědomá slečna. Na co půjdeme, zeptám se a ona vybere film Kde zpívají raci. Jsem jediný muž v sále, nejdřív čekám nějakou slaďárnu, nakonec vidím snímek, který si hrozně pamatuji.

Střih. Uplyne několik let a já jdu do Levných knih. Nemám brýle a tak omylem vyberu knihu Dcera krále močálů, o které si myslím, že je pokračováním Kde zpívají raci. Není. Byl to omyl. I když na mě celý příběh působil velmi podobně. Také je v něm dívka, která vyrůstá na samotě v krásné přírodě. Jenže Dcera krále močálů je o hodně temnějším příběhem, syrovým a děsivým. Je to přesně takové to psycho, ve kterém se buduje atmosféra pomalu, postupně. Navíc, despotický otec, dívka co vyrůstá v podstatě bez mámy. A tak jsem zase jednou, víceméně náhodou, objevil příběh, který mě hodně zasáhl. Dostal se mi do hlavy. Chodíval jsem po lesích u nás za domem a občas se dostal až k rašeliništi. Nějak jsem si dovedl představit malý domek o samotě. A když jsem potom potkal v mlze samotného, od pohledu divného chlapa, zatrnulo mi. Je to hodně dobře napsaná knížka. Chytla mě a nepustila. Od začátku do konce.

Až knížku dočtete, podívejte se i na film Dcera divočiny. Nemá sice příliš velké hodnocení, ale když si uvědomíte, že dnes všude píší recenze hlavně mladí a děti, tak vás to nemusí trápit. Je dobře natočený a myslím si, že si tím krásně doplníte celkový obraz. Je to hlavně krásná příroda, úplně jiný způsob života, což mě zaujalo. Jasně, podivný otec s pokřivenou povahu, ale také souznění s lesem, s močály. Hlavní hrdinka se naučila přežít. Využije to proti svému vlastnímu otci, kterého pronásleduje. Mě přišly tyto pasáže hodně napínavé. Jinak asi záleží na rozpoložení každého čtenáře. Není to vyloženě thriller, spíš sonda do myšlenek divného člověka. Zase jsem si uvědomil, jak je důležité mít normální a stabilní rodinu. Někoho, o koho se můžete opřít. Hannah tohle nemá. Je na všechno sama a umí si poradit. Když si to vezmu kolem a kolem, tak je to vlastně hrozně smutná knížka. Pokud jste citlivější, tak vás varuji. 

Pro mě je to první setkání s autorkou. Nechci působit jako nějaký chlápek ze staré školy, ale je fakt, že je napsána přeci jen jinak, než jsem zvyklý. Chvilku mi dělalo problém se sžít s postavami. Tak nějak mi nešlo "přemýšlet jako žena". Když jsem se ale postupně naladil na stejnou vlnu, pak už šlo vše jako po másle. Navíc jsem doporučil knížku i své dceři a manželce a obě byly opravdu nadšené. Ale nebojte, není to jenom čtení pro holky. Zažijete i spoustu dobrodružství. Dokázali byste přežít v divočině? Zkuste si někdy jen tak přespat pod širákem v horách. Budete vnímat zvuky, pachy, probudí se ve vás instinkty, o kterých jste si mysleli, že už je nemáte. Asi jsem si chtěl také zkusit i něco jiného, trošku odlišný styl, než mám normálně rád. Chybu jsem rozhodně neudělal. Ono je v závěru stejně nejdůležitější, jestli se začtu. A to se samozřejmě povedlo, jinak bych knihu do svých tipů nikdy nezařadil.

Sedíme u nedělního oběda. Vždycky si ze sebe děláme legraci. Řeč přijde i na to, jak jsme spolu byli jednou s dcerou v kině. Někdy bychom to mohli zopakovat, řekne mi a já se najednou cítím hrozně dobře. Určitě, budu rád, odpovím a zeptám se, jak se jí líbila Dcera krále močálů. Chvilku o knize diskutujeme a když dojíme, jdu se napít vody. Omylem se srazíme. Omluvím se a ona mi řekne, že je ráda, že mě má. To já taky děvče, to já taky. Mám co dělat, abych se nedojmul. Tak to vidíte, knihy lidi spojují. Doufám, že jsem vám svým dnešním tipem také udělal radost. Děkuji moc za pozornost, mějte se co nejlépe a přeji vám dobré světlo. Tak zase za týden. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dcera krále močálů je okouzlujícím napínavým psychologickým thrillerem, příběhem ženy, která musí riskovat vše, aby pronásledovala nebezpečného muže, který jí ničil minulost a nyní hrozí, že ukradne i její budoucnost. Tím mužem je naneštěstí její otec… Když neslavně známý únosce dětí Král močálů uteče z přísně střeženého vězení uprostřed Michiganské divočiny, je si Helena Pelletierová jistá, že je schopná ho se svými loveckými a stopařskými schopnostmi chytit. Vždyť znalostmi rozlehlých močálů se Králi nemůže nikdo vyrovnat - kromě Heleny, jeho vlastní dcery. Postupně zjišťuje, že útěk z vězení byl jen první krok v otcově promyšleném plánu. Jeho cílem je totiž unést ji i její dvě malé dcerky. V této hře o přežití musí Helena využít vše, co se od otce jako dítě naučila.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER