DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pondělí 10. července 2023

Recenze/review - DETERIOROT - The Rebirth (2023)


DETERIOROT - The Rebirth
CD 2023, Faithless Records / Xtreem Music

for english please scroll down

Postavy v kápích. Bez tváře. Jenom tichý smích. Vše je připraveno. Napětí by se dalo krájet. sešli jsme se zde, abychom se pokusili vyvolat temné síly. Ve starém opuštěném kostele, který byl již několikrát znesvěcen. Oběť je připravena a chybí jenom hudba. Vkládám do přehrávače novinku amerických death metalistů DETERIOROT. Obřad může začít. Stačí pozvednout nůž a zapnout play. Dívám se jejích očí. Má strach. Tajemné zaříkávání, obrácené modlitby. Výkřik bolesti a netrvá to dlouho a překročíme řeku Styx.

O téhle smečce nebylo dlouho slyšet. Kapela datuje svůj vznik do roku 1990 a stále si zachovává takovou tu pradávnou poctivost, kterou máme my, staří fanoušci tolik rádi. Je pro mě opět velmi příjemné se nechat pozvat na další mrtvolnou a temnou seanci. Oheň znovu hoří jasným plamenem a my si můžeme vychutnat poctivou a upřímně zahranou muziku. Kosti vám popraskají tlakem!


Kývám se do rytmu, jak starý hrobník si užívám jednotlivé melodie a motivy. Pánové patří do stejných katakomb jako jejich kolegové OBITUARY, CIANIDE, INCANTATION, AUTOPSY, ENTOMBED. Novinka je toho jasným důkazem. Základem je masivný, hutný a zároveň chladný a čitelný zvuk. Vše potom doplňuje vynikající obal. Po formální stránce je vše v absolutním pořádku. Na tyhle staré psy je spolehnutí, na to vemte jed. Rád a s chutí znovu a znovu otevírám rezavé dveře do kobky s nápisem DETERIOROT. Jsou v ní uloženy ostatky padlých kněží. Mrtvoly s proříznutým hrdlem hnijí a rozpadají se pomalu v prach. Stejně jako hudba na "The Rebirth". Pokaždé, když začnu tuhle desku poslouchat, musím vzít do rukou lopatu a jít vykopat další hrob. Je totiž velmi uvěřitelná, mrazivá, temná a má na mě devastující účinek. Jsem starej bastard, který na podobné hudbě vyrůstal a každé pozvání na podobné rituály je pro mě stále svátkem. Obléknu si nejlepší košili a ulehnu do té nejlepší rakve. Líbí se mi celková atmosféra alba. Temnota se zde potkává s chladem a děsivými ozvěnami ze záhrobí. V dnešním podivném světě se už sice dávno hraje úplně jinak, ale to je mi jedno. Dokud budou hrát smečky jako jsou DETERIOROT budu se mít kam vracet. Na tomhle hřbitově je ještě všechno v pořádku. Pouštím si desku do žil a stává se pomalu mojí součástí. Jsem stejně prokletý! Postavy v kápích. Bez tváře. Jenom tichý smích. Vše je připraveno. Vkládám do přehrávače novinku amerických death metalistů DETERIOROT. Obřad může začít. Prašivá death metalová exhumace starých plesnivých hrobů!


Asphyx says:

Hooded figures. No face. Just silent laughter. Everything is ready. You could cut the tension. We are gathered here to attempt to summon the dark forces. In an old abandoned church that has been desecrated several times. The sacrifice is ready and all that's missing is the music. I'm putting in the player a new song by American death metallers DETERIOROT. The ceremony can begin. Just raise the knife and put it in play. I look into her eyes. She's scared. Mysterious incantations, inverted prayers. A cry of pain and it's not long before we cross the River Styx.

This pack hasn't been heard from for a long time. The band dates back to 1990 and still retains that ancient honesty that we old fans love so much. It's very nice for me to be invited to another dead and dark session again. The fire burns brightly once again and we get to enjoy honest and sincerely played music. Your bones will crack from the pressure!


I sway to the rhythm, like an old undertaker enjoying the individual melodies and motifs. The gentlemen belong to the same catacombs as their colleagues OBITUARY, CIANIDE, INCANTATION, AUTOPSY, ENTOMBED. The new album is a clear proof of that. The basis is a massive, dense and at the same time cool and clear sound. Everything is then complemented by excellent packaging. Formally, everything is absolutely fine. These old dogs can be relied on, take poison for that. I gladly and with gusto open the rusty door to the dungeon marked DETERIOROT again and again. It holds the remains of fallen priests. The corpses with their throats slit are rotting and slowly crumbling into dust. Just like the music on "The Rebirth". Every time I start listening to this record, I have to pick up a shovel and go dig another grave. It's very believable, chilling, dark and has a devastating effect on me. I'm an old bastard who grew up on music like this and every invitation to rituals like this is still a holiday for me. I'll put on my best shirt and lie down in my best coffin. I like the overall vibe of the album. Darkness meets cold and eerie echoes from the beyond. In today's strange world, it's been a long time since it was played, but I don't care. As long as bands like DETERIOROT keep playing I'll have somewhere to come back to. Everything is still okay in this graveyard. I'm letting the record into my veins and it's slowly becoming a part of me. I'm cursed anyway! Hooded figures. Faceless. Just silent laughter. Everything is ready. I'm putting the new album from American death metallers DETERIOROT into the player. The ceremony can begin. A mangy death metal exhumation of old moldy graves!


Tracklist:
01. Undead (Intro) 
02. Dark Embrace 
03. Return To Rot 
04. A Nameless Grave 
05. The Rebirth 
06. Reanimate 
07. Political Evocation 
08. Hauntings 
09. Unholy Rebirth