DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

neděle 22. října 2023

Recenze/review - GRAVESTONE - Hollow Be Thy Grave (2023)


GRAVESTONE - Hollow Be Thy Grave
CD 2023, Raw Skull Recordz

for english please scroll down

Další úder, další zlomená kost. Padám únavou, ale nejsem zvyklý odcházet od rozdělané práce. Odpočinek je ale potřeba. Vylezu ven, ze staré, dávno opuštěné hrobky a dám si pivo. Mezi hroby tančí přízraky a poslouchají novou desku švédských GRAVESTONE. Dopiju pivo a začnu si podupávat nohou do rytmu. Rozpustím vlasy a spustím headbanging. Podám ruku té nejkrásnější zombie a nechám se strhnout do hlubin. Odpadává jí maso od kostí a usmívá se. Má důvod, tahle deska je totiž skvělá. 

Druhé dlouhohrající album je pekelnou jízdou od začátku do konce. Čekal jsem každý den, až se konečně setmí, až konečně padnou na město těžké mraky. Beru do rukou lopatu a kladivo a vydávám se na hřbitov. Dnes mě čeká další exhumace pravého, ryzího švédského death metalu. Na hrobě je napsáno moje jméno. 


Vyndám z hrobu starou, plesnivou rakev a užívám si prašivý, chladný zvuk (Penki Sandkvist - mastering, recording, engineering). Kývám spokojeně hlavou, přesně takhle má znít typický záhrobní smrtící kov ze starých katakomb. Pánové se volně inspirovali u smeček jako GRAVE, DISMEMBER, NIHILIST, INTERMENT, ENTRAILS, ENTOMBED, SORCERY. A udělali to velmi elegantně a s nadhledem. Přidali spoustu svých nápadů a album se tak stalo velmi pestrou a zajímavou záležitostí. Záleží hodně na vás, na posluchačích. Nahrávka bude nejvíc vyhovovat nám, starým hrobníkům a potom všem, jejichž hudební kompas je nasměrován na sever. BOSS HM-2, ostrý jako motorová pila. Znovu zvedám kladivo a mám pocit, že lebka, kterou mám rozdrtit, se usmívá. Podle starých spisů by měla patřit prokletému mnichovi. Asi to bude pravda, v jeho rakvi jsem našel velkou spoustu artefaktů z devadesátých let minulého století. Klidně by v ní mohlo ležet i nové album "Hollow Be Thy Grave". Je totiž divoké, ostré, mrazivé i temné. Jako noc v márnici, jako děsivé ozvěny z onoho světa, jako hudba, kterou hrají GRAVESTONE. Dejte mi někdo pivo, dneska bude dlouhá noc. Čeká mě velká hromada kostí a lebek. Občas potřebuji odpočinek. Vylezu ven, rozhlédnu se po hřbitově a přijmu vyzvání k tanci. Tady se hraje opravdově, od srdce. Proto nemohu jinak, než novinku doporučit všem démonům, nemrtvým i prokletým. Hnilobně plesnivý, švédský death metal, který pálí až do morku kostí! Stará márnice vydala další svědectví!


Asphyx says:

Another blow, another broken bone. I'm falling down with fatigue, but I'm not used to walking away from the work I've done. But rest is necessary. I climb out of the old, long-abandoned tomb and have a beer. Ghosts dance among the graves and listen to the new album by Swedish GRAVESTONE. I finish my beer and start tapping my foot to the beat. I let my hair down and start headbanging. I shake the hand of the most beautiful zombie and get swept away into the depths. Her flesh falls off her bones and she smiles. There's a reason this record is great. 

The second full-length album is a hell of a ride from start to finish. I've been waiting every day for it to finally get dark, for the heavy clouds to finally fall on the city. I pick up my shovel and hammer and head to the cemetery. Tonight I'm going to have another exhumation of true, pure Swedish death metal. My name is written on the grave.


I take an old, moldy coffin out of the grave and enjoy the dusty, cold sound (Penki Sandkvist - mastering, recording, engineering). I nod my head in satisfaction, this is exactly how the typical death metal from the old catacombs should sound. Gentlemen are loosely inspired by packs like GRAVE, DISMEMBER, NIHILIST, INTERMENT, ENTRAILS, ENTOMBED, SORCERY. And they did it with elegance and insight. They added a lot of their own ideas and the album became a very varied and interesting affair. It's very much up to you, the listener. The record will suit us, the old grave diggers, and then everyone whose musical compass is pointing north. BOSS HM-2, sharp as a chainsaw. I pick up the hammer again and I feel the skull I'm about to crush smile. According to the old writings, it should belong to a cursed monk. It's probably true. I found a lot of artifacts from the '90s in his coffin. Could very well be the new "Hollow Be Thy Grave" album. It's wild, edgy, chilling and dark. Like a night in the morgue, like eerie echoes from the other world, like the music GRAVESTONE play. Somebody get me a beer, it's gonna be a long night. I'm gonna have a big pile of bones and skulls. Sometimes I need a rest. I'll come out, look around the cemetery and accept the invitation to dance. This is where the real, heartfelt music is played. And that's why I can't help but recommend this novelty to all demons, undead and damned alike. Rotten, moldy, Swedish death metal that burns to the core! The old morgue has given further testimony!

Recenze/review - GRAVESTONE - Sickening (2018):


Tracklist:
01. Hunt Of The Carcass 
02. It's Back 
03. Gentlemen's Club 
04. Mosh Of The Living Dead 
05. Dragged Through The Woods 
06. Cannibal Curse 
07. The Tower Of Horror 
08. The Hour Of Terror 
09. Bring Out Your Dead 
10. Hollow Be Thy Grave 
11. Lord Of The Lash

Lineup:
Penki Sandkvist - Guitar & Lead Vocals
Magnus Karlsson - Guitar & Vocals
Max Lind - Bass & Backing Vocals
Tomas Salonen - Drums