DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pátek 24. května 2024

KNIŽNÍ TIPY - Temné léto - Dan Simmons (2012)


Temné léto - Dan Simmons
2012 (1991), Noir

Včera jsem se vrátil z jedné akce. Pili jsme pivo, byli děsně chytří a vyřešili jsme všechny záhady světa. Čtyři chlápci, co si potřebovali odpočinout. Bylo super, že jsem potkal kluky, co jsme spolu bydleli na koleji. Naše přátelství nám vydrželo hodně dlouho. Jsem tomu moc rád, člověk má alespoň nějakou jistotu v dnešním divném světě. Stejně jako kamarády, potřebuji i knihy a muziku. Cestou na pitku jsem si četl Temné léto. Tenhle příběh mě posunul ještě dál, do mého dětství. Do doby, kdy nebyl ještě internet, kdy nás rodiče moc nekontrolovali. Bylo to super, asi jako každý rád vzpomínám, ale zažili jsme i spoustu děsivého. Je pro mě vždy zajímavé se přenést do dětství někoho jiného. Tentokrát jsou to šedesátá léta, nekonečné lány kukuřice ve státe Illinois a temnota, která se ukrývá velmi blízko. Pamatuji si na jeden podchod, kterým jsme hrozně neradi chodili. Raději jsem obešel kus města, než abych do té díry vlezl. Bývali tam úchylové a bezdomovci. My jsme byli malí, slabí a zranitelní.

Hlavní postavy sice přemýšlejí trošku "dospěleji", než by se na popisovaný věk slušelo. Základ je trošku podobný s TO od mistra Kinga. Ale nenechte se mýlit, jsou to spíše promo řeči. Základ je stejný, ale potom se vše rozběhne zcela jiným směrem. Kdo autora znáte, určitě mi potvrdíte, že umí navodit velmi pochmurnou i napínavou atmosféru. Troufám si tvrdit, že si každý oblíbíte nějakou postavu, budete jí fandit. Je léto a to bývá čas prázdnin a odpočinku. Nových dobrodružství. Já je prožíval okolo Boleslavi nebo v lesích na chalupě v Jizerkách. Hlavní hrdinové mezi kukuřicí, na malém městě. Kluci vždycky bývali stejní. Tak trošku machýrci, ale i velcí hrdinové. Pamatuji si to tak, stejně jako když jednoho z nás chtěl unést divnej chlápek. Řvali jsme tak, že utekl a ani jsme nevěděli, jaké jsme měli štěstí. Přesto jsme věděli, že někde ve tmě se ukrývá něco zlého.

Vždycky to bylo o kamarádství. Stejně jako se mi stále scházíme a samozřejmě vzpomínáme, i v knížce jde hlavně o přátelství. Respektive, tohle se mi na příběhu líbí. Jinak je to samozřejmě horor, takový ten klasický, tradiční, s pečlivě vybudovanou atmosférou. A to vše zasazené do prostředí a doby, která se mi líbí. Amerika šedesátých let musela být svým způsobem hodně zajímavá. Známe to samozřejmě jenom z knížek a filmů, ale stejně, kdybych mohl, rád bych se aspoň na pár měsíců do té doby přenesl. To ale nejde a tak si aspoň můžu číst. Když si to vezmu kolem a kolem, tak jsme pořád tak trošku ti malí kluci. My žrali Foglarovky, četli jsme rodokapsy po dědovi a hráli si na indiány. Kluci z Temného léta to měli vlastně podobné. Taky si pamatujete, jak jste popoháněli ručičku na hodinkách, aby už zazvonilo, aby už skončil poslední den školy? Běželi jsme domů, hodili tašky do kouta a už kámoši pískali před barákem. Vezmeš s sebou bráchu? Ošíval jsem se, je přeci jen o tři a půl roku mladší. To bylo tenkrát hrozně moc.

Za městem už čekají ostatní. Jsme děsně tvrdý, ale jen do doby, než se setmí. To už někdy jenom šeptáme. Když jsem jel z pitky domů, číst jsem si nemohl. Už to nějak nedávám. Jsi starej a nemáš rozum, řeknou mi doma a mají pravdu. Žaludek se mi zvedá, chce vše vyzvrátit, ale nakonec se ovládnu. Nemůžu pít čistou vodu a tak si jdu lehnout. Rodina promine. Zdají se mi sny, všechno se mi to pomotá. Temné léto, i moje staré prázdniny. Hele, nepůjdeme plavat s holkama? Nevím, kdo to navrhl, ale všichni jsme dělali, že ne, že holky jsou přece blbý. Nakonec jsme ale šli a dodnes na to vzpomínám. Doprovodíš mě domů? No, dobře a pak jsem měl další divoký sen. Pochopil jsem, že na těch holkách přeci jen něco je. Měl jsem krásné dětství, než se to v pubertě začalo kazit. To když jsem poznal, že někdo umí být také zlý. Můj otec chlastal a měnil se v monstrum. Pod postelí spala příšera. Nebo to byl  jenom sen?

Možná existují záhadné věci, duchové i nemrtví. Jsem spíše prakticky založený, realista, ale co se týká knih, tak nechávám rád fantazii, aby pracovala na plné obrátky. U Temného léta jsem byl ve svém živlu. Zajímalo mě jak téma, tak doba, do které je příběh zasazen. Četl jsem vyloženě s chutí, takříkajíc jedním dechem. Každý jsme měli nějaké dětství. Většina rodičů se snaží, abychom měli na co vzpomínat. Parta kluků z tohoto příběhu ale musí bojovat. Proti zlu. Je to dobrá knížka, velmi dobrá. Doufám, že se vám bude také líbit. Pokud jste ji již nečetli. Mějte se co nejlépe a přeji vám hezký den. Děkuji za přízeň.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je léto roku 1960. Několik žáků šesté třídy z illinoiského Elm Havenu mezi sebou navazuje mocná, magická pouta, která nezpřetrhá ani jejich další život či ztráty. Na pozadí sluncem zalitých kukuřičných lánů a kradmého koketování městských dívek bude jejich vzájemná oddanost vystavena nemilosrdné zkoušce. Ze ztichlých útrob školy Old Central, mohutné pevnosti obestřené mahagonovou vůní rakví, vyplouvá neviditelné zlo, jež Mika, Duana, Dala, Harlena a Kevina uvrhne do války, která nezná hranic ani slitování, v níž je noc v područí jednoho věčného nepřítele...


---------------------------------------------------------------------------------------------------