DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 19. května 2024

Home » , , , , » Recenze/review - PUTRIFIED - Death Darkness Decay (2024)

Recenze/review - PUTRIFIED - Death Darkness Decay (2024)


PUTRIFIED - Death Darkness Decay
CD 2024, Godz ov War Productions

for english please scroll down

Krev ukrytá ve stínu. Další mrtvé, zohavené tělo. Pomalu se stmívá a měli bychom dokončit svoji morbidní práci. Závěr zněl jasně. Setkání s bestií, ozvěny z onoho světa, záhadná smrt, plná otázek, na které vám nikdo neodpoví. Znám ale kapelu, která se v těchto oblastech pohybuje. Švédští PUTRIFIED. Death metaloví maniaci, kteří svojí hudbou dokáží znázornit stejnou temnou atmosféru. 

Je to smrtící koktejl, se skvělým živočišným a masivním zvukem (Dan Lowndes - mixing, mastering), se spoustou zajímavých momentů. Jako bych se procházel v nějaké ohavné galerii. Na obrazy byla použita zkažená krev. Jedná se o první dlouhohrající album kapely a já tak nějak podvědomě vím, že jsem zde správně. V tomhle hrobě totiž nacházím vše, co mám na tomhle stylu rád. 


Pokaždé, když navštívím podobné katakomby, tak přemýšlím, jak musí dlouho trvat, než jsou kostry pokryté plísní a pavučinami. Jak dlouho trvá, než kapela nahraje podobnou desku? O předchozím EP "The Flesh. The Scythe. The Tomb." jsem psal a líbilo se mi. Uběhlo osm krutých let. PUTRIFIED se museli na nějaký čas zavřít hluboko pod zem, aby nahráli takto shnilé skladby. Mám pocit, že mezi prsty prosévám prach. Vše je chladné, temné, zastřené do krvavé mlhy. Mraky jsou zase nízko a pokud máte rádi kapely jako NECROS CHRISTOS, DEAD CONGREGATION a podobné maniaky, tak neváhejte ani chvilku. Dostanete prvotřídní materiál, který musí udělat dobře na zkažené duši všem prokletým. Líbí se mi nejen nekompromisní přístup kapely, ale i jejich schopnost napsat skladby, které postupně gradují, jsou mrazivé i žhavé zároveň. Abyste dokázali letošní album "Death Darkness Decay" opravdu vnímat tak, jak bylo zamýšleno, tak vám doporučuji úplnou tmu. Nejlépe nějaký starý sklep. Teprve potom vyniknou všechny nuance na povrch. PUTRIFIED se povedlo mě opět pohřbít zaživa, znovu mě vzít na místa, na kterých se stalo něco zlého a ošklivého. Z riffů je cítit vztek i zvláštní, nebál bych se napsat melancholická, nálada (tolik známá třeba u finských kapel). Nesmím zapomenout i na stylový a velmi povedený obal od mistra Bliala Cabala. Dostal jsem vše, co jsem si přál - totální špínu, smíchanou z plesnivinou i nadšením pro reálnou, hnusnou smrt. Doporučuji všem tmářům! Krev ukrytá ve stínu. Další mrtvé, zohavené tělo. Morbidní, temnotou a chladem nasáklý death metal!


Asphyx says:

Blood hidden in the shadows. Another dead, mutilated body. It's slowly getting dark and we should finish our morbid work. The conclusion was clear. An encounter with a beast, echoes from the other world, a mysterious death, full of questions no one can answer. But I know a band that's in these areas. Sweden's PUTRIFIED. Death metal maniacs who can portray the same dark atmosphere with their music. 

It's a deadly cocktail, with a great animalistic and massive sound (Dan Lowndes - mixing, mastering), with a lot of interesting moments. It's like walking through some hideous gallery. Corrupted blood was used for the paintings. This is the band's first full-length album, and I kind of subconsciously know I'm in the right place here. Because in this grave I find everything I love about this style. 


Every time I visit catacombs like this, I wonder how long it must take for the skeletons to be covered in mould and cobwebs. How long does it take a band to make a record like this? About the previous EP "The Flesh. The Scythe. The Tomb." I've written about and liked it. It's been eight brutal years. PUTRIFIED had to go deep underground for a while to record songs this rotten. I feel like I'm sifting dust between my fingers. Everything is cold, dark, obscured in a bloody mist. The clouds are low again and if you like bands like NECROS CHRISTOS, DEAD CONGREGATION and similar maniacs, don't hesitate a moment. You'll get top notch material that must do good to the corrupted souls of all the damned. I like not only the band's uncompromising approach, but also their ability to write songs that gradually build up, are chilling and hot at the same time. In order to truly experience this year's "Death Darkness Decay" album as it was intended, I recommend total darkness. Preferably an old basement. Only then will all the nuances come to the surface. PUTRIFIED has managed to bury me alive again, to take me to places where something bad and ugly happened again. There is anger and a strange, I wouldn't be afraid to write melancholic, mood (so familiar in Finnish bands for example) from the riffs. I mustn't forget the stylish and very hilarious cover artwork by the master Bial Cabal. I got everything I wanted - total filth, mixed with mould and enthusiasm for real, ugly death. I recommend it to all darkies! Blood hidden in the shadows. Another dead, mutilated body. Morbid, dark and cold death metal!


Recenze/review - PUTRIFIED - The Flesh. The Scythe. The Tomb (2016):
Share this games :

TWITTER