DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

sobota 3. srpna 2024

Recenze/review - GURKKHAS - A Life of Suffering (2024)


GURKKHAS - A Life of Suffering
demo/compilation 2024, Great Dane Records

for english please scroll down

Některé rány se nikdy nezahojí. Navenek sice působí jako vyléčené, ale nenechte se mýlit. Bodné rány rezavým nožem, poprvé zasazené do mého břicha i podvědomí v roce 2000 s albem "Engraved in Blood, Flesh and Souls" jsou stále živé. Pamatuji si, jak jsem tenkrát stál v obchodě se sluchátky na uších a poslouchal tuhle tehdejší novinku od francouzských GURKKHAS stále dokola, potom si ji koupil, abych zjistil, že kapela datuje svůj vznik do roku 1999 a pod jejich obalem je podepsán náš český malíř Jaromir "Deather" Bezruč. Následoval další rok a nový materiál v podobě počinu "A Life of Suffering" a vše se opakovalo ve stejném stylu.

Následovalo ticho, dlouhé roky nečinnosti, aby se letos pomocí labelu Great Dane Records znovu probrala z nečinnosti, aby nás obdařila novou deskou. Ta obsahuje kompilaci předchozích nahrávek. Myslím si, že pokud jste byli kdysi zasaženi jako já a máte rádi klasický, smradlavý brutální death metal, není moc co řešit. Hraje se tu i pro vás. Vše je opět syrové jako dlouho uleželá mrtvola. 


Podobné kapely mají vždy dvě možnosti. Buď se vrátí jenom tak, aby prodali pár dalších nahrávek a nebo do toho jdou naplno a s ničím se moc nepářou. A to je právě případ GURKKHAS. Trošku jsem se bál a přistupoval k nahrávce lehce skepticky. Přeci jen, doba i způsob, jakým dnes kapely hrají, se hodně změnily. Ale moje obavy byly zcela zbytečné. Pánové jsou stále ti staří řezníci, zkušení patologové, kteří moc dobře ví, o čem je bolest a utrpení. Pokud jste měli tuhle smečku rádi v letech 2000 - 2001 a nebo jste ortodoxní fanoušci stylu, je pro vás nová kompilace doslova povinností. Dostanete směs syrových, divokých a nekompromisních skladeb. Budete znovu prokleti, zavřeni do starých kobek a mučeni až do doby, dokud nezemřete krutou smrtí. Tohle není žádná plastová a nudná produkce, se kterou se můžete setkat u spousty současných skupin. Naopak, vše je hnusné a mokvající. Surové a smrdí to zkaženým masem. Mám pokaždé na výběr několik nových nahrávek, mnohdy hodně dopředu. Rozložím je před sebe a přemýšlím, co si pustím jenom tak, pro radost z morbidní atmosféry. "A Life of Suffering" jsem volil poslední týdny opravdu velmi často. Líbí se mi totiž rukopis kapely, jejich styl i přístup k muzice samotné. Oceňuji i zvuk a nápady, které mokvají, žhnou i chladí. Je to pro mě hodně návykový materiál. Některé rány se nikdy nezahojí. Navenek sice působí jako vyléčené, ale nenechte se mýlit. Bodné rány rezavým nožem, poprvé zasazené do mého břicha i podvědomí se nikdy nezahojí. Brutální death metal ostrý jako břitva! Gangréna v posledním stádiu!


Asphyx says:

Some wounds never heal. They may look healed on the outside, but make no mistake. The rusty knife stab wounds first planted in my stomach and subconscious in 2000 with "Engraved in Blood, Flesh and Souls" are still alive. I remember standing in a store with my headphones on back then listening to this then-new release from France's GURKKHAS over and over, then buying it only to find out that the band dates their formation to 1999 and their cover art is signed by our Czech painter Jaromir "Deather" Bezruč. Another year and new material followed in the form of "A Life of Suffering" and everything repeated in the same style.

Silence followed, long years of inactivity, only to come out of inactivity again this year with the help of Great Dane Records to give us a new record. It contains a compilation of previous recordings. I guess if you were once affected like me and like classic, stinking brutal death metal, there's not much to go on. There's music for you too. Everything is raw again, like a long laid corpse. 


Similar bands always have two options. Either they come back just to sell a few more records, or they go all out and don't really mess with anything. And that's the case with GURKKHAS. I was a bit scared and approached the record with a bit of skepticism. After all, times and the way bands play today have changed a lot. But my fears were completely unnecessary. The gentlemen are still the old butchers, experienced pathologists who know very well what pain and suffering is all about. If you liked this bunch back in 2000-2001, or are an orthodox fan of the style, this new compilation is literally a must for you. You'll get a mix of raw, wild and uncompromising tracks. You will be cursed again, locked in old dungeons and tortured until you die a cruel death. This is not the plastic and boring production you see in a lot of contemporary bands. On the contrary, everything is ugly and swampy. It's raw and smells like rotten meat. I have a few new recordings to choose from each time, often well in advance. I lay them out in front of me and wonder what I'll put on just for the pleasure of the morbid atmosphere. "A Life of Suffering" is one I've been choosing a lot these last few weeks. I like the band's signature, their style and their approach to the music itself. I also appreciate the sound and the ideas that wet, glow and cool. It's very addictive stuff for me. Some wounds never heal. On the surface, they may seem healed, but make no mistake. Stab wounds from a rusty knife first plunged into my stomach and subconscious will never heal. Brutal, razor-sharp death metal! Gangrene in its final stages!



tracklist:
1. A Life of Suffering
2. Legacy

1. Diabolic Mission, 2. Crucified, 3. The 12 Gurkhas Commandments, 4. The Voice of the Terrible One, 5. Born on a Day of War, 6. Tears of Blood, 7. A Life of Suffering, 8. Kukri, 9. The Day of Battle, 10. Legacy, 11. If I Should Die, 12. Chronicles of Chaos