DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 17. srpna 2024

Home » , , , , » Recenze/review - CATACOMB - Acanthocyte II: Scorned Life (2024)

Recenze/review - CATACOMB - Acanthocyte II: Scorned Life (2024)


CATACOMB - Acanthocyte II: Scorned Life
CD 2024, Obelisk Polaris Productions

for english please scroll down

Občas na povrch vypluje mrtvola ve značném stádiu rozkladu. Chodím sem k řece každý den brzy ráno. Nejhorší to bývá před bouřkou. Zápach rozkládajícího se těla. Temná a chladná atmosféra. Přemýšlím, jak si zemřela a když na mě otočíš svoji tvář, jsem vyděšený jako ty. Stalo se tu něco zlého, tvé polámané kosti to potvrzují. Vypadáš jako příšera z jiného světa. Prokletá a shnilá. Bažiny vydaly další ze svých svědectví.

Rogga Johansson má svůj jasný rukopis, který aplikuje do nepřeberného množství kapel. Přiznám se, že i já, který prolezu kde jaký temný kout, jsem o téhle smečce neměl vůbec ponětí. Přitom letos pánové vydávají již třetí řadové album a mají na svém kontě i jednu demonahrávku. Pokud máte rádi chladné melodie, převalující se smradlavou řeku a neklidnou, morbidní atmosféru, neváhejte ani chvilku. Budete určitě spokojeni. 


Mohli byste namítnout, že už jste od Roggy spoustu motivů někde slyšeli. A měli byste pravdu. Vždy velmi záleží, s kým se tenhle maniak spojí dohromady, kteří muzikanti mu asistují. Tentokrát to jsou basák Peter Svensson, který se také angažuje ve velkém množství kapel a bubeník Lars Demoké (FURNACE). Výsledkem jejich spolupráce je samozřejmě severský death metal, který v sobě obsahuje potřebné množství melodií, surovosti i chladu. Přiznám se, že takhle k večeru, když bývám už unavený, jsem si "Acanthocyte II: Scorned Life" vždy vychutnal. Nečekal jsem nic a nakonec jsem překvapený. Jednotlivé skladby mě chytly do svých pařátů a už nepustily. Není to nic nového, ani převratného, ale deska je to poctivá a upřímná. Nějak se mi dostala do podvědomí, ani nevím jak. Možná je to tím, že se rád chodím dívat na smradlavou řeku smrti. Jako kulisa k mým toulkám podsvětím, do močálů, ze kterých není návratu, se nahrávka osvědčila. Co se týká obalu, zvuku a celkového provedení, tak pánové odvedli dobrou práci. Můžu se tak soustředit na jednotlivé motivy. Je mi jasné, že spoustě fanouškům bude album připadat velmi podobné jiným, na kterých se Rogga podílel, ale zrovna CATACOMB patří rozhodně k tomu lepšímu, co za poslední roky vydal. Občas na povrch vypluje mrtvola ve značném stádiu rozkladu. Chodím sem k řece každý den brzy ráno. Nejhorší to bývá před bouřkou. Zápach rozkládajícího se těla. Temná a chladná atmosféra. Přemýšlím, jak si zemřela a když na mě otočíš svoji tvář, jsem vyděšený jako ty. Stalo se tu něco zlého, tvé polámané kosti to potvrzují. Vypadáš jako příšera z jiného světa. Prokletá a shnilá. Bažiny vydaly další ze svých svědectví. Staroškolský death metal, po okraj narvaný severským chladem a temnotou! 


Asphyx says:

Occasionally, a corpse in a significant stage of decomposition will surface. I come here to the river every day early in the morning. It's worst before a storm. The smell of decomposing flesh. Dark and cold atmosphere. I think about how you died, and when you turn your face to me, I'm as scared as you are. Something bad happened here, your broken bones confirm it. You look like a monster from another world. Cursed and rotten. The swamps have given another of their testimonies.

Rogga Johansson has a clear signature that he applies to a plethora of bands. I confess that even I, who crawl in every dark corner, had no idea about this pack. Yet this year the gentlemen are releasing their third full-length album and have one demo to their credit. If you like cold melodies, rolling stinking river and restless, morbid atmosphere, don't hesitate a moment. You will be satisfied.


You might argue that you've heard a lot of themes from Rogga before. And you'd be right. It always depends a lot on who this maniac puts together, which musicians assist him. This time it's bassist Peter Svensson, who is also involved in a large number of bands, and drummer Lars Demoké (FURNACE). The result of their collaboration is of course Nordic death metal that contains the necessary amount of melody, rawness and coldness. I admit that I always enjoy "Acanthocyte II: Scorned Life" this way towards the evening when I tend to be tired. I wasn't expecting anything and I'm surprised in the end. The individual tracks grabbed me in their claws and never let go. It's nothing new or groundbreaking, but the record is honest and sincere. Somehow it got into my subconscious, I don't even know how. Maybe it's because I like going to see the stinking river of death. As a backdrop to my wanderings through the underworld, into the swamps of no return, the record works well. As far as the cover art, sound and overall performance are concerned, the gentlemen have done a good job. I can concentrate on the individual themes. I realize that many fans will find the album very similar to others Rogga has been involved with, but CATACOMB in particular is definitely one of the better albums he has released in recent years. Occasionally a corpse in a considerable state of decay surfaces. I come here to the river every day early in the morning. It's worst before a storm. The smell of decomposing flesh. Dark and cold atmosphere. I think about how you died, and when you turn your face to me, I'm as scared as you are. Something bad happened here, your broken bones confirm it. You look like a monster from another world. Cursed and rotten. The swamps have given another of their testimonies. Old school death metal, filled to the brim with Nordic cold and darkness!


Tracklist:
01. Teratoma 
02. The Voiddeath 
03. Scorned Life 
04. Hammer of Evolution 
05. Thalassemia 
06. At Night It Hunts 
07. Lymphoblastic Leukemia 
08. Cryptomnesia 
09. Shadow & Bone

band:
Rogga Johansson - guitars & vocals
Peter Svensson - bass
Lars Demoké - drums



Share this games :

TWITTER