DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

úterý 28. května 2024

Rozhovor - DARKNESS - Ostrý, syrový thrash metal, s vysokým obsahem třeskavých látek! Teutonic thrash metalová detonace!


Rozhovor s thrash metalovou skupinou z Německa - DARKNESS.

Odpovídal kytarista Arnd, děkujeme!

Recenze/review - DARKNESS - Blood on Canvas (2024):

Ave DARKNESS! Zdravím do Německa, doufám, že se máte dobře! Já ano, protože jsem se právě vrátil z práce, kde jsem celý den poslouchal vaší novou desku "Blood on Canvas". Pracuji na počítači a sluchátka jsem měl pořád na sobě. Doslova mě fascinuje energie, kterou z desky cítím. Recept na to, kde se ve vás bere, mi asi neprozradíš, ale určitě mi rád popíšeš, jak novinka vznikala? Změnil se nějak způsob, jakým DARKNESS skládají oproti minulým albům?

Ahoj Jakube. Děkujeme, daří se nám velmi dobře. Minulý víkend, v pátek 3. května 2024, jsme s naším novým albem vstoupili do oficiální německé albové hitparády na 92. místě. Francouzský metalový časopis "změnil" minulý týden německou hitparádu na rockovou, takže jsme ve velmi dobré společnosti Accept, Darkthrone, Judas Priest, AC/DC, Deicide a dokonce i Rammstein. Mohlo by to dopadnout hůř, ne?

Co se týče nového alba, nemůžu vám dát recept, protože žádný recept vlastně neexistuje. Od "The Gasoline Solution" to děláme takhle: nápady, které opravdu fungují, proměníme v písně. Většinu písní na "Blood on Canvas" jsem napsal já. Důležité také je, aby "kuchaři" recept správně uvařili. V našem případě jsme na tenhle svět stejně naštvaní, jako když nám bylo dvacet - od té doby se toho k lepšímu moc nezměnilo. Takže vaříme stále se stejným hněvem jako dřív. To je pravděpodobně energie, kterou cítíte. Myslím, že je skvělé, že se to při poslechu projeví.

Vložili jsme do toho alba spoustu energie a práce a na výsledek jsme pyšní. Myslím, že je to nejagresivnější album, jaké jsme kdy nahráli.


Osobně se mi na "Blood on Canvas" líbí nejvíc jedna věc a tou jsou melodie. Jasné, zřetelné, sázíte na zajímavé riffy, skladby postupně gradují, mají drive a sílu. Podle mě to jsou věci, které dělají z dobré hudby tu vynikající. Zajímalo by mě, jak poznáte, že už je song hotový? Kdo má poslední slovo? A jak vnímáte potom jejich živou prezentaci? Musí mezi vámi navzájem a potom i mezi fanoušky fungovat chemie? Máte i nápady, které pak škrtáte?

Je pravda, že na "Blood on Canvas" jsme použili více melodií než na předchozích albech. To se prostě stalo, nebylo to plánované. Ale melodií se už nebojíme. Písnička může být melodická a přitom rychlá a brutální. Důležitý je pocit a poselství, které píseň předává.

Nemůžeš naplánovat, kdy je píseň hotová, musíš to cítit. Když to sedí, tak to sedí. Co se mě osobně týče, písnička není nikdy hotová, protože nejpozději když slyším ve studiu finální mix, říkám si: "Měli jsme to zahrát takhle, tady jsme měli udělat tečku, tady mohlo být sólo." A taky si říkám: "Tohle jsme měli zahrát takhle, tady jsme měli udělat tečku, tamhle mohlo být sólo." Ale v určitém okamžiku to musíš dokončit a nahrát, a to se může stát, když máš pocit: To je dobrý! Co si o tom myslíte později, je irelevantní. Nikdo v kapele nemá poslední slovo, všichni musí být s výkonem spokojeni. A nápady se samozřejmě zavrhují.

Naživo je výběr písní vždycky problém. Máme v repertoáru asi 60 písní, z nichž naživo můžeme zahrát obvykle 10 nebo 12. Vždycky se nám to podaří. Pár klasik jako "Death Squad" musíme vždycky zařadit, to je pak těžké vybrat zbytek setu.

Zásadní je samozřejmě chemie mezi kapelou a publikem. Na tom heavy metal žije, a čím šílenější fanoušci jsou, čím víc si uvědomujeme, že se jim to líbí, tím divočejší jsme na pódiu.


Znám hodně kapel, které mají texty ke skladbám vlastně jen kvůli tomu, aby něco zpívaly. Na DARKNESS se mi hrozně vždycky líbilo, že mají nějakou myšlenku, smysl, názor. Jakým způsobem vznikají? Kdy přijde inspirace a jak je napasujete na hudbu? Osobně si myslím, že psát texty je šíleně těžká disciplína a konkrétně na novince "Blood on Canvas“ jsou skvělé. Často si říkám, ano, to je přesně ono, takhle se cítím i já.

