DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 30. července 2024

Home » , , , , , , » Rozhovor - MOURNERS LAMENT - Mrazivé, temné, mlhavé ozvěny ze starodávných doom death metalových pohřebišť!

Rozhovor - MOURNERS LAMENT - Mrazivé, temné, mlhavé ozvěny ze starodávných doom death metalových pohřebišť!


Rozhovor s doom death metalovou skupinou z Chile - MOURNERS LAMENT.

Odpovídal Alfredo Pérez (zpěv), děkujeme!

Ave MOURNERS LAMENT! Zdravím do chilského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Hey Deadly Storm! Především moc děkuji za tento rozhovor! Mezi naším prvním přístupem k plnohodnotnému albu a tím, co jsme udělali teď, došlo k mnoha změnám. Za poslední roky jsme měli několik změn v sestavě, nový vzduch, nové nápady, nový styl práce jako kapela, mezi dalšími věcmi, které nás přiměly být plně nadšeni změnami a opravdu aktivně pracovat na tom, co je teď Mourners Lament. Jelikož jsme měli velmi dobré zkušenosti s naším kamarádem Carlosem Fuentesem (naším aktuálním zvukařem), řekli jsme si, že by bylo dobré s ním na novém albu spolupracovat, a poté, co jsme slyšeli konečný výsledek, můžeme říct, že výsledný produkt je po všech stránkách naprosto krásné album, a můžeme říct, že jsme naprosto hrdí na to, čeho jsme dosáhli po všech stránkách, ať už jde o skladby, groovy, kvalitní zvuk atd.

„A Grey Farewell“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál MOURNERS LAMENT?

Některé z nápadů byly zpracovány po vydání prvního řadového alba, ale tyto nápady zůstaly v kapse, zatímco kapela měla malou pauzu mezi koncerty a živým hraním. Přišla pandemie a tím se celý proces zpomalil, ale úplně nezastavil. Mezi těmi lety vzniklo vlastnoručně doma nahrané EP, které bylo naprostou předzvěstí toho, co přišlo potom. Nové koncerty přinesly do kapely novou krev a pak jsme se rozhodli nahrát něco, co mělo být druhým plnohodnotným albem ML. Nápady na hudbu přinesli někteří z hlavních kamenných členů kapely, takže hlavní jazyk nad hudbou zůstal nedotčen a, jak můžete slyšet, hudba si zachovává své vlastní kořeny a zvuk.


Kdo je podepsán pod nahráváním a masteringem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám spolupracovalo? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Jak jsme odpověděli na předchozí otázku, poté, co jsme spolupracovali s Carlosem Fuentesem jako naším zvukařem na koncertech, a poté, co jsme si ověřili jeho předchozí práci s jinými kapelami ve studiu Sonido Origen (jeho osobní studio), jsme se rozhodli, že on bude zodpovědný za práci na všem, co se bude týkat procesu nového alba, takže všechny přípravy, od procesu nahrávání až po mix a mastering, probíhaly ve studiu Sonido Origen velmi hladce a přátelsky (ale naprosto profesionálně). Carlos se vyzná ve svém oboru, takže nám hodně pomohl a působil jako guru v oblasti mikrofonů, zkreslení/ambientů a jako jakýsi řemeslník v postprodukční fázi... musíme říct, že ML je a bude vždy vděčný za jeho práci na tomto novém materiálu.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u labelu Personal records a je opatřeno démonickým obalem. Autorem je Enzo Toledo G. Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Rozhodnutí najít umělce, který by vytvořil obal alba, bylo snadné. Není pro nás těžké si uvědomit, že naše domovská země Chile má spoustu skvělých ilustrátorů a výtvarníků, takže poté, co jsme začali přemýšlet o tom, kdo bude mít na starosti reflexi toho, jak by měl být koncept/hudba viděna na papíře, naše myšlenky směřovaly rovnou k Enzovi Toledovi, chilskému výtvarníkovi, který má bohaté zkušenosti se spoluprací s doomovými kapelami, dokonce měl vlastní undergroundový label „Proyecto Sepulcro“, takže co jiného byste potřebovali v jeho životopise, aby byl tím vyvoleným? Byl tím, koho jsme potřebovali, a poté, co jsme mu řekli o tomto projektu, Enzo souhlasil a požádal o hudbu, texty a všechny nápady spojené s albem. Nechali jsme si zcela otevřené dveře, abychom slyšeli a viděli, co o všech těchto informacích promítne do své tvorby, a člověče, on to zvládl na jedničku! Zbytek je historie, přesvědčte se o tom sami, zatímco držíte v ruce svůj výtisk „A Grey Farewell“.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Chile si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Jednoduchá otázka... JIŽNÍ AMERIKA! Metalová hudba v Chile se za posledních 20 let rozrůstá jako zlé semeno, a to díky extrémnímu vlivu zásadní undegroundové scény black/death/thrash metalových kapel z Kolumbie a Brazílie, a proč ne, pod vlastním vlivem pod chilskými kapelami jako Pentagram (CL), Totten Korps, Death Yell a spoustou pekelně extrémních kapel odtud. Právě teď asi některé děti do 20 let slyšely tyhle hudební monstra už v dětství a co od nich čekáte, až se chopí nástroje a stanou se muzikanty? Melodické švédské metalové sračky nebo extrémní whatosever metal sutff? NE! Odpovědí je kopanec do ksichtu přicházející od novějších kapel pocházejících z CL, to je pravda, pane! Hudební scéna v Chile je zamořená extrémními kapelami, člověče!

Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit MOURNERS LAMENT, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

„Zkáza je pro ty, jejichž srdce bije pomaleji“. Mournful Congregation mají v tomto ohledu pravdu. Náš zvuk, naše beaty a naše hudba nejsou stylem pro každého. DOOM a to, co jako kapela děláme, vzniká pravděpodobně jako odraz toho, co se nám líbí a co chceme reflektovat jako hudební kompozici pro osobní vkus. Víme, že Doom obecně nemá tak velký ohlas, ale přesto ho chceme dělat, i když nemáme tisíce příznivců. S ohledem na to se nebojíme přiznat, že jsme kapela hodně ovlivněná svatou trojicí UK Doomu, speciálně na prvních EP/Albech Anathemy, ale s VELMI zpracovanou, emotivní a filtrovanou prací, abychom se nestali kopírkou toho, co bylo pro nás vlivnou hudbou, kapelou a umělci. V posledních letech jsme dosáhli některých našich cílů, protože jsme hráli například na „Dutch Doom Days“, ale pokud by to bylo možné, opravdu bychom si rádi zahráli s některou z vlivných kapel nebo na speciálních Doom festivalech mimo Jižní Ameriku, jako je Madrid is The Dark, Doom Over Vienna nebo jiné skvělé Doom festivaly v Evropě.


Když jsem před sedmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Na to musíme říct, že většinou pracujeme sami, zejména pokud jde o koncerty a turné, ALE tentokrát nám velmi pomohlo, že jsme měli podporu našeho blízkého přítele a šéfa labelu Jacoba Cordovy, člověka, který má spoustu zkušeností nejen jako skvělý hudebník, ale i jako tvrdý metalový fanoušek a zkušený člověk ve všem, co underground znamená a jak funguje. On a Personal Records nám hodně pomohli ukázat masám, co teď děláme. A když už mluvíme o našem způsobu, jak podpořit to, co se nám líbí, ve skutečnosti je pět kluků z Mourners Lament součástí malého společenství doomových muzikantů v Santiagu a blízkých městech v okolí, protože všichni pracujeme v různých doomových kapelách, chodíme na koncerty, kupujeme si CD, vinyly, trička, nášivky a cokoliv, co by mohlo být tím malým zrnkem písku, které pomůže vašim kolegům v této malé skupině příznivců tohoto stylu. A ANO, paříme a pijeme pivo jako zvířata!


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako MOURNERS LAMENT ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Všichni v ML jsme starší než 40 let, takže jsme byli právě uprostřed toho, co bylo obchodování s kazetami, zatímco vinyly mizely a CD dobývala trhy a pak zase s povstáním vinylů, zatímco digitální hudba získávala ztrátové území. Víme, že se musíme učit a zvykat si pracovat pod tímto pláštěm digitální éry, ale máme milovníky hudby, snažíme se stále zpřístupňovat naši hudbu těm, kteří hudbou stále žijí jako za starých časů. Streamování hudby, stahování a cokoli, čeho se digitální éra týká, vypadá spíš jako malá trampolína, aby nás slyšeli i za oceánem a abychom těm mladším generacím ukázali, že pomalejší hraní je taky zajímavý, hluboký a katarzní způsob tvorby hudebního umění.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death/doom metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

To je skvělá otázka. Asi každý hudebník, který tento styl praktikuje, by vám na něj řekl jiný názor. Přinejmenším v případě Mourners Lament děláme hudbu, která vychází z našeho srdce, a protože našimi vlivy byly právě zmíněné kapely, přirozeně jsme dospěli k takto definovanému zvuku. Nejsme extrémní death/doomová kapela, a abych byl přesný, ano, děláme tento druh stylu, ale je zcela ponořený/spojený s jinými styly, jako je post rock, funeral doom a death metal, dokonce s mírnými, ale depresivními melodiemi. Hraní tohoto druhu hudby je naprosto katarzní, protože tempo a feeling každé skladby nás přivádí do stavu, ve kterém se všichni cítíme velmi dobře, a zdá se, že dokonce můžeme využít naše koncerty jako způsob osvobození energie, ať už dobré nebo špatné, jak vidíte, všichni si užíváme hrát nahlas a těžce.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají MOURNERS LAMENT v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy opět navštívíte Evropu? Jestli se nepletu, tak u nás v České republice jste již hráli?

Máme naplánováno několik koncertů v Chile a právě teď plánujeme nové turné po Evropě na rok 2025, takže si držíme palce, abychom navštívili nová místa, nové festivaly a nové zážitky. A ano! V listopadu 2022 jsme hráli v Modré Vopici s Majestic Downfall a The Corona Lantern, byl to fakt super koncert! Doufám, že se do Prahy zase vrátíme!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „A Grey Farewell“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za tento zajímavý rozhovor a prosím, přijďte se na nás podívat, pokud budeme poblíž! Na zdraví!

Share this games :

TWITTER