DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - OSSUARY - Starý, prašivý smrtící kov z dávno opuštěných pohřebišť!

Rozhovor - OSSUARY - Starý, prašivý smrtící kov z dávno opuštěných pohřebišť!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Kolumbie - OSSUARY.

Odpovídali Brahiam Valencia, basa a zpěv a Juan Esteban Sánchez, kytara, děkujeme!

Ave OSSUARY! Zdravím do kolumbijského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos čtvrté dlouhohrající album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Zdravím bratry, jsem Brahiam Valencia, baskytarista a zpěvák kapely Ossuary. Než začnu s dynamikou otázek a odpovědí, rád bych vám poděkoval za rozhovor. Když už jsem to udělal, rád bych řekl, že obě alba jsou od sebe vzdálená, jasně, že to neuvádím chronologicky. Především Stellar Annihilation je vyzrálejší album, a to jak tématem, tak instrumentální skladbou. Pro příklad si stačí přečíst některé texty z Addicted to Human Flesh a porovnat je s některým z nového alba, všimnete si, že vliv je už jiný. Snažili jsme se to udělat vážnější.

Vezměte si, že obě skladby jsou myšleny ze dvou zcela odlišných perspektiv. Dnes se Osario pohybuje na jiných oběžných drahách, možná trochu blouznivějších, které se, aniž by opustily tělo, usadily na hvězdné dráze.


„Stellar Annihilation“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál OSSUARY?

Na hudební kompozici jsme s Juanem Estebanem pracovali několik měsíců. Snažili jsme se, aby hudba navazovala na klasický styl dobrého death metalu, proto kytary a basa zůstávají věrné tomuto žánru. Julián, náš bubeník, měl na starosti přidat nádech bicím. Co se týče textů, existuje záměr, aby byly tematické, aby jejich vývoj v průběhu alba zanechal v každé skladbě útržky jednoho příběhu zhutněného do jedenácti písní. Je tu společná nit, která vybízí posluchače, aby se ponořili do děje, zatímco riffy doplňují halucinace takového výletu... S tímto záměrem byla napsána deska Stellar.

Dohledal jsem si, že pod mixem a masteringem je podepsán Juan Esteban Sánchez. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Juan vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Juan Esteban je lídrem a zakladatelem Ossuary, také velmi dobrým producentem, který na tomto díle zanechal svou stopu, a to jak ve složení a provedení kytar, tak ve všem, co souvisí s produkcí. Předchozí alba byla mixována a masterována v jiných studiích a s jinými inženýry. Toto album však měl na starosti Juan, který ve svém Studiu 440 hz vdechl každé ze skladeb syrovost a brutalitu. Přesně to jsme si u tohoto díla chtěli, protože ačkoli předchozí produkce jsou silové, zvuk bicích jako by se omezil na počítačové programování a ztratil všechny organické stopy.

Nahrávání probíhalo příjemným způsobem, každý z nás nahrával své linky s důvěrou. Nejprve byly na řadě bicí, pak kytary, basy a nakonec hlasy. Snažili jsme se, aby dílo bylo členité, vždy jsme mysleli na soudržnost aranží a na produkční záměr, který vedl Juan Esteban.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Awakening Records a je opatřeno temným obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o děsivou cthulhu příšeru? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Všechny naše práce byly vydány fyzicky, považujeme to za zásadní. Autorem obálky je kolumbijský ilustrátor Carlos Jacome. Má na starosti téměř všechny naše výtvarné práce, od Buried, které jsme uvedli na trh v roce 2019, až po současnost.

Pokud jde o druhou otázku, jde o interpretaci, která je dána jednoznačně, protože čtení umění při pohledu na hlavní spektrum nenechává příliš mnoho prostoru pro spekulace. Bezpochyby je to ta postava, kterou po sobě zanechal pan Lovecraft. Ve spojení s tématem skladeb je však možné zjistit, že tento Cthulhu není nikdy pojmenován, ale spíše v sobě představuje onen mimozemský druh, který svými démonickými chapadly proniká do útrob všeho organického na planetě Zemi. Zde se nachází souvislost mezi obalem a textem písně, neboť onen démon je tím, kdo ztělesňuje veškerou krutost cizopasníků, kteří terorem kolonizují fyzické i duchovní oblasti, v nichž se pohybuje lidská bytost, která se sklíčená svou podřízeností naprosto poddává iracionálnímu štěstí bohů. To lze vysvětlit celým kontextem hlavního díla.

Zajímalo by mě, o čem jsou texty na nové desce „Stellar Annihilation“. Kdo je jejich autorem a kde se inspiroval?

Já jsem napsal texty. Zajímavé je, že v některých výkladech lze vysledovat vliv sumerské mytologie. Východiskem pro přemýšlení o určitých nuancích byli také Lovecraft a Clark Ashton Smith. Ale řekněme, že největší vliv vytváří dialektická perspektiva, která se eklekticky mísí s ufologickými příběhy a jejich interpretacemi na mytologii, zejména sumerskou, jak už jsem řekl, kde se obraz člověka promítá do božského, v tomto případě bohů nebo démonů, kteří jako archetypy zakládají antropologický ideál.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Kolumbie si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Je těžké tvrdit, že kolumbijské deathmetalové kapely mají úspěch, přinejmenším úspěch, který se měří podle ekonometrických parametrů (jsem si vědom, že tento stav je běžný téměř ve všech zemích světa, ale rád bych zdůraznil na této straně planety).

