DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

úterý 27. srpna 2024

Recenze/review - WORMTHRONE - Enlightened Through Darkness (2024)


WORMTHRONE - Enlightened Through Darkness
CD 2024, Larvae Records

for english please scroll down

Někdy bývám překvapený, odkud se zlo objeví. Jakoby vyvěrala z lidského podvědomí. Někteří z nás působí navenek jako dokonalost sama. Krásní a chladní. Jenže uvnitř se ukrývá zkažený hnis. Někdy to lze poznat na očích, jindy ani to ne. Kolik sklepů je ukryto ve tmě, kolik se v nich ukrývá bolesti? Ze stěn stéká zkažená a smradlavá voda. Black metal se dá hrát různými způsoby, ale debutové album portugalských WORMTHRONE jakoby ani nebylo z našeho světa. Muselo být nahráváno na druhé straně, za oponou, v záhrobí. Je v něm otištěno totální zlo, špína a nenávist.

To vše samozřejmě zabalené v masivním, chladném a surovém zvuku. S obalem, který připomíná starodávného démona stojícího ve stínu. Čeká na svoji oběť. Dodejme ještě, že kapela je složena se samých zkušených muzikantů, kteří působí ve smečkách jako ENTHRONED, LUCIFYRE, FLAGELLUM DEI, THY BLACK BLOOD a dalších. Znáte práci mistra bubeníka Menthor? Tak asi víte, s kým máte tu čest. O kvalitu je zde postaráno po všech stránkách. Nejen on opět odvedl skvělou morbidní práci. 


Nejsou to ale jenom formální věci, které jsou v absolutním pořádku. Pro mě osobně je vždy nejdůležitější atmosféra, nálady, které během poslechu létají kolem. Zde máme co do činění s absolutním zlem, s nihilismem, s antihumánním útokem na lidskou podstatu. Dívám se zase jednou do tmy a moc dobře vím, že mě sledují rudé, žhnoucí oči. Ano, při poslechu téhle desky lze potkat samotného Satana. Sedí na svém trůnu a usmívá se. Hraje se tu hlavně pro něj, pro všechny démony i prokleté. Jako bych byl najednou v hlubokém středověku, několik pater v podzemí a vyslýchali mě ve studené kobce. Jsem odsouzený za černou magii, kterou stejně jako kapela, provozuji pouze za jediným účelem. Chci zničit vše dobré, chci, aby vaše mysl byla nasáklá zkaženou krví. Také slyšíte nářek nevinných? WORMTHRONE mají svůj jasný, rozpoznatelný a svým způsobem originální rukopis. Do kostí se mi pomalu dostal chlad a začal jsem se lekat světla. Mumlal jsem slova v jazycích, kterými již dávno nikdo nemluví. Kreslil jsem šílené symboly, rozdrásal jsem si obličej. Troufám si tvrdit, vím to, jsem si s tím absolutně jistý, že "Enlightened Through Darkness" je vynikající nahrávkou po všech stránkách. Má v sobě zvláštní neklid, je perfektně zahraná i složená. Pokud, stejně jako já, trávíte rádi svůj čas ve stínu, tak neváhejte ani chvilku. Jedná se doslova o povinnost nejen pro fanoušky žánru. Někdy bývám překvapený, odkud se zlo objeví. Jakoby vyvěrala z lidského podvědomí. Ze stěn stéká zkažená a smradlavá voda. Surový, temný a chladný black metal, který vás roztrhá zevnitř a navěky prokleje! Divoká krutost z hlubin podzemí!


Asphyx says:

Sometimes I'm surprised where evil comes from. It's like it springs from the human subconscious. Some of us appear outwardly as perfection itself. Beautiful and cold. But inside, there's rotten pus. Sometimes you can see it in our eyes, sometimes not even that. How many basements are hidden in the dark, how much pain is there? There's rotten, stinking water running down the walls. Black metal can be played in many different ways, but the debut album of Portugal's WORMTHRONE seems to be not even from our world. It must have been recorded on the other side, behind the curtain, in the afterlife. It is full of total evil, filth and hatred.

All wrapped in a massive, cold and raw sound, of course. With a cover that resembles an ancient demon standing in the shadows. Waiting for its victim. Let's add that the band is made up of all experienced musicians who have worked in packs like ENTHRONED, LUCIFYRE, FLAGELLUM DEI, THY BLACK BLOOD and others. Are you familiar with the work of master drummer Menthor? Then you probably know who you're dealing with. Quality is taken care of here in every aspect. Not only he did a great morbid job again. 


But it's not just the formal things that are in absolute order. For me personally, the most important thing is always the atmosphere, the moods that fly around while listening. Here we are dealing with absolute evil, with nihilism, with an anti-human attack on human nature. I look once again into the darkness and I know very well that red, glowing eyes are watching me. Yes, listening to this record one can meet Satan himself. He sits on his throne and smiles. It's played for him, for all demons and the damned. It's like I'm suddenly in the deep Middle Ages, several floors underground, being interrogated in a cold dungeon. I'm condemned for black magic, which, like the band, I practice for one purpose only. I want to destroy all that is good, I want your minds to be soaked in corrupted blood. Do you also hear the cries of the innocent? WORMTHRONE have their own clear, recognizable and original signature. A chill slowly crept into my bones and I became frightened of the light. I mumbled words in languages no one speaks anymore. I drew crazy symbols, I scratched my face. I dare say, I know it, I am absolutely sure of it, that "Enlightened Through Darkness" is an excellent record in every way. It has a strange restlessness about it, it is perfectly played and composed. If, like me, you like to spend your time in the shadows, don't hesitate a moment. This is literally a must for fans of the genre and beyond. Sometimes I'm surprised where evil comes from. It seems to spring from the human subconscious. Corrupt and stinking water drips from the walls. Raw, dark and cold black metal that will tear you up from the inside and curse you forever! Savage cruelty from the depths of the underground!



Tracklist
1. Onwards to Hell
2. Bringers of Destruction and Death
3. Unholy Goat Vomit
4. Enlightened Through Darkness
5. Continuous Descent
6. Through Pestilence and Holocaust Winds