DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 12. června 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - WINGLESS - Mokvající, temný doom death metal s morbidní atmosférou! Vzduch je těžký a nebe černé!

Rozhovor - WINGLESS - Mokvající, temný doom death metal s morbidní atmosférou! Vzduch je těžký a nebe černé!



Rozhovor s doom death metalovou skupinou z Polska - WINGLESS.

Odpovídal Grzegorz Luzar (kytara, basa), děkujeme!

Recenze/review - WINGLESS - Ascension (2024):

Ave WINGLESS! Zdravím do polského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos páté dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Hell-o Jakub

Především děkuji za tolik pozitivních slov o našem posledním albu. Nebudu zastírat, že nás velmi těší, že dostáváme tak pozitivní ohlasy a reakce od lidí z celého světa. Jsme hrdí na to, že naše úsilí a hodiny strávené ve zkušebně přinesly tak dobrý výsledek.

S každým novým albem se vždy snažíme zvedat laťku výš a výš, něčím posluchače překvapit a přidat do našich skladeb nové prvky. Nehrajeme tu nejinovativnější hudbu na metalové scéně, ani se nesnažíme být avantgardní. Hrajeme hudbu v duchu toho, na čem jsme vyrostli a co je našemu srdci nejbližší. Pokud se to líbí někomu jinému, je to skvělé.

Jak už jsem zmínil, „Ascension“ má nejlepší produkci (mix + master) v naší historii. Kromě toho tu máme docela rozmanité skladby, a to jak z hlediska dynamiky, tak i riffů. Nesmím zde zapomenout zmínit brilantní bicí party, které zahrál a zaranžoval Peter. Dle mého skromného názoru se na tomto albu vyšplhal do výšin kreativity. Navíc je vše zahráno tak, jak má být. V téhle muzice je spousta upřímnosti a energie a k tomu máte spoustu tíhy, temnoty a té specifické dusné, smrtelné atmosféry....

Nehrajeme veselou muziku... je to death metal s jasnými doom metalovými vlivy a tak to má být. Nespěcháme naslepo, ale když je potřeba, dokážeme zvýšit tempo a udeřit účinnými výbuchy. Co se týče směřování, moje představa byla velmi jednoduchá - udělat v roce 2024 desku s nezapomenutelnými riffy/zpěvy a čerstvým pohledem na death doom metal.


„Ascension“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál WINGLESS?

Výrobní proces je poměrně jednoduchý. Skládám kytarové party a dělám náčrty písní. Ty pak nahraji a pošlu Piotrovi. Piotr zaranžuje všechny bicí party, přidá své party k mým skladbám a máme předprodukci. Pak se zavřeme ve zkušebně a hrajeme tyto kostry. Pak přidáváme další věci, někdy něco měníme a upravujeme. Když je všechno hotové, přidám basové party a instrumentální stopy pošleme Xaayovi. Takzvaně mezitím napíšu texty - Xaay zaranžuje své party a jdeme do studia, abychom všechno pořádně nahráli.

Tato předprodukce nám umožňuje být co nejlépe připraveni. Hudbu ve studiu nepíšeme, protože si myslíme, že je to ztráta času. Máme svůj vlastní systém, který funguje, a toho se držíme. Práce ve studiu je samostatné téma. Jsem tam vždycky od začátku do konce a snažím se na všechno dohlížet. Jsem perfekcionista a mám rád pocit, že je o všechno postaráno. Někdy se bohužel stane, že detaily proklouznou, ale to se stává velmi zřídka. Při nahrávání alba Ascension šlo všechno velmi dobře.


Dohledal jsem si, že pod nahráváním a mixem je podepsán Dominik Burzym . Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Dominik Burzym vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Dominika znám od roku 2012, téměř od začátku projektu WINGLESS. Nahráli jsme s ním všechna alba kapely kromě debutu. Na debutu dělal pouze mix & master hotových skladeb, které jsme nahrávali ve zkušebně našeho kamaráda. Od „The Blaze Within“, našeho druhého alba, jsme vše nahrávali v jeho studiu v Giebułtově. Dominik také provádí veškerý mix a mastering. Náš systém práce byl vždy stejný - před každým nahráváním se sejdeme a já mu představím svůj koncept. Říkám mu, jak chci, aby nahrávka zněla, jaké skladby na ní budou a jaké vybavení plánuji použít.

