DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

čtvrtek 12. září 2024

Recenze/review - BLOODCROWN - Sound of Flesh and Bone (2024)


BLOODCROWN - Sound of Flesh and Bone
CD 2024, Gruesome Records

for english please scroll down

Další hromada shnilých kostí. Pokaždé v jiném tvaru, jakoby se nám snažil autor něco sdělit. Tajemné symboly, vyryté s velkou silou. Lebky smějící se do tmy. Udělal si svoji vlastní kostnici. Bez rakví, bez náhrobků. Pohřebiště ztracených duší. Někdy mám pocit, že se mnou rozmlouvají. Obzvláště ve chvílích, kdy si pouštím debutové album švédských maniaků BLOODCROWN. To potom přede mnou ožívají staré přízraky a chtějí se pomstít. 

Poslouchám nové album už nějaký čas a už teď vím, že na tenhle hřbitov se budu rád a často vracet. Kapela na to jde postaru, přesto svěže a zajímavě. Jedná se o surovou jízdu na horské dráze rovnou do pekla. Divoké riffy, naštvaný vokál, drtivé bicí. Výsledkem je jedovatý koktejl, který když pozřete, tak se stanete také hromadou kostí. 


Jsou to silné melodie, které mě doslova přikovaly k reproduktorům, jsou to zničující motivy, které mě donutily k soukromému mosh-pitu. Představte si starou, zdánlivě dávno opuštěnou márnici. Když se setmí, tak vylezou z hrobů zombie a uspořádají si večírek. Pivo teče proudem, víka od rakví praskají a hraje k tomu "Sound of Flesh and Bone". Doporučuji volume pořádně doprava. Teprve potom vynikne síla téhle nahrávky nejvíce. Oceňuji úderný a prašivý zvuk (Rickard Gustafsson - mixing, mastering) i obal (Marcio Blasphemator), který mě samozřejmě inspiroval k úvodu dnešní recenze. Líbí se mi, že na to jdou pánové opravdově, upřímně, uvěřitelně. Rozsekají vás na malé kousky, rozemelou na prach. Každá skladba má v sobě zajímavý motiv, nosnou konstrukci, kterou si pamatuji. Zároveň, a na to si hodně potrpím, je to pořád nářez jak má být. Zkrátka a dobře, pro mě, starého psa, nikde nic nepřebývá, nikde nic nechybí. Máte rádi kapely jako THE CROWN, THE HAUNTED, TERROR 2000, AT THE GATES, ENTOMBED? Potom určitě ochutnejte i tohle zkažené maso. Myslím si, že budete nakonec prokleti stejně jako já. Novinka je velmi heavy, má v sobě takový ten neklid, touhu se vám dostat do hlavy. Není divu, hudbu zde skládali zkušení muzikanti, kteří moc dobře věděli, co a jak chtějí hrát. Nové album je neurvalé, drsné, nekompromisní a přesto náležitě melodické. Doporučuji všem, kteří si potřebují jednou za čas vymlátit mozek z hlavy. Další hromada shnilých kostí. Pokaždé v jiném tvaru, jakoby se nám snažil autor něco sdělit. Tajemné symboly, vyryté s velkou silou. Lebky smějící se do tmy. Udělal si svoji vlastní kostnici. Bez rakví, bez náhrobků. Pohřebiště ztracených duší. Surový, zničující death metal, který vám rozdrtí všechny kosti v těle! Masakr v márnici!


Asphyx says:

Another pile of rotten bones. Each time in a different shape, as if the author was trying to tell us something. Mysterious symbols, engraved with great power. Skulls laughing in the dark. He made his own ossuary. No coffins, no tombstones. A burial ground for lost souls. Sometimes I feel like they're talking to me. Especially when I listen to the debut album of Swedish maniacs BLOODCROWN. That's when the old ghosts come to life in front of me and want revenge. 

I've been listening to the new album for a while now and I already know I'll be returning to this graveyard happily and often. The band goes about it the old fashioned way, yet fresh and interesting. This is a raw roller coaster ride straight to hell. Wild riffs, angry vocals, crushing drums. The result is a poisonous cocktail that when you devour it, you become a pile of bones too. 


It's the powerful melodies that literally had me glued to the speakers, it's the devastating themes that made me want to have a private mosh-pit. Imagine an old, seemingly long-abandoned morgue. When night falls, zombies crawl out of their graves and throw a party. The beer is flowing, the coffin lids are popping, and "Sound of Flesh and Bone" is playing. I recommend volume right. It's only then that the power of this record shines through the most. I appreciate the punchy and dusty sound (Rickard Gustafsson - mixing, mastering) and the cover (Marcio Blasphemator), which of course inspired me to start today's review. I like that the gentlemen go about it in a real, honest, believable way. They chop you up into little pieces, grind you into dust. Each track has an interesting motif, a supporting structure that I remember. At the same time, and I'm a sucker for this, it's still a blast as it should be. In short, for me, an old dog, there's nothing missing, nothing lacking anywhere. Do you like bands like THE CROWN, THE HAUNTED, TERROR 2000, AT THE GATES, ENTOMBED? Then be sure to try this rotten meat too. I think you'll end up cursed just like me. The new stuff is very heavy, it has that restlessness, that desire to get inside your head. No wonder, the music here was composed by experienced musicians who knew very well what and how they wanted to play. The new album is unrelenting, harsh, uncompromising and yet appropriately melodic. I recommend it to everyone who needs to beat their brains out once in a while. Another pile of rotten bones. Each time in a different form, as if the author was trying to tell us something. Mysterious symbols, engraved with great power. Skulls laughing in the dark. He made his own ossuary. No coffins, no tombstones. A burial ground for lost souls. Raw, devastating death metal that will crush every bone in your body! Massacre in the morgue!



Tracklist:
01. When Wolves 
02. Sword Cut 
03. Other I 
04. Sound Of Flesh And Bone 
05. Hypnotized In Chains 
06. Momentary 
07. Paralysis 
08. Purge 
09. Obscenity 
10. Evil Pandemic 
11. Fire Of Resistance

LINE-UP:
Barry Halldan (vocals)
Johan Wold Ylenstrand (guitar, bass)
Rickard Gustafsson (guitar, bass, vocals)
John Doe (drums)