DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pátek 9. srpna 2024

Recenze/review - DEVOURER - The Wicked Ones (2024)


DEVOURER - The Wicked Ones
CD 2024, vlastní vydání

for english please scroll down

Zavřete dveře, prosím. Aby sem nepronikl ani paprsek světla. Sedíme několik metrů v podzemí. U kamenného oltáře. Připravujeme půlnoční rituál. Oběť máme již dávno zavřenou v kleci. Pentagramy jsou nakresleny a září rudě do tmy. Oheň je  zapálen a nůž, kterým prořízneme hrdlo, je nabroušen. Chybí nám už jenom nějaká hudba, která dokreslí pochmurnou a děsivou atmosféru. Chvilku se přehrabuji ve staré rakvi, abych nakonec zvolil nové album švédských DEVOURER

Kdo sledujete tuhle smečku dlouhodobě, tak moc dobře víte, že hraje surový, chladný a temný black metal, který je nasáklý zkaženou krví. Od minulé nahrávky došlo k několika personálním změnám a nakonec zůstali pouze John a Oksana Falk, kteří jsou nově podepsáni pod veškerou hudbou i texty. Pro fanoušky to znamená jednu zásadní změnu, za mikrofon se postavila Oksana a nahradila Fredrika Håfa. Přiznám se, že jsem si musel trošku zvykat, ale musím rovnou napsat, že se mi její jedovatý a surový hlas líbí. Hudebně potom kapela pokračuje ve své cestě, která směřuje, jak jinak, rovnou do pekla.


Skladby se kolem mě nejdřív plazily jako jedovatí hadi. Postupně se mi dostávaly do žil, až se nakonec staly mojí součástí. Nechával jsem je na sebe působit, abych si nakonec potvrdil, že na mě nejvíc fungovaly v temné noci. Pokaždé jsem si sedl do sklepa, zhasnul jsem všechny světla a postupně jsem přidával hlasitost. Najednou se přede mnou začaly odehrávat děsivé příběhy, noční můry, ze kterých se nikdy neprobudíte. Skladby jsou napsány velmi naléhavě, je v nich obsaženo velké množství černé energie, chladu a nahrubo nasekané tmy. Základem je severský black metal, spíše syrovější, ale zazní i odkazy na prašivý death metal. Jednotlivé motivy se valí nekompromisně dopředu, démoni se kývají souhlasné do rytmu, oheň syčí nenávistí. Po formální stránce bylo splněno vše, co si podobné nahrávky žádají. Zvuk je mrazivý a tradičně živočišný, obal dává jasně na srozuměnou, co se na albu odehrává. Autorem je Vladimir Rychkov a musím rovnou dodat, že mě motiv opravdu zaujal. Nejdřív jsem si myslel, že mi bude trošku chybět živý bubeník, ale nakonec musím říct, že programované bicí dodávají desce na strojové chladnosti. Jako bych opustil své tělo a díval se odněkud z jiné dimenze na starodávný okultní rituál. Zajímavé jsou také texty, které nejsou jen obyčejnou výplní, jak tomu často bývá, ale mají smysl, nápad a zanechávají po sobě správnou nihilistickou stopu. "The Wicked Ones" je album, které je určeno pro všechny, kteří mají rádi, když se k black metalu přistupuje trošku jinak. Lehce progresivně, někdy i technicky. Je to hodně jedovatý koktejl, který chce čas a klid. Nejlépe chladnou kobku a několik nemrtvých, abyste si ji vychutnali naplno. Syrový, zničující black metal, rituál pro všechny démony! Budete spáleni pekelným plamenem!


Asphyx says:

Close the door, please. Don't let a ray of light in. We're sitting a few meters underground. By the stone altar. We're preparing the midnight ritual. The victim is already locked in a cage. The pentagrams are drawn and glow red in the dark. The fire is lit and the knife we'll use to cut the throat is sharpened. All we need is some music to add to the gloomy and eerie atmosphere. I rummage through the old coffin for a while to finally choose the new album by Swedish DEVOURER

If you've been following this pack for a long time, you know very well that they play raw, cold and dark black metal that's soaked in corrupted blood. There have been a few personnel changes since the last record and in the end only John and Oksana Falk remain, who are now signed to all the music and lyrics. For fans this means one major change, Oksana has stepped behind the microphone and replaced Fredrik Håf. I'll admit that it took a bit of getting used to, but I have to write straight away that I like her venomous and raw voice. Musically, the band continues its journey, which is heading, as it were, straight to hell.


At first the songs slithered around me like poisonous snakes. Gradually, they got into my veins, and finally they became part of me. I let them work on me, only to find that they worked best on me in the dark of night. Each time I sat down in the basement, turned off all the lights and gradually turned up the volume. Suddenly, scary stories began to play out in front of me, nightmares that you never wake up from. The songs are very urgently written, there's a lot of black energy, coldness and coarsely chopped darkness. The base is Nordic black metal, more raw, but there are also references to dusty death metal. The various motifs roll uncompromisingly forward, demons swaying in agreement to the rhythm, fire hissing with hatred. Formally, everything that such recordings demand has been fulfilled. The sound is chilling and traditionally animalistic, and the cover art makes it clear what is happening on the album. The author is Vladimir Rychkov and I must add right away that the motive really caught my attention. At first I thought I would miss the live drummer a little bit, but in the end I have to say that the programmed drums add a machine-like coolness to the album. It's like leaving my body and watching an ancient occult ritual from somewhere in another dimension. Also interesting are the lyrics, which aren't just plain filler, as they often are, but have a meaning, an idea and leave a proper nihilistic trail behind. "The Wicked Ones" is an album for those who like to approach black metal a little differently. Slightly progressive, sometimes even technical. It's a very poisonous cocktail that takes time and calm. Preferably a cool dungeon and a few undead to enjoy it to the fullest. Raw, devastating black metal, a ritual for all demons! You will be burned by the flames of hell!



tracklist:
1. The Wicked Ones, 
2. Spirit of the North, 
3. The Atomic Redeemer, 
4. Fear Incarnate, 
5. Thanatomaniac, 
6. Folly of Two, 
7. Dystopian, 
8. The Crimson Serpents

band:
Oksana Falk - Vocals and bass
John Falk - Guitars and drum programming

All music written by Oksana and John Falk
All lyrics written by Oksana Falk

Recorded, mixed, and mastered by John Falk
Cover artwork by Vladimir Rychkov