Dominik za ta léta práce s mnoha kapelami získal spoustu zkušeností, takže často využívám jeho připomínek a rad. Vždy se snaží vše, co mi hraje v hlavě, přetavit do výsledného efektu produkce a zvuku alba. Známe se velmi dobře a víme, co od sebe můžeme očekávat. Není to vždycky snadné, protože někdy jsou moje očekávání dost vysoká, ale jak vidíte, jsou splněna, protože jsme zatím nezměnili studio. Samotný proces byl vždy stejný a nic se tu nezměnilo. Nahráváme bicí party, pak nahrávám všechny kytary a basu a nakonec Xaay přidává vokály. Když máme všechny skladby nahrané, Dominik začne s mixáží a masteringem. Když je všechno hotové, zkontrolujeme, jestli jsou potřeba nějaké drobné změny, a buď je uděláme společně, nebo session uzavřeme s hotovým albem. Někdy je tento proces tvorby alba ve studiu docela zdlouhavý a intenzivní, ale bohužel si jím musíte projít, protože na konci vás čeká odměna v podobě hotového alba.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali sami a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Sami už alba nevydáváme. Naše poslední dvě alba vyšla u SELFMADEGOD Records.

Poslední album 'Ascension' i předchozí 'Nonconform' jsou celosvětově dostupné na CD i digitálně prostřednictvím SMG Records. První tři alba jsme si vydali sami, ale před několika lety jsme se rozhodli, že chceme najít nahrávací společnost, která se o naši práci postará. To se také stalo a my jsme více než rádi, že jsme součástí SELFMADEGOD Records. Co se týče obalu desky „Ascension“, navrhl ho Rafał Wechterowicz, mezinárodně uznávaný grafik a tvůrce obalů. Seznam umělců, se kterými spolupracoval, je tak dlouhý, že by zde pravděpodobně nebylo dost místa na to, abychom je všechny vyjmenovali... od Tool přes Machine Head až po Behemoth nebo Slayer. Toto je Rafałův třetí obal, který pro nás vytvořil. Je autorem obalů pro alba „Triada“, „Nonconform“ a nejnovější album „Ascension“. Pokud jde o interpretaci toho, co nejnovější obal obsahuje, myslím, že se vyplatí přečíst si texty, poslechnout si hudbu a porovnat ji s tím, co vidíte. Je tam spousta detailů, symbolů a docela jasná atmosféra, která jde ruku v ruce s naší hudbou. Je to všechno naplánovaný celek a to je nejdůležitější.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Děkuji vám za to, co jste řekl o naší scéně. Mám téměř stejný věk, co se týče pronikání do undergroundu, a vždy jsem byl hrdý na to, kolik kapel v Polsku hraje extrémní metalovou hudbu. Co si pamatuji, death a black metal měly v Polsku vždycky hodně příznivců. Měli jsme a máme spoustu skvělých kapel a to je asi něco, co nedokážu vysvětlit. Možná naše scéna neměla takový vliv jako scéna ve Švédsku, Norsku nebo USA, ale rozhodně jsme měli chuť a nadšení hrát. Co se týče současného stavu scény a undergroundu, je tu určitě víc příležitostí než v 80. a 90. letech, ale někdy to nejde ruku v ruce s kvalitou, a protože máš přístup ke všemu téměř okamžitě, často potkáváš spoustu druhořadých kapel. Naštěstí většinou takové kapely hrají 2-3 roky a zaniknou. Jako obvykle přežijí jen ti nejsilnější.


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit WINGLESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Nelze popřít, že naše tvorba je prodchnuta atmosférou a duchem death doom metalu 80. a 90. let.

Zatímco v počátcích nebyly vlivy death metalu vždy tak jasně slyšitelné, posledních několik let se stále více posouváme do temnějších zákoutí zvuků, na kterých jsme vyrůstali. 'Ascension' je dokonalým příkladem toho, jak hrát death doom metal v roce 2024 a nemít komplexy. Respektujeme klasiku až k bolesti, ale zároveň se snažíme do toho, na čem jsme vyrostli, přidat prvek sebe sama a hrát tak, jak to cítíme. Nápad založit kapelu přišel v roce 2012, kdy už jsem měl za sebou několik let hraní v různých kapelách. Nakonec jsem se rozhodl, že je nejvyšší čas založit kapelu, která bude mít všechno, co mi chybělo, když jsem v minulosti hrál v jiných kapelách. Myslím, že se mi to v průběhu let víceméně podařilo. Nahráli jsme už pět alb a rozhodně jsme ještě neřekli poslední slovo. Co se týče idolů, s přibývajícím věkem jsem nějak změnil přístup. Určitě je pár muzikantů, kterých si vážím a budu jim za jejich hudbu vděčný do konce života. Trey Azaghtoth a Chuck Schuldiner jsou takoví. Osobnosti, jejichž úspěchy nemůžete přejít lhostejně. Pokud se ptáš na festivaly a hraní na velkých turné, bohužel si v současné době myslím, že si účast na takovém turné nemůžeme finančně dovolit. To se samozřejmě vždycky může změnit. Turné s Morbid Angel, Paradise Lost, Cannibal Corpse nebo Immolation by bylo určitě splněným snem.

