DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 14. srpna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - FORMLESS OEDON - Streams of Rot (2023)

Recenze/review - FORMLESS OEDON - Streams of Rot (2023)


FORMLESS OEDON - Streams of Rot
CD 2023, Memento Mori

for english please scroll down

Tvé oči si musely nejdříve zvyknout na tmu. Na absolutní tmu. Slyšíš nářek a děsíš se každého zvuku. Pod nohama ti křupou staré kosti a na stěnách visí těla oběšenců. Každý z nás si představuje záhrobí jinak, ale pokaždé je to stejné. Do duše ti pronikne chlad a ty přemýšlíš, jestli si ještě v našem vesmíru, v naší dimenzi. Svět za oponou je děsivější a šílenější, než ty nejhorší noční můry. O hladu, v zimě, pomalu umíráš, znovu se rodíš. Staneš se nemrtvým, kterého z transu vytrhne pouze dobrá hudba. My, staří démoni, moc dobře víme, že jedinou pravou ozvěnou ze záhrobí je poctivý death metal.

Tentokrát poslouchám nové album "Streams of Rot" od filipínských FORMLESS OEDON. Již od prvních společných okamžiků se jedná o velmi prašivou a morbidní záležitost. Zaujal mě obal, který u mě evokuje svět H.P. Lovercrafta (autorem je Andrei Alemania, který je podepsán i pod velmi syrovým a chladným zvukem). 


Pokud máte rádi kapely jako MORBID ANGEL, PESTILENCE, MASACRE, CIANIDE, DETERIOROT, INCANTATION, SKELETAL REMAINS a další temné maniaky, budou se vám líbit i FORMLESS OEDON. Filipínci exhumovali staré hroby velmi elegantně a zkušeně. Jsem rád v jejich společnosti. Pomalu přidávám hlasitost a najednou jsou v mém pokoji oživlé mrtvoly. Slyším nářek prokletých a užívám si každou skladbu, každý tón. Neznám nic lepšího, než zhasnout všechna světla a sestoupit do nekonečných chodeb podsvětí. Pánové jsou mi velmi dobrými průvodci. Připadám si jako starý archivář, který se vrátil po časové ose zpět do devadesátých let minulého století. Tehdejší dobu jsem zažil v její největší slávě. Patří tam i tihle šílenci. Není to ale jenom dobře zahrané retro se vším, co k tomu patří. Osobně mě přesvědčilo hlavně odhodlání, opravdovost a ryzost. Přirovnal bych to ke staré mokvající ráně, která se zdála být dlouhé roky v pořádku. Při poslechu "Streams of Rot" začne ale znovu pálit, bolet a začne z ní postupně vytékat hnis. Určitě to znáte moc dobře jako já. Skupina vás musí přesvědčit. Sednete si, nejlépe v chladu, klidu a tmě a začnete poslouchat. Pomalu se kýváte do rytmu, vychutnáváte si jednotlivé melodie, abyste nakonec řekli - ano, to je přesně ono, taková muzika koluje i v mých žilách. FORMLESS OEDON na to jdou postaru a dělají to opravdu moc přesvědčivě. Je dobré vědět, že někde je svět ještě v pořádku. Krev není voda, tu jen tak nevyměníte. Troufám si tvrdit, že podobné choroby nakazily i mě. Album nelze jinak, než doporučit všem, kteří žijí v temnotě. Hnisavý, morbidní, starý death metal! Zlo přichází z absolutní tmy!


Asphyx says:

Your eyes had to get used to the darkness first. To absolute darkness. You hear screaming and you're terrified of every sound. Old bones crunching under your feet and the bodies of the hanged hanging on the walls. Each of us imagines the afterlife differently, but it's the same every time. A chill enters your soul and you wonder if you're still in our universe, in our dimension. The world behind the curtain is scarier and crazier than your worst nightmares. In hunger, in winter, you die slowly, you are born again. You become an undead who can only be snapped out of his trance by good music. We old demons know that the only true echo from beyond the grave is honest death metal.

This time I'm listening to the new album "Streams of Rot" by Filipino FORMLESS OEDON. From the very first moments together it is a very dusty and morbid affair. I was intrigued by the cover artwork, which evokes the world of H.P. Lovercraft (the author is Andrei Alemania, who is also responsible for the very raw and cold sound).


If you like bands such as MORBID ANGEL, PESTILENCE, MASACRE, CIANIDE, DETERIOROT, INCANTATION, SKELETAL REMAINS and other dark maniacs, you will also like FORMLESS OEDON. The Filipinos exhumed old graves very elegantly and expertly. I am happy in their company. I slowly turn up the volume and suddenly there are reanimated corpses in my room. I hear the cries of the damned and enjoy every song, every note. I know nothing better than to turn off all the lights and descend into the endless corridors of the underworld. The gentlemen are very good guides. I feel like an old archivist who has gone back in time to the 1990s. I lived through that era in all its glory. That includes these lunatics. But it's not just a well-acted retro with all the trimmings. Personally, it's the dedication, the sincerity and the genuineness that convinced me. I would liken it to an old swelling wound that seemed to be fine for years. But when you listen to "Streams of Rot", it starts to burn again, it hurts and it starts to ooze pus. I'm sure you know it as well as I do. The band must convince you. You sit down, preferably in a cool, quiet, dark place, and you start listening. Slowly swaying to the rhythm, enjoying the individual melodies, and finally you say - yes, that's it, that's the kind of music that runs through my veins. FORMLESS OEDON go about it the old-fashioned way and do it very convincingly indeed. It's good to know that somewhere the world is still okay. Blood isn't water, you can't just change it. I dare say I've been infected with similar diseases. I can't recommend this album to anyone who lives in darkness. Putrid, morbid, old death metal! Evil comes from absolute darkness!


Tracklist:
01. Heavenly Abomination 
02. Voidspawn... 
03. ...In The Flesh 
04. Calcine Purification 
05. Consolamentum 
06. Beyond Eclipse Of Time 
07. Streams Of Rot


Lineup:
Rozel Nikko - Vocals, Bass, Guitars
Jayson Gonzales - Rhythm Guitars
Jonathan Miranda - Lead Guitars
Andrei Alemania - Drums



Share this games :

TWITTER