DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

úterý 6. srpna 2024

Recenze/review - HUMANITY´S END - Plague of Cancers (2024)


HUMANITY´S END - Plague of Cancers
CD 2024, Gurgling Gore

for english please scroll down

Už jsem měl všeho dost. V práci každý jenom řval a přetvařoval se. Na ulicích se procházely dávno mrtvé zombie s obrazovkami u obličejů. Konečně pátek, konečně si dám pivo a zalezu dolů do sklepa. Mám tu jednu úplně novou rakev. S obráceným křížem a nápisem HUMANITY´S END na boku. Leží v ní mrtvola ve značném stádiu rozkladu. Vypadá to na pohřeb někdy v devadesátých let minulého století. Všichni asi víte, že se na podobné exhumace soustředím. Na starý, prašivý death metal.

HUMANITY´S END jsou z Detroitu a mají na svém kontě ještě jedno EP ("Between Life and Death" - 2017). Když si nové album pustíte, vyvalí se na vás z reproduktorů hnisavý koktejl divokých rytmů ve stylu "Göteborg, zvuk HM-2". Napiju se piva a po chvíli se začnu spokojeně kývat do rytmu. Hraje se zde totiž pro všechny prokleté, zombie i démony. 


Pohybujeme se samozřejmě hluboko v podzemí, v místech, kde se na nějakou tu špínu nehledí. Naopak, mrtvolný a chladný zvuk je více než žádoucí. Američané navíc přidali pořádnou porci nahrubo nasekané tmy. Mám velkou chuť zhasnout všechna světla a vzít do rukou lopatu a vyrazit. Čeká mě další mělký hrob, zmrzlá země a divoké stíny, toulající se kolem jak děsivé svědomí. Skladby jsou napsány velmi morbidně a elegantně, se zkušenostmi starých mistrů. Poslouchal jsem podobnou muziku v dobách svého mládí a zůstal jsem ji věrný. Jsem starý pes, který už zvedne hlavu jen v případě, že jej nějaké album baví. A "Plague of Cancers" splňuje všechny mé požadavky. Kosti jsou zde drceny s velkou silou. Lebky pukají tlakem, smrt se prochází kolem a usmívá se. Jasně, všechno tohle zde již bylo, ale ono také záleží, jakým způsobem je death metal v tomto stylu zahraný. A HUMANITY´S END jako hrobníci rozhodně nezklamali. Naopak, novinka mě baví a rád se k ní vracím. Hlavně v pátek, když mě štve celý svět a jsem unavený. Jakoby mi kapela pokaždé narvala do žil obrovské množství energie. Jasně, dejte mi ještě jedno pivo a vykopejme spolu další hrob. Líbí se vám ENTOMBED, DISMEMBED, NIHILIST, ENTRAILS? Tak potom jste zde správně. Maniakům z Detroitu se povedlo nahrát stylové album velmi vysoké kvality. Je v něm obsaženo vše pro poctivý pohřeb do země. Už mám všeho dost. V práci každý jenom řve a přetvařuje se. Na ulicích se procházejí dávno mrtvé zombie s obrazovkami u obličejů. Konečně pátek, konečně si dám pivo a zalezu dolů do sklepa. Mám tu jednu úplně novou rakev. Prašivá exhumace starých death metalových mršin! Nemrtví vstávají z hrobů!


Asphyx says:

I've had enough of everything. Everyone at work was just yelling and pretending. There were long-dead zombies walking the streets with screens in their faces. Finally, Friday, I'm finally gonna have a beer and crawl down to the basement. I got one brand-new coffin. With an inverted cross and the words HUMANITY'S END on the side. In it lies a corpse in a considerable state of decomposition. Looks like a burial sometime in the '90s. You all probably know I concentrate on exhumations like this. Dusty old death metal.

HUMANITY'S END are from Detroit and have one more EP ("Between Life and Death" - 2017). When you listen to the new album, a festering cocktail of wild rhythms in the style of "Göteborg, the sound of HM-2" will roll out of your speakers. I take a sip of my beer and after a while start swaying contentedly to the beat. For there is music for all the damned, zombies and demons. 


Of course, we are moving deep underground, in places where some of the dirt is out of sight. On the contrary, the dead and cold sound is more than desirable. The Americans have added a good helping of roughly chopped darkness. I'm very tempted to turn off all the lights and pick up a shovel and head out. Another shallow grave awaits me, frozen ground and wild shadows wandering around like a scary conscience. The songs are written in a very morbid and elegant way, with the experience of the old masters. I listened to similar music in the days of my youth and remained faithful to it. I'm an old dog who only lifts his head anymore if he enjoys an album. And "Plague of Cancers" meets all my requirements. The bones are crushed here with great force. Skulls crack with pressure, death walks around and smiles. Sure, all this has been here before, but it also depends on how death metal is played in this style. And HUMANITY'S END as grave diggers certainly didn't disappoint. On the contrary, I enjoy the novelty and I like coming back to it. Especially on Fridays, when the whole world is pissing me off and I'm tired. It's like the band pumps a huge amount of energy into my veins every time. Yeah, give me another beer and let's dig another grave together. Do you like ENTOMBED, DISMEMBED, NIHILIST, ENTRAILS? Then you've come to the right place. The maniacs from Detroit have managed to record a stylish album of very high quality. It contains everything for an honest burial in the ground. I've had enough. At work, everyone's all yelling and pretending. There are long-dead zombies walking the streets with screens in their faces. Finally, Friday, I finally have a beer and crawl down to the basement. I got one brand-new coffin. A mangy exhumation of old death metal carcasses! The undead are rising from their graves!




Tracklist:
01. Plague Of Cancers 
02. Breath Of The Innocent 
03. Dying Earth 
04. Merciless Death 
05. Order Of 9 Angels 
06. Cianide Butchery 
07. Ascent Of The Blessed 
08. Behind The Ivory Robe

band:
Jesse Wright - drums
Jay Clifton - vocals, HM2 pedals