Většina kapel zde vznikla v podmínkách nedostatku a násilí, což ztěžuje přístup k takovým kulturním statkům, jako je nahrávací studio, nebo dokonce nástroj (samozřejmě stejně obtížně jako před několika desetiletími). Fanoušci Ossuary a death metalu obecně chápou proměnlivost, kterou vášeň pro tento žánr obnáší, stejně jako sesterské kapely, které navzdory obtížím s kultivací a upevňováním hudebního díla zůstávají stát, a to díky onomu silnému charakteru, který vlastní milovník undergroundu. A právě zde přispívá k rozvoji death metalu a dalších metalových subžánrů úsilí vydavatelství, časopisů a dalších iniciativ, většinou nezávislých. Domnívám se, že právě to posílilo kolumbijský metal. Navzdory obtížím se stále rozšiřuje a zároveň vytváří pro metal důležitý umělecký repertoár.

Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné i americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit OSSUARY, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Od začátku, a myslím, že až do teď, nás ovlivňoval americký death metal, jak jsi podotkl, nicméně i evropské kapely staré školy byly pro Ossuary obrovským referenčním rámcem. V malém výčtu bychom mohli jmenovat např: Morbid Angel, Obituary, Death, Malevolent Creation, Deicide, Pungent stench, Asphyx, Death, Pestilence, Cannibal Corpse, Sinister, Grave, Entombed, Unleashed, Nocturnus, Demilich.... Mimo jiné.

Pro doplnění této odpovědi bych rád doslovně citoval, co si o tom myslí Juan Esteban, protože k tomu má oprávnění, jelikož je zakládajícím členem Ossuary. (Přijel jsem v rámci propagace druhého alba Buried and Forggoten z roku 2019). Juanes říká:

K myšlence založit kapelu vedla především nalezená záliba v metalu, a to hlavně v subžánru death metal a další temné kapely s klasickým zvukem. S několika těmito vlivy bylo rozhodnuto založit kapelu s několika přáteli z té doby, tedy kolem roku 2012, a s vášní hrát písně, které nás zaujaly a poznamenaly. V tu chvíli se zrodila kapela.

Doufáme, že jednoho dne budeme moci s některými z nich sdílet pódium, ať už venku, nebo v naší zemi.

Od této otázky se mi zdá nezbytné, aby tím, kdo na ni odpovídá, byl Juan Esteban. V tom případě Zinu hluboce děkuji za rozhovor. Na shledanou v nejbližší době. Děkuji vám za podporu metalového undergroundu.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Zdravím přátele a DEADLY STORM ZINE. Jsem Juan Esteban Sánchez, kytarista a zakladatel skupiny Ossuary.

Propagace naší kapely se dobře odrazila prostřednictvím nahrávací společnosti, se kterou spolupracujeme: Awakening Records z Číny, kteří nám hodně pomohli s distribucí fyzického materiálu, který distribuují téměř po celé planetě; zkrátka mají kontakty na několik vydavatelství a my jsme viděli, že se to odrazilo v nových příznivcích, kteří přicházejí na naše stránky.

Prostřednictvím sítí jsme se také dostali k různým médiím, která nás podpořila rozhovory a recenzemi na alba, díky nimž se o kapele ví o něco víc.

A z naší strany se samozřejmě snažíme podporovat kapely svých přátel, kupujeme jejich materiál a distribuujeme ho. Máme slušnou sbírku materiálu, hlavně od tuzemských kapel. A také se snažíme navštěvovat co nejvíce akcí, abychom podpořili mnoho kapel v našem regionu.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako OSSUARY ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Co se týče hudby, myslím si, že nové technologie mohou být velmi dobrým nástrojem, který umožňuje, aby kapela byla snadno slyšet a známa v jakémkoli koutě světa. Existují různé digitální monetizační platformy, které mohou být pro kapelu příjmem, i když to není ve velké výši, jako by to mohlo být prodejem fyzického materiálu. Pokud se však tato možnost dobře využije, může být technologie pro hudební projekty pozitivní.

Kontroverzí na sítích je mnoho a death metal se tomu nevyhnul. Domnívám se, že některé kritiky jsou oprávněné, jiné jsou prostě nesmysly.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je spíš způsob života, v našem případě je to forma vztahu, který způsobuje při poslechu, ale i při interpretaci, je to způsob, jak upustit páru a dát do toho všechno s nástrojem, nechat plynout to nejtemnější, co v nás žije. Jsou to také dveře, jak se dostat z rutiny. Death metal nás opravdu baví.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají OSSUARY v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

V současné době budeme hrát v Kolumbii na propagačních koncertech k novému albu kapely. Doufáme také, že brzy začneme natáčet nový oficiální videoklip, který bude odpovídat jedné z písní Stellar. Kromě toho v současné době nahráváme reedici našeho prvního alba A Morbid Lust for Death.

Co se týče koncertů, doufáme, že dokončíme nabídku na návštěvu Mexika, a těšíme se na nabídku na cestu do Evropy.


Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Stellar Annihilation“ zase narvat do hlavy!

Děkuji vám za prostor a dobrou energii. Doufáme, že vám poskytneme hvězdný death metal ke stažení.


Recenze/review - OSSUARY - Addicted to Human Flesh (2021):

Share this games :

TWITTER