DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

úterý 25. června 2024

Recenze/review - UNEARTHLY RITES - Ecdysis (2024)


UNEARTHLY RITES - Ecdysis
CD 2024, Prosthetic Records

for english please scroll down

Probudím se do tmy a něco je jinak. Bolí mě celé tělo a když se konečně donutím vstát, tak mě obejme mráz. Vylezu ven a v ulicích leží mrtvá těla. Krvavé otisky, vyděšené pohledy, konečně vím, že apokalypsa začala. Potkávám postavy bez tváří a nevím, jestli jsou ještě živé a nebo po smrti. Poslouchám nové album finských UNEARTHLY RITES a přemýšlím o bolesti a strachu. Poslouchám celý svůj život death metal a snažím se podporovat kapely, o kterých si myslím, že stojí za to.

Pohřben několikrát zaživa, znovu a znovu umírám. Tady se hraje poctivý kov smrti, ukovaný z té nejkvalitnější oceli. Vstávám každý den velmi brzy a chodím pracovat do podobné továrny, jako je na obalu. Desítky komínů mě dusí a moje duše je nasáklá zkaženou krví. Chtěl bych být morbidním básníkem, abych uměl přesně popsat nechutnou atmosféru, která je z desky cítit na desítky kilometrů daleko. Tohle je death metal, přesně podle mého gusta. Starý, plesnivý, smradlavý, jako ruka čerstvě exhumovaného těla. 


Představte si zrcadlo, do kterého když se podíváte, tak uvidíte jenom bolest a utrpení. Myslím si, že nové album "Ecdysis" je přesnou definicí toho, co mám na tomhle stylu rád. Špína a hnis se zde potkávají s temnotou a chladem, který můžete potkat jenom na pitevnách, opuštěných jatkách a hřbitovech, na kterých jsou pochováni prokletí. Původně, když jsem začal tuhle recenzi psát, tak jsem chtěl finské maniaky k někomu přirovnávat. Dělat to ale nebudu, názor si udělejte sami podle vložených ukázek. Pro mě, starého psa, je stejně nakonec nejdůležitější výsledný dojem. A ten je skvělý, morbidní, démonický. Kapele se povedlo rozdrásat moji duši do krve. Smrt je při poslechu velmi blízko. Oceňuji velmi dobrý zvuk, obal, celkové provedení. Po formální stránce bylo splněno vše a tak se můžu plně soustředit na mokvající nálady, které se albem prolínají jako jedovatý had. Novinka je starodávnou chorobou, která byla dlouhé roky uložena ve staré kobce. Letos byla exhumována, vytažena na světlo, aby nás spálila na popel. Původně jsem toho o kapele příliš nevěděl. Přesto se stala na dlouhou dobu mým průvodcem na mých toulkách v záhrobí. Smrt je velmi blízko a démoni se usmívají. Až se jednou probudím a svět bude spálený, tak bude tohle album znít ulicemi. Už dávno píši a snažím se podporovat jenom hudbu, kterou mám rád. UNEARTHLY RITES jsou pro mě velkým překvapením a nelze jinak, než je doporučit všem tmářům i fanouškům pravé, reálné, zahnívající muziky. Probudím se do tmy a něco je jinak. Bolí mě celé tělo a když se konečně donutím vstát, tak mě obejme mráz. Vylezu ven a v ulicích leží mrtvá těla. Krvavé otisky, vyděšené pohledy, konečně vím, že apokalypsa začala. Potkávám postavy bez tváří a nevím, jestli jsou ještě živé a nebo po smrti. Zahnívající, shnilý, zničující death metal, po kterém zůstává jenom spálená země! Smrt čeká ve stínu!


Asphyx says:

I wake up in the dark and something is different. My whole body aches, and when I finally force myself to get up, a chill comes over me. I go outside and there are dead bodies lying in the streets. Bloody footprints, terrified looks, I finally know the apocalypse has begun. I meet faceless figures and I don't know if they're still alive or dead. I listen to the new album of Finnish UNEARTHLY RITES and think about pain and fear. I've been listening to death metal all my life and trying to support bands I think are worthwhile.

Buried alive several times, I die again and again. This is honest death metal played here, forged from the finest steel. I get up very early every day and go to work in a factory similar to the one on the cover. Dozens of chimneys suffocate me and my soul is soaked in corrupted blood. I wish I was a morbid poet so I could accurately describe the disgusting atmosphere that can be smelled from the record for tens of miles. This is death metal, just the way I like it. Old, moldy, smelly, like the hand of a freshly exhumed body.



Imagine a mirror that when you look in, you see only pain and suffering. I think the new album "Ecdysis" is the exact definition of what I love about this style. Dirt and pus meet darkness and coldness that you can only find in autopsy rooms, abandoned slaughterhouses and cemeteries where the damned are buried. Originally, when I started writing this review, I wanted to compare Finnish maniacs to someone. I won't do that though, you can make up your own mind by the embedded samples. For me, an old dog, the final impression is the most important anyway. And it's great, morbid, demonic. The band has managed to tear my soul to blood. Death is very close when you listen to it. I appreciate the very good sound, the cover, the overall performance. Formally, everything has been fulfilled, so I can fully concentrate on the swamping moods that run through the album like a poisonous snake. The novelty is an ancient disease that has been stored in an old dungeon for many years. This year she was exhumed, brought to light to burn us to ashes. I didn't know much about the band originally. Yet it became my guide on my wanderings in the afterlife for a long time. Death is very near and the demons are smiling. When I wake up one day and the world is burned, this album will be the sound of the streets. I've been writing for a long time now and I try to only support music that I love. UNEARTHLY RITES is a big surprise for me and I can't help but recommend it to all darkies and fans of true, real, rotting music. I wake up in the dark and something is different. My whole body aches and when I finally force myself to get up, a chill hugs me. I go outside and there are dead bodies in the streets. Bloody footprints, terrified looks, I finally know the apocalypse has begun. I meet faceless figures and I don't know if they're still alive or dead. Rotting, rotten, destructive death metal, leaving only scorched earth! Death waits in the shadows!


Tracklist:
01. Hellscape 
02. Deep Drilling Earth's Crust 
03. The Master's Tools 
04. Ecdysis 
05. Capitalocenic Nightmare 
06. New Venus 
07. Fuck Ecofascism 
08. Sacrifice Zones 
09. Doomed

band:
Sisli - vocals
Santtu - guitar
Simo - lead guitar
Jennika - bass
Tapsa - drums