DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

středa 28. června 2023

Rozhovor - THE BLEEDING - Absolutně devastující thrash death metal ze staré školy, který vás roztrhá na kusy!


Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z Velké Británie - THE BLEEDING.

Odpovídal Tasos (kytara), děkujeme!

Recenze/review - THE BLEEDING - Monokrator (2023):

Ave THE BLEEDING! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií THE BLEEDING.

Tasos: The Bleeding vznikli koncem roku 2010, kdy jsme s Themisem K z Acid Death chtěli udělat old school death metalový projekt. Přidali jsme do skupiny Jeffa Wirtha a začali psát materiál. Až do vydání alba Death Eternal byla The Bleeding studiovým projektem. V té době jsem se rozhodl, že chci, aby kapela hrála koncerty, a bohužel kvůli tomu, že Themis a Jeff žili v jiných zemích, ustoupila první verze kapely té nové, londýnské. Germ (Jamie Stungo) je profesionální hudebník a můj kamarád, který se připojil jako zpěvák. V průběhu let jsme několikrát změnili sestavu, ale stále fungujeme!


Letos vydáváte čerstvou novinku „Monokrator“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý thrash/death metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy?

Snažíme se poučit z každého studia a jednou z věcí, kterou jsme se naučili, je, že nemůžete spěchat s nahráváním vokálů, jinak by se mohlo stát, že se vám nepodaří dosáhnout správného výsledku. Pro Monokrator Germ trackoval všechny vokály ve svém domácím studiu a myslím, že výsledkem je jeho dosud nejlepší nahraný výkon. Další změnou je, že jsme ponechali některá sóla tak, jak byla trackována na demosnímcích, protože v nich bylo kouzlo, které se nedá znovu vytvořit.

Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku?

Byl to záměr. Dobrá věc, která se s pandemií stala, byla, že nám umožnila zhodnotit stav kapely a hudební směřování. Rozhodli jsme se, že chceme, aby nové album bylo prohlášením, že The Bleeding znamená masakr. Novou desku jsme udělali co nejpřímočařejší a deathmetalově založenou.


Mám „Monokrator“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem?

Tohle je 20 let zkušeností s hraním a psaním metalu. Tentokrát bylo také mnohem větší soustředění a téměř nulové tření při psaní písní, což se nedá říct o sezeních při Morbid Prophecy.

Kdo je autorem textů na „Monokrator“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Germ napsal většinu textů. Základními tématy jsou smrt, destrukce, šílenství a zoufalství. Germ je mistrem svého oboru. Všem bych doporučil, aby si našli chvilku a přečetli si jeho texty ze všech našich alb. Těžko byste našli lepšího textaře a to vše před ChatGPT!


Kdo je podepsán pod obalem novinky „Monokrator“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Obrázky vytvořil Juanjo Castellano. Měli jsme velké štěstí, že jsme měli na palubě jednoho z nejlepších ilustrátorů moderního death metalu.

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna thrash death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Inspirací k založení The Bleeding byla píseň Death Eternal. V předchozích kapelách jsem měl několik verzí této písně, ale jednoho dne, když jsem šel domů, mě napadl riff sloky. Na chvíli jsem se zastavil a rozhodl se, že je to dostatečně dobrý důvod k založení nové kapely. Všichni máme rádi Slayer, Kreator, Sepulturu, ale i Death, Cannibal Corpse a Pestilence. Já osobně si jako žánru cením spíš death metalu, ale líbí se mi punkrockový základ raného thrashe. Myslím, že je důležité tyto dva směry kombinovat. Nakonec vznikne něco, co má v podstatě kořeny v Motorhead.


Pocházíte z Velké Británie a hrajete extrémní thrash/death metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje vaše metalová scéna? Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky. Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí?

Ve Velké Británii existuje scéna, ale ne nutně přizpůsobená našemu žánru. Lidé podporují místní kapely i velké koncertní kapely. Většina velkých koncertů je vyprodaná.

Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou thrash death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na THE BLEEDING největší vliv.

Nedávno jsem o tom přemýšlel. Myslím, že poslední kapela, která nás inspirovala, byli Nekromantheon a předtím Bloodbath. Problém v tom, jak teď vnímáme kapely z 80. a 90. let, je, že většina kapel je bere jako prototypy. Dnes slyšíš celý disonantní žánr, který je založený na Incantation, kapely, které v podstatě používají tvorbu starších kapel jako předlohu. My to do jisté míry děláme taky, ale ne záměrně. Některé kapely, které nás inspirovaly, jsou např: Nekromantheon, Goatwhore, Marduk, Impaled Nazarene, Bloodbath, Hypocrisy, Cannibal Corpse, Hypnosia, Blood Red Throne, Sinister, Deranged, early-Death, Celtic Frost, starý Kreator, staří Slayer, velmi stará Metallica, staří Pestilence, Sodom, Darkthrone, stará Sepultura, Ancient Rites, Asphyx.


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat?

Byli jsme dost vybíraví, co se týče koncertů, a to není dobré. Nemáme žádné zvláštní sny, kromě toho, že chceme hrát před nabitými davy po celém světě! Jakýkoli promotér v Evropě nebo jinde, který by nás chtěl pozvat na koncert, se ozvěte!

Jdu si vaši novou desku „Monokrator“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé thrash death metalové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo!

Děkujeme za rozhovor, moc se nám líbil! Vážíme si veškeré lásky a podpory a těšíme se na brzké setkání s vámi všemi na nějakém místě! THRASH TILL DEATH! \m/

Recenze/review - THE BLEEDING - Monokrator (2023):