Děkuji za pochvalu, jsem rád, že se vám text líbí. Napsal jsem 7 z 9 textů a máte naprostou pravdu: psaní textů je velmi náročná práce, často se podceňuje. Musíte najít dobré rýmy a dodržet určité metrum a text musí mít poselství: kombinace toho všeho vás může dohnat k šílenství. Napsat slušný text také může trvat trochu déle. U Noci ve zmatku jsem se inspiroval filmem Athéna, text byl hotový za dvě hodiny. "Krev na plátně" zabrala několik dní, protože jsem chtěl namalovat hudební a lyrický obraz.

Inspirace pro text pochází z tohoto světa, který by mohl být krásný, a přitom je tak plný sraček. "Dobrá" věc je, že mi nikdy nedojdou nápady.

Nemohl jsem a nechtěl jsem psát texty bez obsahu. Heavy metal je pro mě pořád rebelie a vzpoura proti establishmentu, nemůžu psát o včelách a květinách. Cítím se povinen věci odsuzovat. Navíc nesmyslné nebo nepodstatné texty by se k hudbě nehodily, jde o vytvoření uceleného celkového uměleckého díla.

Pokud se vám tedy podaří říct: "Jo, to je přesně ono, taky to tak cítím!", pak jsem udělal všechno správně. To mě těší, děkuji mnohokrát.


Kdysi dávno, ještě na základní škole, mi jednou nakreslil do sešitu kamarád vaše logo. Vůbec jsem nevěděl, o koho se jedná a byl naštvanej. Ihned jsem běžel domů a marně se snažil sehnat o vás nějaké informace. Pak jsem konečně slyšel „Death Squad“ a když jsem šel pak do hospody, tak jsem všem tvrdil, že nejlepší thrashovou kapelou jsou DARKNESS a ne SLAYER! Málem jsme se poprali, ha. Byla to krásná doba, člověk byl mladý. Jak jste své začátky prožívali vy? Můžeš našim čtenářům trošku přiblížit, jakým způsobem se tenkrát nahrávala alba? Zavzpomínej prosím.

Wow: DARKNESS místo SLAYER?! To svědčí o tom, že máš velmi dobrý hudební vkus, hahahaha! Ale vážně, to je příliš velká pocta!

Začátky byly kouzelné, Porúří bylo v osmdesátých letech na dně, ale metal doslova explodoval. Všude byly kapely, zkušebny a koncerty. Vždycky jsi potkal někoho známého, každý víkend se někde konal koncert nebo večírek. Bylo to jako zlatá horečka, nedá se to popsat. Naše zkušebna byla mým skutečným domovem.

Vysvětlit to všechno v rozhovoru, první nahrávky, tehdy ještě plně analogové na 24 stopách a první velké koncerty: to by zaplnilo celou knihu! Je mi líto, ale na tuhle cestu se nedá odpovědět jednou otázkou.


Pořád všem tvrdím a je jasné, že kdysi dávno byl rock a heavy metal a teprve pak až thrash. Bez základů není vývoj. Když ještě zůstaneme v minulosti, jací muzikanti tě vlastně přivedli k muzice? Je někdo, koho obdivuješ dodnes, chtěl se s ním třeba setkat a poděkovat mu za inspiraci?

No, první heavy kapela, kterou jsem slyšel, byli KISS, ale první opravdový zážitek z heavy metalu byla STRONG ARM OF THE LAW od SAXON. Potom to byli UNLEASHED IN THE EAST od JUDAS PRIEST. Obě kapely mám rád dodnes a obecně jsem velkým fanouškem NWOBHM. Souhlasím s tebou, že historie hudby a vývoj, který žánry prodělaly, je velmi důležitý. Většina lidí, které znám, to vidí stejně.

Spoustě kapel a hudebníků bych poděkoval za vliv, který na mě a mou hudbu měli. Je těžké jmenovat jednotlivce. Ronnie James Dio a Rob Halford by byli dva, které stále považuji za skvělé.

Vždycky beru každou kapelu jako celek. Nejen jejich hudbu, ale i vystupování, to jak se chovají k fanouškům. Na rovinu, skupina může hrát jak bohové, ale pak přijdu na koncert a jsou arogantní a na pár facek, tak u mě končí. Na DARKNESS se mi vždycky hrozně líbilo, že jste civilní, pohodoví, srdcaři, co do toho jdou po hlavě. Jak vnímáš fanoušky ty? Mě připadá, že si každé vystoupení neskutečně užíváte. Mám pravdu?

Je hezké, že nás tak vnímáte. Takoví skutečně jsme. Milujeme živé hraní, na pódiu si užíváme každou zatracenou vteřinu a vždycky do toho dáváme všechno. Pro mě osobně znamená být tam venku před publikem celý svět. Slovo "fanoušci" taky nemám zrovna v lásce, je takové podřízené, jako: "My tady nahoře, vy tam dole". Takhle to nevnímáme. Po koncertech jsme vždycky rádi s lidmi, pijeme s nimi pivo a povídáme si s nimi.

Není důvod být arogantní, protože bez bouchajícího davu bychom hnili ve zkušebně. Vděčíme jim za všechno, co jsme!


