DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pátek 8. září 2023

Recenze/review - CYSTIC - Palace of Shadows (2023)


CYSTIC - Palace of Shadows
CD 2023, Chaos Records

for english please scroll down

Marně čekám na světlo. Nikdy bych nevěřil, jak mi bude chybět. Moje kůže je bílá jako papír a oči si přivykly tmě. Občas mi sem, do plesnivé kobky, hodí kus zkaženého masa. Pokaždé se objeví proti mě. Krysa, o které nevím, jestli opravdu existuje nebo je jen mojí šílenou představou. Včera jsem ji zabil a snědl. Mojí jedinou radostí je hudba, tu mi z nějakého neznámého důvodu nechali. Poslouchám teď debutové album amerických CYSTIC a stále dokola si opakuji, že, muselo být nahráváno zde, ve starých katakombách.

Možná už nikdy neuvidím světlo, a asi moje tělo brzy sežerou červi, ale mě to nevadí. Moc dobře vím, že mi na poslední cestu bude hrát deska "Palace of Shadows". Pánové na to jdou opravdově, krutě a odhodlaně. A já jim jejich morbidní práci bezezbytku věřím.


CYSTIC mají, stejně jako já, rádi kapely jako AUTOPSY, CARCASS, EXHUMED, REPULSION. Přidávají vlastní nápady a invenci a výsledkem je divoké a špinavé album, které by se mohlo líbit všem opravdovým a reálným fanouškům kruté, reálné smrti. Rozhodně se nejedná o dnes tak častou kopii. Spousta dnešních mladších skupin působí tak nějak chcíple a obyčejně. CYSTIC ale rozhodně ne! Naopak, skladby mají takový ten nakopávající efekt, který máme my, v undergroundu tolik rádi. Žádné kompromisy, žádné zbytečnosti, ani k dokonalosti vybroušená produkce. Existuje jenom hnus a absolutní tma. Smrt je za každým rohem a je jen otázkou několika okamžiků, než vám někdo prokousne hrdlo. "Palace of Shadows" je nahrávkou, která má v sobě takový ten težko popsatelný neklid, drive a sílu, které lze nalézt jenom ve sbírkách poctivých metalistů. Jedná se samozřejmě o undergroud, o kusy mokvajícího shnilého masa, které vám kapela při každém setkání hodí přímo do ksichtu. Dívám se rád a často do tmy a stále vyhledávám hudbu, která koluje i v mých žilách. Jsem moc rád, že jsem na svých toulkách podsvětím tuhle smečku potkal a mohl vám jí trošku představit. Určitě si poslechněte ukázky a udělejte to ve tmě a chladu. Možná už nikdy neuvidím světlo, a asi moje tělo brzy sežerou červi, ale mě to nevadí. Moc dobře vím, že mi na poslední cestu bude hrát deska "Palace of Shadows". Zabijácký, syrový death metal se shnilou příchutí zkažené krve!


Asphyx says:

I wait in vain for the light. I would never have believed how much I would miss her. My skin is as white as paper and my eyes have grown accustomed to the dark. Occasionally, a piece of rotten meat is thrown into my moldy dungeon. Each time, it appears against me. A rat I don't know if it really exists or if it's just my crazy imagination. I killed and ate it yesterday. My only joy is the music, for some unknown reason they let me have it. I'm listening to the debut album of American CYSTIC now and I keep telling myself that, it must have been recorded here, in the old catacombs.

I may never see the light again, and my body may soon be eaten by worms, but I don't mind. I know very well that "Palace of Shadows" will play on my last journey. The gentlemen are going for it with real grit and determination. And I trust their morbid work implicitly.


CYSTIC, like me, like bands like AUTOPSY, CARCASS, EXHUMED, REPULSION. They add their own ideas and inventiveness and the result is a wild and dirty album that would appeal to all true and real fans of cruel, real death. It is certainly not the copy that is so common today. A lot of today's younger bands come across as kind of lame and ordinary. But CYSTIC is definitely not! On the contrary, the songs have that kicking effect that we underground people like so much. No compromises, no uselessness, no polished production. There is only filth and absolute darkness. Death is around every corner and it's only a matter of moments before someone bites your throat. "Palace of Shadows" is a record that has that hard to describe restlessness, drive and power that can only be found in the collections of honest metalheads. This is of course the underground, the chunks of soggy rotten flesh that the band throws in your face every time they meet. I like to look into the darkness often, and I still seek out the music that runs through my veins as well. I'm so glad I met this pack on my wanderings through the underworld and was able to introduce them to you a bit. Be sure to listen to the excerpts and do it in the dark and cold. I may never see the light again, and my body will probably be eaten by worms soon, but I don't mind. I know very well that the "Palace of Shadows" record will be playing on my last journey. Killer, raw death metal with a rotten taste of rotten blood!




Tracklist:
01. Vista 
02. Pestilential Throne 
03. Palace Of Shadows And Blood 
04. Duly Drowned 
05. Stygian Deeps 
06. XIII (A Reprise In Blood) 
07. Core Of The Maelström 
08. Nebulus Legion (Of The Somber Sea) 
09. Afterglow