DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

úterý 9. ledna 2024

Recenze/review - OCULTAN - Trevas (2023)


OCULTAN - Trevas
CD 2023, Black Metal Store

for english please scroll down

Někdy jenom tak sedím a dívám se do tmy. Nemůžu spát. Probudím se z děsivých snů a mám zlou předtuchu. Mrazí mě v zádech a když pro mě konečně přijdou démoni, nic nenamítám. Vydáme se na cestu a do chodidel mě řežou ostré střepy i kameny. Nikdy jsem se necítil tak sám, jako v téhle noční můře. Potkávám nemrtvé, ukládám své tělo do hrobu. Moc dobře totiž vím, že u pravého, ryzího black metalu hodně záleží na atmosféře. Musí být naléhavá, krvavá, zlověstná a děsivá. Brazilští OCULTAN jsou legendou ze starých časů, z devadesátých let minulého století, která přesně splňuje definici ďábelského kovu smrti. 

Mám pocit, jakoby mě během poslechu nového alba "Trevas" kapela zahalila do chladného pláště utkaného z pavučin. Nemůžu se nadechnout, topím se ve vlastních myšlenkách, nahlížím na onen svět. Procházím se mezi náhrobky a moc dobře vím, že v rohu je hrobka s nápisem OCULTAN. Když do ní vstoupíte, tak poznáte, jak zní pravé peklo. 


Je to starodávný obřad, rituál pro vyvolávání morbidních myšlenek. Kapela opět povstala z popela, aby nás pozvala na černou zádušní mši. Mrazivé riffy, chorobný vokál, všude přítomná hniloba a smrt. Staří fanoušci moc dobře vědí, že tahle smečka patří do stejných katakomb jako kapely typu BESSAT, MARDUK, DISSECTION, MYSTIFIER, BEHEXEN, DARK FUNERAL. Od počátku věků, od roku 1994 máme co do činění s opravdovými vyslanci pekla. I letos hrají OCULTAN velmi uvěřitelně, syrově. Ne, tohle není jen obyčejné album, ale opravdová seance, které se zúčastní všichni démoni, prokletí i duše bloudící navěky mezi naším a oním světem. Zvukově je nahrávka velmi povedená, připadá mi, že ze skladeb doslova odkapává zkažená krev. Líbí se mi i obal. Postava na něm mi připomíná ty, kteří mě navštěvují ve snech. Opravdu, když novinku poslouchám, pokaždé sestoupím do hlubokého podzemí. Ohně již dávno hoří a z kobek je slyšet nářek mučených. Zlo nelze jen tak vymýtit, ani zničit. Připadám si, jako by mě kapela ukřižovala hlavou dolů. Rány v rukou a nohou mi dávno zhnisaly. Přesto se budu rád a často k nové desce vracet. Je totiž krví, která koluje i v mých žilách. Někdy jenom tak sedím a dívám se do tmy. Nemůžu spát. Probudím se z děsivých snů a mám zlou předtuchu. Mrazí mě v zádech a když pro mě konečně přijdou démoni, nic nenamítám. Vydáme se na cestu a do chodidel mě řežou ostré střepy i kameny. Nikdy jsem se necítil tak sám, jako v téhle noční můře. Potkávám nemrtvé, ukládám své tělo do hrobu. Surový, chladný a temný black metal, starodávný obřad pro vyvolávání temných sil! Černý plamen!


Asphyx says:

Sometimes I just sit and stare into the darkness. I can't sleep. I wake up from scary dreams and have bad premonitions. I get chills, and when the demons finally come for me, I don't object. We set off on our journey and sharp shards and stones cut into my feet. I've never felt so alone as I do in this nightmare. I meet the undead, I lay my body in the grave. I know that in true, pure black metal, atmosphere matters a lot. It's got to be urgent, bloody, sinister and terrifying. Brazil's OCULTAN are a legend from the old days, from the 1990s, who exactly meet the definition of evil death metal. 

I feel as if the band has enveloped me in a cold cloak woven of cobwebs while listening to their new album "Trevas". I can't breathe, I'm drowning in my own thoughts, I'm looking at the other world. I walk among the tombstones and I know very well that in the corner there is a tomb with the inscription OCULTAN. When you enter it, you'll know what true hell sounds like.

It's an ancient rite, a ritual for inducing morbid thoughts. The band has risen again from the ashes to invite us to a black memorial service. The chilling riffs, the sick vocals, the omnipresent rot and death. Old fans know very well that this pack belongs to the same catacombs as bands like BESSAT, MARDUK, DISSECTION, MYSTIFIER, BEHEXEN, DARK FUNERAL. Since the beginning of time, since 1994, we have been dealing with the true ambassadors of hell. This year, OCULTAN are playing very believable, raw. No, this is not just an ordinary album, but a real seance, in which all the demons, curses and souls wandering forever between our world and the other world will take part. Sonically, the record is very well done, it seems to me that the songs are literally dripping with bad blood. I also like the cover art. The figure on it reminds me of those who visit me in my dreams. Really, when I listen to the news, I descend into the deep underground every time. The fires have been burning for a long time, and the cries of the tortured can be heard from the dungeons. Evil cannot be eradicated or destroyed. I feel as if the band has crucified me upside down. The wounds in my hands and feet have long since festered. Still, I'll be returning to the new record often and gladly. It's the blood that runs through my veins. Sometimes I just sit and stare into the darkness. I can't sleep. I wake up from scary dreams and have bad premonitions. I get chills and when the demons finally come for me, I don't object. We set off on our journey and sharp shards and stones cut into my feet. I've never felt so alone as I do in this nightmare. I meet the undead, I lay my body in the grave. Raw, cold and dark black metal, an ancient ritual for summoning dark forces! Black flame!


Tracklist:
01. Primordial Chaos
02. Trevas
03. King of Winds
04. Tears of Fire
05. Ceifador
06. Evolution
07. Memories from the Past
08. Lembranças Do Mal , a Crucificação
09. Outro - End Times