DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 26. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DUSK - Dissolve into Ash (2023)

Recenze/review - DUSK - Dissolve into Ash (2023)


DUSK - Dissolve into Ash
CD 2023, Dark Symphonies

for english please scroll down

Někdy je svět hodně temné místo k životu. Padají na tebe tmavé mraky a chceš být sám. Tvoje duše je rozdrásaná do krve a pomalu hniješ zevnitř. Máš pocit, že ti nikdo nerozumí, píšeš smutné básně. Chceš to skončit. Nedělej to! Raději jdi do lesa a zařvi si z plných plic, raději poslouchej nahrávky jako je nové album amerických death doomařů DUSK. Nikdo nikdy netvrdil, že život bude lehký, nikdo nikdy neříkal, že nezažiješ problémy. Musíš bojovat, zvednout hlavu, přidat hlasitost. Mám to takhle od dob svého mládí. Pokaždé, když mi bylo těžko, když mě bolelo tělo i duše, poslouchal jsem dobrou hudbu. Mám dodnes ve sbírce alba, ke kterým se vracím v pochmurných chvílích.

Nová deska "Dissolve into Ash" mezi ně bude rozhodně patřit. Má v sobě totiž těžko popsatelnou vnitřní sílu, temnou a chladnou energii, po které se vždy cítím zase dobře. Pochmurná, smutná, zádumčivá, rozervaná, je nová nahrávka kapely, která se vrátila po dlouhých 28 letech. 


Pokud patříte mezi pamětníky, určitě si pamatujete vynikající album "...Majestic Thou in Ruin" z roku 1995. Má velmi čestné místo v mé sbírce. Novinka je volným pokračováním věcí minulých. Opět velmi naléhavá, nebál bych se napsat magická hudba, kterou lze volně přirovnat k tomu, co dělají kapely typu diSEMBOWELMENT, MY DYING BRIDE, ANATHEMA, NOVEMBERS DOOM, DRACONIAN. DUSK mají navíc svůj vlastní rukopis, poznáte je ihned mezi ostatními. Líbí se mi zvuk, i obal, který je jak vystřižený ze scén v hororových snech. Pánové a dáma mě ihned přesvědčili na svoji stranu. Venku byla ještě tma, když jsem vyrazil ven. Našlapoval jsem tiše a moje kroky vedly daleko do lesů. Máme tu starý hřbitov, nápisy na náhrobcích jsou dávno rozmazané. Poničené sochy, rezavé kříže. Mám pocit, že se mnou nemrtví rozmlouvají. Naříkají nad svými osudy, jakoby nikdy nenalezli klid. Někde jsem četl, že zde byli pochováváni sebevrahové. Poslouchám novou desku DUSK a mám neodbytný pocit, že mě někdo sleduje. Jsem moc rád, že se kapela vrátila, že nás poctila tak dobrou nahrávkou. Mrzí mě snad jediné, chtěl bych je někdy vidět naživo. Zažít na vlastní kůži celý obřad. Smutek i chlad, které ze skladeb cítím. Mrazí mě totiž v zádech, když album poslouchám stále dokola. Dívám se z okna a nebe je zase jednou hodně černé. Postava v kápi, která vyrazila do lesa. Někdy je svět hodně temné místo k životu. Padají na tebe tmavé mraky a chceš být sám. Tvoje duše je rozdrásaná do krve a pomalu hniješ zevnitř. Máš pocit, že ti nikdo nerozumí, píšeš smutné básně. Smutný, pochmurný a temný doom death metal, který rozdrásá vaší duši do krve! Návrat zarmoucené legendy!


Asphyx says:

Sometimes the world is a very dark place to live in. Dark clouds fall on you and you want to be alone. Your soul is torn to blood and you're slowly rotting from the inside. You feel like no one understands you, you write sad poems. You want it to end. Don't do it! You better go to the woods and scream at the top of your lungs, listen to records like the new album by American death doomers DUSK. Nobody ever said life would be easy, nobody ever said you wouldn't experience problems. You gotta fight, you gotta keep your head up, turn up the volume. I've been like that since I was a kid. Every time I was in trouble, every time my body and soul ached, I listened to good music. I still have albums in my collection that I go back to in the dark moments.

The new album "Dissolve into Ash" will definitely be one of them. It has a hard to describe inner strength, a dark and cold energy that always makes me feel good again. Bleak, sad, brooding, torn, is the new record from a band that has returned after 28 long years.


If you are a veteran, you will remember the excellent album "...Majestic Thou in Ruin" from 1995. It has a very honourable place in my collection. The new one is a loose continuation of things past. Again very urgent, I wouldn't be afraid to write magical music, which can be loosely compared to what bands like diSEMBOWELMENT, MY DYING BRIDE, ANATHEMA, NOVEMBERS DOOM, DRACONIAN do. DUSK also have their own signature, you can recognize them immediately among the others. I like the sound, and the cover art, which is like a cut out of scenes in horror dreams. The gentlemen and the lady immediately convinced me to their side. It was still dark outside when I headed out. I trod quietly, my steps leading far into the woods. We have an old cemetery here, the inscriptions on the tombstones long since blurred. Broken statues, rusty crosses. I feel like the undead are talking to me. Lamenting their fates, as if they'll never find peace. I read somewhere that suicides were buried here. I'm listening to the new DUSK album and I have the insistent feeling that someone is watching me. I'm very happy that the band is back, that they have graced us with such a good record. My only regret is that I would like to see them live sometime. Experience the whole ceremony for myself. The sadness and the coldness I feel from the songs. I get chills when I listen to the album over and over again. I look out the window and the sky is very black once again. A hooded figure that's gone into the woods. Sometimes the world is a very dark place to live in. Dark clouds fall on you and you want to be alone. Your soul is torn to blood and you're slowly rotting from the inside. You feel like no one understands you, you write sad poems. Sad, gloomy and dark doom death metal that tears your soul to blood! The return of a sorrowful legend!



Tracklist:
1. Beacon Obscured
2. The Dim Divide
3. Ancient Passage
4. Libations Offered
5. The Promise Passed
6. Shrouded in Mist
7. Dormant Form
8. An Aerial View

band:
Steve Crane - Vocals/Bass Guitar
Tim Beyer - Guitar/Synth
Steve Gross - Guitar/Synth
Sean Smith - Drums/Synth
Dana Ignarski - Vocals



Share this games :

TWITTER