Jak vnímáš současný metal? Máš nějaké oblíbené kapely? Já nevím jak ty, ale poslední dobou mi připadá, že každý hraje čím dál tím rychleji, šíleněji, nesrozumitelněji. Člověk si stoupne pod pódium, chvíli kývá hlavou, jaký to jsou super muzikanti a pak si nic nepamatuje. Potom jde domů a radši si pustí staré dobré Saxon.

Když jsem četl, co jsi napsal, musel jsem se smát! Přesně tak se často cítím: někdy mám pocit, že pro některé lidi je tvorba hudby další formou masturbace, protože si připadají tak úžasní, hahaha.

Ale to není ani fér, ani správné. Spousta mladých a nových kapel je dneska talentovaných a velmi dobrých. Jejich hudební dovednosti často daleko předčí to, co jsme byli schopni zahrát my ve srovnání s osmdesátými lety. Ale umět skvěle hrát ještě neznamená umět napsat dobré písničky, a o to nakonec jde především. To spoustě kapel chybí a je pak škoda, když jste ohromeni jejich hráčskými schopnostmi, ale po jejich vystoupení si nemůžete vzpomenout na jedinou písničku.

Celkově ale současný metal vnímám velmi pozitivně. Existuje mnoho talentovaných a nadšených kapel s dobrými koncepty a scéna je rozmanitá a aktivní.

A hele, buďme upřímní: o pár otázek dříve jsme se bavili o vývoji hudby a žánrů. To platí i v tomto případě: možná se mladší lidé zajímají o extrémnější hudbu a jiné struktury skladeb. Pokud je to tak, pak je to vývoj a je to v pořádku.

Ale metal nikdy nezemře, o tom jsem přesvědčen.

Jsi už dnes pamětník. Doba se od osmdesátých let hodně změnila. Jste svým způsobem legendární kapela, máte spoustu fanoušků, zvou vás na koncerty. Přesto, jiné je toho opravdu spousta. Dnes máš internet, nové technologie, hodně lidí poslouchá muziku stylem – stáhnout, poslechnout a pak buď zapomenout nebo smazat. Působíš jako velmi pozitivní člověk, jak se díváš do budoucna? Bude metal už jen pro starý? A jak změny vnímáš jako muzikant? A kam v současnosti míří DARKNESS?

Nemyslím si, že jsme jen vzpomínkou, protože stále koncertujeme a vydáváme alba. Ale je pravda, že patříme ke staré gardě. To může být někdy hodně nepříjemné, když si uvědomíš, že jsi nějaký dinosaurus, hahaha. Ale podle mě na věku vlastně nezáleží, protože jsi heavy metalový maniak celý život. Na koncertech potkávám lidi různého věku, od novorozenců až po skoro mrtvé, a nemám pocit, že by to někomu vadilo.

Změny v posledních letech jsou jistě vážné a pro muzikanty určitě ne vždy pozitivní, ale s tím nic nenaděláš. Musíte nové technologie vnímat jako příležitost a využít je. Buď půjdete s dobou, nebo zahynete.

Jak už jsem říkal, momentálně jsme na vrcholu, jsme v hitparádách a jsme přítomnější než kdykoli předtím. Pro nás je to všechno o pohybu vpřed!

Určitě máte jako kapela ještě nějaké sny, cíle, metu, kterých chcete dosáhnout. Prozradíš nám je? Jste thrashoví veteráni, nahráváte skvělá alba, pořád je z vás slyšet nadšení z hudby. Hrajete na koncertech, vystupujete na festivalech, máte turné. Chybí vám do skládanky vůbec ještě něco?

Jasně, chybí mi ty sexy dvacetileté fanynky, určitě by se o nás měly zase starat v zákulisí, hahaha!


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný thrash metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Jak už jsem se zmínil, hudba je nejdůležitější součástí mého života, co si pamatuji. Hudba mě vždycky doprovázela a držela mě při životě.

Thrash metal je rychlý, tvrdý a nekompromisní. Je to hudba Porúří, oblasti, ze které pocházíme. V osmdesátých letech byla zlá doba, nebyla skoro žádná práce, průmysl byl na dně, Porúří bylo hlučné a špinavé a žili v něm tvrdí, ale srdeční lidé. V takové oblasti, v takové době, jsme nemohli dělat jinou hudbu než thrash, to byl ventil, jak se zbavit všech těch sraček.

Co chystají DARKNESS v nejbližších měsících?

Budeme propagovat nové album a hrát koncerty.

Děkuji moc za rozhovor. Ani nevíš, co to pro mě znamená. Splněný klukovský sen. Přeji vám spoustu dalších skvělých nápadů, prodaných desek, vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromých životech. Uvidíme se na koncertě! DARKNESS RULES!

Moc ti děkuji, Jakube. Potěšení je na mé straně! Děkuji za vaši důvěru a podporu, doufám, že se brzy setkáme. Metal on!

Recenze/review - DARKNESS - Blood on Canvas (2024):

Recenze/review - DARKNESS - Over and Out (2020):