DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

sobota 9. března 2024

Recenze/review - THROAT - Blood Exaltation (2024)


THROAT - Blood Exaltation
EP 2024, Primitive Reaction, Godz ov War Productions

for english please scroll down

Včera ti slíbili, že tě svléknou z kůže. Mají velkou fantazii. Co se týká mučení těla i mysli, tak rozhodně. Už dávno si ztratil víru. V Boha i v lidský rod. Vadilo jim to. Protože si se nezařadil, protože nepochoduješ v davu. Utíkal si z města, do temných lesů, aby ses účastnil pradávných rituálů. Zde, uprostřed kruté přírody, ses cítil nejlépe. Vše kolem je ohlodané na kost, chladné a podmanivé. Jako hudba polských (a finských) black metalistů THROAT. Jedná se o první EP v diskografii kapely. 

Stačilo mi několik prvních poslechů a připadal jsem si, že hořím jasným plamenem. Moje vnitřnosti byly nakažené snětí a já jsem věděl, že tahle hudba není z našeho světa. Pánové se nechali inspirovat záhrobními rituály, posedlostí démony i samotným ďáblem. Z jejich hudby je cítit síra na míle daleko. Pokud máte rádi black metal v jeho ryzí podobě a s chutí oceníte i výlety do jiných oblastí smrti, neváhejte ani chvilku. Budete hořet na hranici! 


Tvorbu kapely lze s určitou dávkou fantazie přirovnat k tomu, co předvádějí v katakombách třeba takoví kolumbijští NEKROMANTIE, italští MORTUARY DRAPE, maďarští TORMENTOR, případně polští CULTES DES GHOULES (nebo švýcarští SAMAEL na svých prvních nahrávkách) a italští AD NAUSEAM. Základem tvorby THROAT je klasický, tradiční black metal, který je dále rozvíjen. Na desce potkáte různé děsivé a bolestivé zvuky, morbidní atmosféru čerstvě exhumovaných hrobů, i nekonečný chlad. To vše je potom zamícháno ve velmi jedovatém koktejlu. Podáváno samozřejmě na víku od rakve spolu se syrovým, mokvajícím zvukem. Tihle maniaci rádi a často překračují hranice. Nové EP "Blood Exaltation" jsem dost často poslouchal velmi brzy ráno. Město bylo přikryté smogem a lidé, kteří chodili ulicemi, připomínali spíše přízraky, než lidské bytosti. V tom mrtvolném tichu vynikla nahrávka nejvíce. Měl jsem pocit, že mi mrzne krev v žilách, že nemrtví z nedalekého hřbitova kývají souhlasně hlavou do rytmu. Během několika okamžiků jsem nebyl na tomto světě. Seděl  jsem v plesnivé hrobce, několik metrů pod zemí a čekal, až mě zítra odsoudí k smrti. Porota složená z inkvizice mě bude lámat v kolem, drtit moje kosti, aby mě nakonec upálili na hranici. Z téhle desky mám úplně stejné pocity a už teď se těším, až kapela přijde s dlouhohrajícím albem. Doufám, že to bude brzy. Já i všichni démoni čekáme a těšíme se jako lovci na svoji oběť. Včera mi slíbili, že mě svléknou z kůže. Mají velkou fantazii. Co se týká mučení těla i mysli, tak rozhodně. Už dávno jsem ztratil víru. V Boha i v lidský rod. Zůstala mi pouze hudba. Zlověstný, okultní, ďáblem posedlý black metal! Pradávné rituály smrti, které vás navěky proklejí!


Asphyx says:

Yesterday they promised to skin you. They're very imaginative. When it comes to torture of the body and mind, absolutely. You lost your faith a long time ago. In God and in the human race. It bothered them. Because you don't fit in, because you don't march in the crowd. You ran away from the city, into the dark woods, to participate in ancient rituals. Here, in the midst of the harsh nature, you felt most comfortable. Everything around you is gnawed to the bone, cold and captivating. Like the music of Polish (and Finnish) black metallers THROAT. This is the first EP in the band's discography.

The first few listens were enough to make me feel like I was burning bright. My insides were infected with anthrax and I knew this music was not of our world. The gentlemen were inspired by the rituals of the afterlife, demonic possession and the devil himself. Their music reeks of brimstone from a mile away. If you like black metal in its purest form and can appreciate with gusto the excursions into other realms of death, don't hesitate a moment. You will burn at the stake!


With a certain amount of imagination, the band's work can be compared to what the Colombian NEKROMANTIE, the Italian MORTUARY DRAPE, the Hungarian TORMENTOR, or the Polish CULTES DES GHOULES (or the Swiss SAMAEL on their first recordings) and the Italian AD NAUSEAM perform in the catacombs. The basis of THROAT' s work is classic, traditional black metal, which is further developed. On the album you will encounter various eerie and painful sounds, morbid atmosphere of freshly exhumed graves, and endless coldness. All this is then mixed in a very poisonous cocktail. Served, of course, on a coffin lid along with a raw, wetting sound. These maniacs like to cross the line a lot. I've been listening to the new EP "Blood Exaltation" quite a bit very early in the morning. The city was blanketed in smog and the people walking the streets were more like ghosts than human beings. In the dead silence the recording stood out the most. I had the feeling that my blood was freezing in my veins, that the undead from the nearby cemetery were nodding their heads in agreement to the rhythm. In a few moments I was no longer in this world. I sat in a moldy tomb, several feet underground, waiting to be condemned to death tomorrow. A jury of the Inquisition would break me in rounds, crush my bones, and finally burn me at the stake. I feel exactly the same way about this record, and I'm already looking forward to the band coming out with a full-length album. I hope it's soon. I and all the demons are waiting and looking forward like hunters to their prey. Yesterday they promised to skin me. They have a great imagination. When it comes to torturing the body and mind, absolutely. I lost faith a long time ago. In God and in the human race. All I have left is music. Sinister, occult, devil-possessed black metal! Ancient death rituals that will damn you forever!


Tracklist:
01. Chuć (09:01)
02. Klątwa (06:56)
03. New Flesh Nectar I (08:56)
04. New Flesh Nectar II (07:26)

Line-up:
WS • Vocals
TP • Bass
DC • Guitars, Drums