DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pondělí 25. prosince 2023

Recenze/review - DEVILITY - Infernal Retribution (2023)


DEVILITY - Infernal Retribution
EP 2023, vlastní vydání

for english please scroll down

Je to pokaždé stejné. Vydám se ven, na dlouhou cestu a toulám se temnými ulicemi. Pokaždé skončím v jedné staré kobce, kterou už dávno nikdo nenavštívil. Uprostřed, mezi plesnivými rakvemi, je stále čerstvé tělo, oblečené jako mnich. Drží v ruce nové EP polských démonů DEVILITY a usmívá se. Už dávno také propadl peklu, už dávno moc dobře ví, že dobrý death metal vždy smrdí sírou. Vytrhnu mu nahrávku z dlaní a zapnu přehrávač. Mrtvola se zvedne a prokousne mi hrdlo. 

Stačilo mi několik ukázek a hned jsem věděl, že tohle je přesně druh hudby, který koluje i v mých žilách. Toulám se rád podzemím a dělám to více než třicet let. Pokaždé s chutí nahlédnu do katakomb, ve kterých vznikne nějaký dobrý prašivý kov smrti. DEVILITY mě ihned přikovali na zeď a spálili na popel. 


Pánové se volně inspirovali u kapel typu DEICIDE, MONSTROSITY, OBSCENITY, BRUTALITY, MERCYLESS, CANNIBAL CORPSE, IMMOLATION. A udělali to velmi elegantně, inteligentně a se zkušenostmi starých mistrů. EP "Infernal Retribution" má velmi dobrý, surový zvuk, ďábelský obal a spoustu zajímavých momentů. Skladby jsou napsány s jediným účelem. Pohřbít vás zaživa. Poláci sice nepřinášejí nic nového, ale svoje hrobnické řemeslo zvládají na výbornou. Přidávají i něco navíc, kus svých vlastních zvrácených myšlenek a nápadů. Posluchač tak dostane album, které má velmi démonickou atmosféru. Představte si starý hrob, který je nutné exhumovat. Byly zde kdysi, v devadesátých letech minulého století, pochovány ostatky padlého mnicha. Srdce probodnuté dřevěným kůlem, zohavená tvář. Ještě dnes lze poznat, že zažil to nejhorší, co může inkvizice provést. Přesně takovou náladu má i tohle EP. Úplně před sebou vidím hořící hranici, obrácený kříž a jedovaté tváře soudců. Strhněte všechny modly! Zapalte očišťující ohně a poslouchejte k tomu DEVILITY. Pánové se s tím moc nepářou, jsou nekompromisní a neznají slitování. Proniknou vám do krve a zničí vás. Je to pokaždé stejné. Vydám se ven, na dlouhou cestu a toulám se temnými ulicemi. Pokaždé skončím v jedné staré kobce, kterou už dávno nikdo nenavštívil. Uprostřed, mezi plesnivými rakvemi, je stále čerstvé tělo, oblečené jako mnich. Drží v ruce nové EP polských démonů DEVILITY a usmívá se. Já také, protože tahle hudba hoří jasným, černým plamenem. Ďábelský, temný death metal, tajemný starodávný rituál z prašivých katakomb!


Asphyx says:

It's the same every time. I go out on a long journey and wander the dark streets. Each time I end up in an old dungeon that hasn't been visited in a long time. In the middle, among the mouldy coffins, there's a fresh body still dressed like a monk. He is holding the new EP of Polish demons DEVILITY and smiling. He has also long ago succumbed to hell, he knows very well that good death metal always smells of sulfur. I snatch the record from his hands and turn on the player. The corpse rises up and bites my throat. 

A few samples and I knew immediately that this is exactly the kind of music that runs through my veins. I like to roam the underground, and I've been doing it for over thirty years. I always enjoy a peek into the catacombs where some good dusty death metal is created. DEVILITY promptly pinned me to the wall and burned me to ashes.


The gentlemen were freely inspired by bands like DEICIDE, MONSTROSITY, OBSCENITY, BRUTALITY, MERCYLESS, CANNIBAL CORPSE, IMMOLATION. And they did it very elegantly, intelligently and with the experience of the old masters. The EP "Infernal Retribution" has a very good, raw sound, a devilish cover and a lot of interesting moments. The songs are written with one purpose. To bury you alive. The Poles don't bring anything new, but they master their grave digging craft perfectly. They also add something extra, a piece of their own twisted thoughts and ideas. The listener gets an album that has a very demonic atmosphere. Imagine an old grave that needs to be exhumed. The remains of a fallen monk were once buried here in the 1990s. Heart pierced with a wooden stake, face mutilated. Even today, you can tell he's experienced the worst the Inquisition can do. That's exactly the mood of this EP. I can see the burning pyre, the inverted cross and the poisonous faces of the judges right in front of me. Tear down all the idols! Light the purifying fires and listen to DEVILITY. Gentlemen don't mess around, they are uncompromising and know no mercy. They will penetrate your blood and destroy you. It's the same every time. I'm going out on a long journey, wandering the dark streets. Each time I end up in an old dungeon that hasn't been visited in a long time. In the middle, among the moldy coffins, there's a fresh body, dressed like a monk. He is holding the new EP of Polish demons DEVILITY and smiling. Me too, because this music burns with a bright, black flame. Evil, dark death metal, mysterious ancient ritual from the dank catacombs!


Tracklist:
01. Descending Into Oblivion 
02. Amorphous Deformity 
03. Unearthly 
04. Infernal Retribution