DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 26. června 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DAMMNATORUM - In Umbra Mortis (2023)

Recenze/review - DAMMNATORUM - In Umbra Mortis (2023)


DAMMNATORUM - In Umbra Mortis
CD 2023, vlastní vydání

for english please scroll down

Vznáším se na hladině a už dávno mi není zima. Moje tělo necítí bolest, jenom duše, ta hoří jasným plamenem. Už dávno totiž vím, že podobnou hudbu budu poslouchat i po své smrti. Až mě oběsí, až se utopím, až spadnu navěky do hlubiny. Zatím jsem jen tichým stínem, který žije ve tmě. Rád a s chutí nasávám atmosféru starých hřbitovů, mám rád, když se mi muzika dostane i do morku kostí. A je mi vcelku jedno, jestli se jedná o slavnou kapelu a nebo začínající smečku jako jsou polští DAMMNATORUM.

Na jejich debutové album jsem narazil vlastně náhodou. Jen tak jsem se procházel záhrobím a najednou jsem uslyšel z jedné staré kobky mrazivý black death metal. Kapela pochází z Polska a již během prvních poslechů jsem si podupával do rytmu a kýval se jako starý hrobník. Smrt byla zase jednou hodně blízko!


Na "In Umbra Mortis" naleznete velmi chutně namíchaný koktejl ze tmy, špíny, hnisu a melodií, které vám způsobí zástavu srdce. Hodně k tomu přispívá čitelný a masivní zvuk (Szymon Grodzki). Pokud jste, stejně jako já, fanoušci dlouhých stínů a a ráno uléháte do svých rakví, neváhejte ani chvilku. Dostanete album, které má v sobě velkou porci zajímavých motivů, pochmurné atmsoféry. Rozdrtí vás na prach! Přiznám se bez mučení, myslel jsem si, že bude jednat o další "první album kapely", které mě nebude bavit, ale opak je pravdou. Novinka řeže tou správnou stranou nože. Je po okraj narvaná tlakem, takovou tou špinavou energií, která vás zcela pohltí. Budete se, stejně jako já, topit v ledové vodě, rozpadat se na malé kousky. Desku ale budete poslouchat i na druhé straně, na onom světě. Tohle je hudba pro všechny pro prokleté, pro démony, kteří rádi a s chutí ocení dobrou hudbu. DAMMNATORUM jsou řádnými členy polského podsvětí (BEHEMOTH, HATE, AZARATH), zazní ale i vlivy třeba takových BELPHEGOR nebo odkazy na klasickou americkou školu. To ale není tak důležíté, hlavní je, že vám bude rozdrásán obličej do krve. Poklekněte ve starém sklepení, sepněte ruce a pokorně čekejte, až se objeví Satan! Vznáším se na hladině a už dávno mi není zima. Moje tělo necítí bolest, jenom duše, ta hoří jasným plamenem. Stejně jako tohle album! Temné, mrazivé black death metalové inferno z hlubokého podsvětí! Démonická záležitost!


Asphyx says:

I'm floating on the surface and I'm not cold anymore. My body feels no pain, only my soul, which burns with a bright flame. For I've known for a long time that I'll be listening to music like this after I'm dead. When I'm hanged, when I drown, when I fall into the deep forever. For now, I am but a silent shadow that lives in the darkness. I like to soak up the atmosphere of old cemeteries, I like it when music gets to my bones. And I don't care if it's a famous band or an up-and-coming pack like Polish DAMMNATORUM.

I came across their debut album actually by accident. I was just walking through the beyond and suddenly I heard chilling black death metal from an old dungeon. The band comes from Poland and during the first few listens I was already stomping to the rhythm and swaying like an old undertaker. Death was once again very close!


On "In Umbra Mortis" you will find a very tasty cocktail of darkness, dirt, pus and melodies that will make your heart stop. The clear and massive sound (Szymon Grodzki) contributes a lot to this. If, like me, you are a fan of long shadows and and you lie down in your coffins in the morning, don't hesitate a moment. You'll get an album that has a large portion of interesting motifs, gloomy atmospheres. It will crush you to dust! I'll admit without torture, I thought this was going to be another "band's first album" that I wouldn't enjoy, but the opposite is true. The new one cuts with the right side of the knife. It's packed to the brim with pressure, the kind of dirty energy that completely consumes you. You'll be drowning in ice water, like me, falling to pieces. But you'll also listen to the record on the other side, in the other world. This is music for the damned, for demons who like and appreciate good music with gusto. DAMMNATORUM are proper members of the Polish underground (BEHEMOTH, HATE, AZARATH), but you can also hear influences of such as BELPHEGOR or references to the classic American school. But that's not so important, the main thing is that your face will be torn to blood. Kneel down in the old dungeon, clasp your hands and wait humbly for Satan to appear! I'm floating on the surface and I'm not cold anymore. My body feels no pain, only my soul, which burns with a bright flame. Just like this album! A dark, frosty black death metal inferno from the deep underworld! A demonic affair!


Tracklist:
01. Te Coram Sto 
02. Per Mortem Vado 
03. Exitium 
04. Furor Priscus 
05. Necrophagus 
06. Aokigahara 
07. Animarum Pernicies 
08. Tenebrae 
09. Diluculum Rubrum 
10. Vobis Mors

Share this games :

TWITTER