DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 29. července 2024

Home » , , , , » Recenze/review - DISLOYAL - Divine Miasmata (2024)

Recenze/review - DISLOYAL - Divine Miasmata (2024)


DISLOYAL - Divine Miasmata
CD 2024, Black Lion Records

for english please scroll down

Pokaždé, když se stalo něco zlého nebo ošklivého, tak stál ve stínu. Díval se a nasával pach smrti. Čím víc utrpení, tím lépe. Sledoval tiché vraždy v opuštěných ulicích, oběšence houpající se ve větru, utopence, vznášející se na hladině. Byl našeptávačem, démonem temnoty, který se objevil pokaždé, když někdo zemřel. Byl průvodcem samotné Smrti. Osamělý, navěky prokletý, bloudil mezi naším i oním světem. Vždy, když jsem jej potkal, doporučil mi nějakou dobrou hudbu.

Polské DISLOYAL lze svým způsobem považovat za legendu. Historie kapely totiž sahá až do roku 1997. Kapela rozhodně netrpí nadprodukcí. Ale pokaždé, když vydá nové album, je to pro nás, staré fanoušky velká událost. Na novinku jsem se těšil a byl jsem odměněn perfektním, propracovaným a syrovým death metalem s podmanivou atmosférou. 


Kapela má a vždycky měla svůj nezaměnitelný rukopis. Jako bych byl pokaždé zavřený do studené kobky hluboko pod zemí. Jenom já a moje vlastní svědomí. K tomu poctivá porce ostrých, krvavých riffů, melodií, které se mi zadírají hluboko do mozku i do podvědomí. Polákům se opět povedlo vytvořit velmi neotřelé a zajímavé nálady. Některé pasáže jsou velmi mrazivé, bolestivé, zákeřné, jiné divoké a bestiální, naleznete zde ale i zvláštní melancholickou náladu. Zazní i spousta technických prvků, které ale vůbec neruší. Naopak, jsou do skladeb vloženy velmi zkušeně a elegantně. Není divu, tahle smečka je společným dílem zkušených muzikantů. A to i přesto, že byla překopána celá kapela a z původní sestavy zůstal pouze bubeník Jarosław Paprota. Novinka je potom progresivnější, techničtější, pestřejší a pánové se nebojí více experimentovat a objevovat nová zákoutí. Zazní tu lehké odkazy na kapely jako IMMOLATION, HATE ETERNAL, DEATH, ale třeba i takové BRUTALITY, MONSTROSITY, případně GORTAL, TRAUMA. Líbí se mi zvuk, pod kterým je podepsán Arkadiusz "Aro" Jabłoński (MASACHIST). Fanoušek dostane velmi komplexní, naléhavé a perfektně složené i nahrané dílo. Zároveň si DISLOYAL zachovávají takovou tu surovost, hnilobu a absolutní tmu, kterou máme všichni u tohoto stylu tolik rádi. Vše je vypilované k dokonalosti, zároveň neurvalé a drsné. Pro mě osobně je skvělé i to, že každým novým poslechem album zraje, stále objevuji něco nového, další zajímavý moment. Jakoby mě obestřela absolutní tma a podala mi svoji kostnatou ruku samotná smrt. Pokaždé, když se stane něco zlého nebo ošklivého, tak stojím ve stínu. Dívám se a nasávám pach smrti. Jsem našeptávačem, démonem temnoty, který se objeví pokaždé, když někdo zemře. Nebo když potkám poctivou a dobře zahranou muziku jako v tomto případě. Surové, temné death metalové album, které je vybroušené k dokonalosti! Na povrch budou vytaženy vaše nejděsivější myšlenky!


Asphyx says:

Every time something bad or ugly happened, he stood in the shadows. He'd watch, and he'd suck in the smell of death. The more suffering, the better. He watched silent murders in deserted streets, hangmen swinging in the wind, drowned men floating on the water. He was a whisperer, a demon of darkness that appeared every time someone died. He was a guide to Death itself. Lonely, forever cursed, he wandered among our world and the next. Every time I met him, he recommended some good music.

In a way, Polish DISLOYAL can be considered a legend. The history of the band goes back to 1997. The band certainly doesn't suffer from overproduction. But every time they release a new album, it's a big event for us old fans. I was looking forward to the new release and was rewarded with perfect, sophisticated and raw death metal with a captivating atmosphere. 


The band has and always had its own unmistakable signature. It's like I'm always locked in a cold dungeon deep underground. Just me and my own conscience. A fair portion of sharp, bloody riffs, melodies that dig deep into my brain and subconscious. Once again the Poles have managed to create very novel and interesting moods. Some passages are very chilling, painful, insidious, others are wild and bestial, but you can also find here a strange melancholic mood. There are also a lot of technical elements, but they are not distracting at all. On the contrary, they are inserted into the songs very skilfully and elegantly. No wonder, this pack is the joint work of experienced musicians. This is despite the fact that the whole band was rebuilt and only drummer Jarosław Paprota remained from the original line-up. The new album is more progressive, more technical, more varied and the gentlemen are not afraid to experiment and explore new corners. There are light references to bands like IMMOLATION, HATE ETERNAL, DEATH, but also BRUTALITY, MONSTROSITY, GORTAL, TRAUMA. I like the sound, which is signed by Arkadiusz "Aro" Jabłoński (MASACHIST). The fan gets a very complex, urgent and perfectly composed and recorded work. At the same time DISLOYAL retain that rawness, rottenness and absolute darkness that we all love so much about this style. Everything is polished to perfection, at the same time unrelenting and harsh. What's also great for me personally is that with each new listen the album matures, I keep discovering something new, another interesting moment. It's as if absolute darkness enveloped me and death itself gave me its bony hand. Every time something bad or ugly happens, I stand in the shadows. I look and I breathe in the smell of death. I'm a whisperer, a demon of darkness that appears every time someone dies. Or when I meet honest, well-played music, as in this case. A raw, dark death metal album that is polished to perfection! Your scariest thoughts will be brought to the surface!


Recenze/review - DISLOYAL – Godless (2015):


tracklist:
1. Divine Mismata
2. Silent Revolution
3. The Black Pope
4. 1347-1352
5. Stella Peccatorum
6. Betrayed Faith
7. Religion Of Warfare
8. Ravens Of Starvation
9. The Ascension Of Abaddon

Lineup:
Konstantin Kolesnikov - Vocals
Artyom Serdyuk - Guitars
Jaroslaw Paprota - Drums
Kolya Kislyi - Bass
Yahor Liatkouski - Guitars






Share this games :

TWITTER