DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 12. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MARTYRDOOM - Starodávný doom death metalový rituál, u kterého se vám rozpadnou kosti v prach!

Rozhovor - MARTYRDOOM - Starodávný doom death metalový rituál, u kterého se vám rozpadnou kosti v prach!


Rozhovor s doom death metalovou skupinou z Polska - MARTYRDOOM.

Odpovídal Greg (kytara), děkujeme!

Recenze/review - MARTYRDOOM - As Torment Prevails (2023):

Ave MARTYRDOOM! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Greg: Hailz! Děkujeme za milá slova o nové desce a děkujeme, že jste nás pozvali! Vím, že je to klišé, ale pro nás je druhé album určitě vyzrálejší a promyšlenější. Je určitě ucelenější než Grievous Psychosis, nemá znovu nahrané skladby a jen asi dvě byly napsány před více než pár lety. Takže je to pro nás pořád poměrně čerstvé. Taky bych řekl, že je víc naštvaná a posmutnělá.

„As Torment Prevails“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál MARTYRDOOM?

Greg: Některé skladby byly docela staré (Garden of Flesh, Festering Existence), ale většina nové desky vznikla v letech 2021 a 2022. Z vnějšího pohledu to vypadá, jako bychom nové album psali šest let, ale mezi změnou sestavy, pandemií a časem na pouhé hraní živých koncertů - pro nás jsou to spíš dva roky. Jakmile se soustředíme, v podstatě každý druhý týden má někdo návrh na novou skladbu. A takhle jsme psali materiál - někdo přinese pracovní verzi skladby a my ji společně zpracujeme. I když "As Torment Prevails" vyšlo teprve nedávno, už jsme začali psát nový materiál.


Kdo je podepsán pod nahráváním a masteringem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám spolupracovalo? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Greg: Díky! Jsem opravdu rád, že to takhle dopadlo, protože jsme se kvůli tomu během mixování dost vztekali. Většinu alba jsme nahrávali ve studiu Chróst, které bylo v roce 2000 dost známé pro všechny velké popové a rockové hvězdy. Majitel, Winicjusz Chróst - kytarista legendární polské kapely Breakout, bohužel v roce 2020 zemřel. Rodina se rozhodla, že jeho legendární studio by nemělo zůstat zavřené, a umožnila Sociakovi, aby v něm působil jako rezidentní inženýr. Díky tomu jsme mohli album nahrát na plně analogové a lampové aparatuře, což se promítlo do zvuku.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u labelu Memento Mori a je opatřeno démonickým obalem. Autorem je Ryszard Wojtyński. Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Greg: Když jsme vydávali "Grievous Psychosis", spolupracovali jsme s Ryszardem Wojtyńskim a věděli jsme, že chceme jeho grafiku pro "As Torment Prevails". Když souhlasil, poslali jsme mu hrubý mix nových skladeb spolu s texty. Krátce jsme si popovídali o tématech alba (smutek, truchlení, násilí) a našich oblíbených obalech alb a on na jejich základě vytvořil olejomalbu. Poslal nám návrh obrazu s vysvětlením, co bude dělat dál, my jsme přidali pár poznámek o tom, co se nám tam líbí nebo co tam vidíme. Následovalo odhalení a upřímně řečeno jsme byli šokováni tím, co udělal. V podstatě předčil naše očekávání ohledně obalu, a to do té míry, že každý člen kapely má kopii obrazu doma zarámovanou.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Greg: Upřímně řečeno, z mého pohledu většina "větších" nebo spíše rozpoznatelných kapel hraje buď black metal, nebo něco s ním kombinovaného. Nebo jinou variaci na Behemoth z éry 2000. Samozřejmě máme i skvělé undergroundové kapely a labely, ale řekl bych, že ty jsou většinou přehlíženy v moři průměrných blackmetalových kapel, které jsou další odbočkou toho, co v současnosti dělají Mgła nebo Furia. Rozhodně vám závidím vaši scénu, hlavně festivaly! Byl jsem na Brutal Assaultu tak čtyřikrát nebo pětkrát a samozřejmě nesmíme zapomenout na Mekku každého maniaka extrémní hudby - Obscene Extreme! Tam jsem byl asi pětkrát nebo šestkrát a vždycky se tam cítím jako doma.

Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit MARTYRDOOM, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Greg: Vznikla jako každá jiná kapela, kterou tvoří sedmnáctiletí kluci. Začali jsme jako Deathlust v roce 2010, jako skupina kamarádů, kteří chtěli hrát metal. Začali jsme hrát covery Metallicy, Sepultury, Nunslaughter a Hellhammeru, a když jsme začali psát vlastní materiál, přiklonili jsme se spíš na stranu death metalu. Naše hudba se vyvíjí s námi a s tím, co posloucháme nebo jsme poslouchali - našli jsme se v death/doomu a už to zůstalo. Řekl bych, že hlavní inspirací (která není tak zřejmá jako typické deathmetalové inspirace, které můžete slyšet) pro celý Martyrdoom je cokoli, co udělal Tom Warrior. Líbí se nám jeho přístup k hudbě, který dává na první místo emoce a to, že i ty nejjednodušší zvuky mohou vytvořit zvukový chaos. Co se týče budoucnosti, kdo může říct? Už jsme začali psát nový materiál a podle toho, co můžeme v tuto chvíli říct - bude více downtuned a méně schematický. Snažíme se opustit schéma skladeb položené jako ABABC a snažíme se trochu experimentovat. Samozřejmě to neznamená, že chceme jít progresivní cestou, spíš chceme opustit psaní "písniček".


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Greg: Myslím, že odvádíš skvělou práci! Trochu si děláme propagaci sami, ale nejsme tak moc na sociální sítě. "Trh" je přesycený a (alespoň pro nás) je opravdu únavné prodírat se tisíci novými vydáními každý měsíc. Co se týče našeho podílu na podpoře scény, samozřejmě chodíme na různé koncerty (možná ne tak často, jak bychom chtěli, ale co, takový je život) a kupujeme merch od našich kolegů. Víme, že to dělají z nadšení, stejně jako my.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako MARTYRDOOM ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Greg: Jak už jsem řekl v předchozí otázce, nejsme zrovna fanoušky sociálních médií. V případě streamovacích služeb je považuji za pohodlí. Nebo spíše jako nutné zlo. Pokud nejste přítomni ve streamovacích službách, neexistujete. Když se nad tím zamyslíte, je docela blbost, že musíte platit různým společnostem (které jsou vlastněny streamovacími službami) za "privilegium" umístit tam svou hudbu. Mezitím se megalabely nechávají propagovat Spotify (nebo jakýmkoli streamováním), takže fronta může jít nahoru. Podle mě snůška nesmyslů. Ale hej, aspoň má naše hudba šanci dostat se k širšímu publiku. Na druhou stranu jsem z generace, která začala objevovat hudbu stahováním MP3 a čtením online zinů a blogů. Ale samozřejmě, jak jsem dospíval, začal jsem si prostě kupovat hudbu a merch od umělců, které jsem chtěl podpořit. A to pokračuje dodnes - používám streamovací služby, ale vždy se budu snažit podporovat umělce, které chci. Ať už tím, že půjdu na koncert, nebo si koupím jejich věci přímo od nich, ne od vydavatelství. Možná si dělám iluze, ale myslím si, že fanoušci extrémního metalu vždycky podporují hudbu, kterou mají rádi.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Greg: Často žertuji, že death metal je ta nejlepší věc, která mě kdy potkala, haha. Pro mě jsou podstatou death metalu syrové, nespoutané emoce, které s hudbou přicházejí. I ve "středním" death metalu je pořád cítit agrese, kterou v žádném jiném žánru nemáš. Nevím, jak je to s filozofií a životním stylem, ale myslím, že i ten hraje v mém životě velkou roli, protože je ve mně zakořeněn už mnoho let. Určitě můžu říct, že mám rád, že deathmetalová scéna je taková pohodová.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají MARTYRDOOM v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou republiku?

Greg: Napsat nějaký nový materiál, aby fanoušci nemuseli čekat dalších šest let na nové album, haha. Ale vážně, v příštím roce budeme pravděpodobně propagovat As Torment Prevails, uděláme nějaký merch a možná se pokusíme vydat desku na vinylu. Žádné konkrétní plány zatím nemáme.

Člověče, v zahraničí jsme nikdy nehráli - pokud by někdo chtěl, abychom přijeli, tak jsme otevřeni pozvánkám. A jsme levní! Zahrajeme za benzín, trávu a chlast.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „As Torment Prevails“ zase narvat do hlavy!

Greg: Díky, chlape! Rád jsem si s tebou popovídal. Podporuj death metal i nadále!

Recenze/review - MARTYRDOOM - As Torment Prevails (2023):


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER