DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

čtvrtek 30. května 2024

Recenze/review - COLDBORN - The Unwritten Pages Of Death (2024)


COLDBORN - The Unwritten Pages Of Death
CD 2024, Final Sacrifice Records

for english please scroll down

Postavy bez tváře. Jejich jedovatý smích, jejich chladný dotek. Kostnaté ruce, které do vás zaseknou drápy. A už vás nikdy nepustí. Jsou jako děsivý sen, jako noční můra, ze které když se probudíte, tak je realita ještě ošklivější a krutější. Poslouchal jsem druhé dlouhohrající album belgických tmářů COLDBORN a cítil jsem se jako podchlazený. Jakoby mě někdo zavřel do temné kobky a nechal mě pomalu umírat. Kapela totiž opět předkládá velmi naléhavý a divoký black metal.

Pokud máte rádi v tomto stylu devadesátá léta, tak neváhejte ani chvilku. Dostanete prvotřídní materiál. Není to ale jenom klasický, tradiční černý kov, který nám kapela přináší. Do skladeb jsou velice elegantně vkládány doomové prvky, i modernější, svěží pasáže. Posluchač se tak nestihne ani chvilku nudit. Nahrávka je jako živoucí, neustále se měnící organismus, jako příšera, která vás nakonec sežere. 


Není žádným tajemstvím, že oba muzikanti téhle smečky jsou řádnými a zkušenými členy podsvětí. Jejich práce v kapelách jako ENTHRONED, GRIMFAUG, NIGHTBRINGER, GOAT TORMENT, a spoustě dalších, se samozřejmě lehkým způsobem promítá i do tvorby COLDBORN. V závěru to ale vůbec nevadí. Album je velmi kompaktní, skvěle se poslouchá, má několik poloh a všechny jsou uvěřitelné. Na své si přijdou jak fanoušci agresivity, tak i ti, kteří preferují chlad a temnotu. Zvuk, obal, produkci i celkové provedení nelze jinak, než pochválit. Když si album pustíte na dobré aparatuře, dostane se vám hluboko pod kůži i do podvědomí. Belgičané jsou velmi naléhaví, jedovatí. Jsou jako našeptávači, kteří stojí vždy ve stínu, když se stane něco zlého. Představte si starý opuštěný chrám, ve kterém se kdysi odehrávaly tajemné a zlé rituály. Na oltáři leží další tělo. Vzduchem se vznášejí jednotlivé skladby a odrážejí se od mramorových zdí. Je jen na vás, jestli se necháte pohltit. Osobně doporučuji album všem, kteří mají rádi dobrou hudbu, pokrytou silnou vrstvou pavučin. Dostanete osm ostrých a divokých skladeb, které vás ukřižují hlavou dolů. Z čerstvých ran vám poteče krev a je hodně pravděpodobné, že z tohoto zlého snu se již nikdy neprobudíte. Postavy bez tváře. Jejich jedovatý smích, jejich chladný dotek. Kostnaté ruce, které do vás zaseknou drápy. A už vás nikdy nepustí. Jsou jako děsivý sen, jako noční můra, ze které když se probudíte, tak je realita ještě ošklivější a krutější. Mrazivý, smrtící black metal, který vás zahalí do nepropustné tmy! Démonická, podmanivá záležitost!


Asphyx says:

Faceless figures. Their venomous laughter, their cold touch. Bony hands that dig their claws into you. And never let go. They're like a horrible dream, a nightmare from which you wake up to a reality even uglier and crueler. I listened to the second full-length album by Belgian darkies COLDBORN and felt hypothermic. It was as if someone had locked me in a dark dungeon and left me to die slowly. The band once again presents very urgent and fierce black metal.

If you like nineties in this style, don't hesitate a moment. You will get first class material. But it's not just classic, traditional black metal that the band brings us. There are doom elements very elegantly inserted into the songs, as well as more modern, fresh passages. The listener won't get bored for a moment. The record is like a living, ever-changing organism, like a monster that will eventually eat you up. 


It's no secret that both musicians of this pack are proper and experienced members of the underworld. Their work in bands such as ENTHRONED, GRIMFAUG, NIGHTBRINGER, GOAT TORMENT, and many others, of course, is easily reflected in the work of COLDBORN. But in the end it doesn't matter at all. The album is very compact, great to listen to, has several positions and all of them are believable. Fans of aggression as well as those who prefer coldness and darkness will find it to their liking. The sound, the packaging, the production and the overall performance cannot but be praised. If you listen to the album on a good stereo, it will get deep under your skin and into your subconscious. The Belgians are very insistent, venomous. They are like whisperers who always stand in the shadows when something bad happens. Imagine an old abandoned temple where mysterious and evil rituals used to take place. There's another body on the altar. Individual pieces float through the air and bounce off the marble walls. It's up to you to let yourself be absorbed. Personally, I recommend the album to anyone who enjoys good music covered in a thick layer of cobwebs. You get eight sharp and fierce tracks that will crucify you upside down. Blood will flow from fresh wounds and chances are you will never wake up from this bad dream. Faceless characters. Their venomous laughter, their cold touch. Bony hands that dig their claws into you. And never let you go again. They're like a horrible dream, a nightmare from which you wake up to a reality even uglier and crueler. Freezing, deadly black metal that envelops you in impenetrable darkness! A demonic, captivating affair!



TRACKLIST
1. Foreboding
2. Silenced is the Choir of Euphoria
3. Cold Void Rife
4. The Antechamber of Eternal Sleep
5. Harps of Death Chiming Reverberant
6. Cornucopia Hungers for More
7. Life’s Aureole No Longer Gleaming
8. A Spectral Dance of Midnight Sorrow

LINE-UP
Norgaath: Guitars, Bass, Keys & Vocals
Menthor: Session Drums & Percussion

CREDITS
All music & lyrics by Norgaath. Recorded by Norgaath except drums & percussion by Menthor. Mixed by Menthor. Mastered by Stefano Santi at SPVN Studio. Artwork by Luciana Nedelea. Layout by Norgaath.
Guest contributions: Antinoë: Piano & Dis Pater (Midnight Odyssey): Additional Vocals on “Cornucopia Hungers for More”