Co se týče festivalů, už jsme měli tu čest hrát několikrát mimo jiné v České republice a na Slovensku. V roce 2018 WINGLESS vystoupili také jako headliner na jednom z open airů v Krnově. Doufejme, že nás po vydání tohoto alba bude chtít pár pořadatelů a promotérů vidět naživo znovu a že dostaneme pozvánky na vystoupení na některých letních akcích.


Když jsem před sedmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Díky SELFMADEGOD je nyní celý proces propagace našich alb mnohem jednodušší a efektivnější. V průběhu let, kdy jsme zpočátku vydávali náš materiál sami, jsem se o propagaci staral já osobně. Moc dobře vím, kolik času a práce stojí rozesílání hudby a snaha oslovit co nejvíce lidí. V dnešní době je toho tolik, že není vůbec jednoduché přimět lidi, aby vám věnovali pozornost. Osobně si stále kupuji desky a snažím se sledovat, co se děje nejen v undergroundu, ale i na větších pódiích. Bohužel už nechodím na koncerty tak často jako před pár lety. Nebudu zastírat, že všechno, co souvisí s WINGLESS a mým soukromým životem a profesionální prací, mi bere veškerý čas a efektivně ho pohlcuje.

Co se týče tvého úsilí a podpory kapel, rozhodně nezůstávají bez povšimnutí. Vzpomínám si na tvou nadšenou recenzi našeho předchozího alba „Nonconfrom“, tehdy jsem si říkal, že máš pro metal srdce a rozhodně víš, o čem tahle muzika je. Podporujte metal i nadále!!!

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako WINGLESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Máš stoprocentní pravdu, bohužel je všeho hodně. Na světě denně vycházejí desítky metalových alb. Nikdo není schopen poslechnout si všechno, protože to není možné. Proto nám bohužel občas něco hodnotného unikne. Nejsem nějaký odpůrce nových technologií. Nemá smysl bojovat proti něčemu, co nám v jistém smyslu také usnadňuje oslovit nové posluchače. Rozhodně si ale vážím těch, kteří si i přes stahování mp3 kupují naše CD a trička, když se jim hudba líbí. Sám to dělám a nevidím na tom nic neobvyklého. Samozřejmě, že existuje obrovská záplava mp3, které jsou k dispozici bez vědomí a souhlasu kapely, ale nemyslím si, že má v tuto chvíli smysl proti tomu bojovat. Shrnuto a podtrženo, pokud si někdo myslí, že je vaše hudba pro něj velmi dobrá, stejně se bude snažit si CD koupit.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je téměř celý můj život. Tento druh hudby jsem začal poslouchat velmi brzy a už mi to zůstalo. Je mi úplně jedno, jestli si někdo myslí, že death metal je samý hluk a řev. Nikdo nikoho nenutí, aby death metal poslouchal, a to je na tom to nejlepší. Viděl jsem spoustu kluků, kteří death metal deklarovali až za hrob... a pak se po pár letech od téhle hudby odvrátili. Někdy se vkus samozřejmě mění, ale ne v mém případě.

Určitě je základem téhle muziky upřímnost. Doufám, že si poslech klasických deathmetalových alb budu moci užívat až do konce svých dnů, a jsem rád, že jsem byl svědkem jejich vydání. Jsou to pro mě nepopsatelné emoce a vzpomínky - naštěstí jsou jen a jen moje.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají WINGLESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou republiku?

Naše plány na příštích několik měsíců jsou připravit se na koncerty. Máme nový setlist se spoustou materiálu z alba „Ascension“ Nemůžeme se dočkat, až nové skladby zahrajeme naživo. Jejich váha a energie je nadpozemská!

Jak už jsem zmínil, několikrát jsme měli možnost zahrát si na českých festivalech a vždy to pro nás byla skvělá zkušenost. Doufám, že nám tento rozhovor pomůže oslovit nové posluchače a zaujmout promotéry a pořadatele koncertů v České republice.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Ascension“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za rozhovor a možnost představit kapelu v DEADLY STORM ZINE.

Těm, kteří ještě neznají 'Ascension', doporučuji poslechnout si toto album. Doufám, že se co nejdříve uvidíme na nějakém koncertě nebo festivalu. Neváhejte nás sledovat na sociálních sítích. Podpořte místní kapely, kupujte jejich desky a merch. Underground vždy byl, je a bude silou metalové hudby. Zdravíme všechny death a doom metalové maniaky.

Grzegorz Luzar


Recenze/review - WINGLESS - Ascension (2024):





---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER