DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 17. července 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - GROTESQUERIES - Vile Crematory (2023)

Recenze/review - GROTESQUERIES - Vile Crematory (2023)


GROTESQUERIES - Vile Crematory
CD 2023, Caligari Records

for english please scroll down

Bylo to jako nějaká nákaza. Les sebevrahů. Oběšenci, houpající se ve větru. S vyplazenými jazyky. Každý den ráno nové tělo. Odřezáváš provaz a slyšíš šepot nemrtvých. Černá rakev a pohřeb za hřbitovní zdí. Nikdy nezapomenu na dlouhé noci v márnici, když jsem hlídal, aby nikdo neutekl. Nemrtví by mohli vyprávět. Smrt má mnoho podob a ta, kterou nám předkládají američtí death metalisté GROTESQUERIES je hodně krutá a morbidní. Jako postavy, houpající se ve větru, jako odříznutá těla, která naříkají.

Pro pochopení téhle nahrávky doporučuji absolutní tmu. Jedná se o starý, prašivý smrtící kov, který se kdysi hrával v devadesátých letech minulého století. Pánové ho uchopili za ten správný konec. Představte si shnilou dřevěnou rakev a v ní jedno zohavené tělo. Zapnete play a mrtvola se posadí. Je vám doufám jasné, že když budete pokračovat, tak vám prokousne hrdlo? Koneckonců, posuďte sami. 


Novinkové album na mě působí takovým tím skvělým morbidním, děsivým a hororovým dojmem. Pánové se volně inspirovali u kapel typu POSSESSED, CIANIDE, AUTOPSY, VITAL REMAINS, MASSACRE, PESTILENCE, MASTER, MORBID ANGEL, DETERIOROT, ale i spousty dalších. To ale není zase tolik důležité, každý starý fanoušek si najde to svoje. Hlavní jsou pro mě přenesené emoce, celkový dojem. A GROTESQUERIES dokáží být brutální, suroví, chladní i temní a nebojí se ani doomových nálad. Jako celek působí deska velmi kompaktním dojmem. Opravdu doporučuji poslouchat v kuse. Teprve potom vynikne skvělý masivní a zničující zvuk (Chris Leamy - Recording, Mixing, Magnus Lindberg - Mastering). Dělá mi radost se dívat i na parádní obal (Calvin Cushman). Tahle smečka myslí svoji hrobnickou práci smrtelně vážně. A není to jenom dnes tolik častá kopie věcí minulých. Naopak, riffy vám odsekají maso od kostí, bicí rozdrtí mozek a vokál vás nakazí šílenou chorobou. Pohybuji se v podzemí již velmi dlouhou dobu a stále si pro sebe objevuji nové kousky shnilého masa. "Vile Crematory" vám mohu jenom doporučit. Ocení jak všichni prokletí, tak démoni i tmáři, kteří již dlouhé roky neviděli světlo. Tohle album je pokryté starou prašivinou, snětí a svrabem. Bylo to jako nějaká nákaza. Les sebevrahů. Oběšenci, houpající se ve větru. S vyplazenými jazyky. Každý den ráno nové tělo. Odřezáváš provaz a slyšíš šepot nemrtvých. Černá rakev a pohřeb za hřbitovní zdí. A k tomu nám hrají GROTESQUERIES. Kapela, které se povedlo probudit nemrtvé. Rakev plná zpuchřelých kostí! Prašivý death metal ze starých prokletých pohřebišť!


Asphyx says:

It was like some kind of contagion. A suicide forest. Hangmen swinging in the wind. Tongues hanging out. A new body every morning. You cut the rope and hear the whispers of the undead. A black coffin and a burial behind the cemetery wall. I'll never forget the long nights in the morgue, making sure no one escaped. The undead could tell a story. Death takes many forms and the one presented by American death metallers GROTESQUERIES is very cruel and morbid. Like figures swaying in the wind, like severed bodies wailing.

I recommend absolute darkness to understand this record. This is the old, dusty death metal that used to be played in the 1990s. Gentlemen have grabbed it by the right end. Imagine a rotten wooden coffin with one mutilated body in it. You put it on play and the corpse sits down. You do realise, I hope, that if you go on, he'll bite your throat out? After all, judge for yourself.


The new album gives me this great morbid, scary and horror impression. Gentlemen were freely inspired by bands like POSSESSED, CIANIDE, AUTOPSY, VITAL REMAINS, MASSACRE, PESTILENCE, MASTER, MORBID ANGEL, DETERIOROT, and many others. But that's not so important, every old fan will find their own. The main thing for me is the emotions conveyed, the overall impression. And GROTESQUERIES can be brutal, brutal, cold and dark and they are not afraid of doom moods. As a whole, the album gives a very compact impression. I really recommend listening to it in one piece. Only then will the great massive and devastating sound (Chris Leamy - Recording, Mixing, Magnus Lindberg - Mastering) stand out. The awesome cover art (Calvin Cushman) also makes me happy to watch. This bunch is dead serious about their grave digging work. And it's not just a copy of things past that is so common today. On the contrary, the riffs will cut the flesh from your bones, the drums will crush your brain and the vocals will infect you with a mad disease. I've been around the underground for a very long time and I'm still discovering new bits of rotten meat for myself. I can only recommend "Vile Crematory". It will be appreciated by all the damned, demons and darkies alike who have not seen the light for many years. This album is covered in old scabs, snot and mange. It was like some kind of contagion. A forest of suicides. Hangmen swinging in the wind. With their tongues hanging out. A new body every morning. You cut the rope and hear the whispers of the undead. A black coffin and a burial behind the cemetery wall. And we're treated to the GROTESQUERIES, the band that managed to wake the undead. A coffin full of rotten bones! Dusty death metal from old cursed burial grounds!


Tracklist:
01. Hypnagogic Transmutation 
02. Corpsejuice 
03. Gorrified (The Ageless Malignancy) 
04. Meat You With Chain 
05. The Dweller's Threnody 
06. Madness Breed 
07. Dismembered Fears

GROTESQUERIES:
Yianni Tranxidis - Drums
Brendan O'Hare - Lead & Rhythm Guitar
Connor Thompson - Lead & Rhythm Guitar
John Rainis - Bass Guitar
Mike Buonomo - Vocals



Share this games :

TWITTER