DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. května 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TRIAL OF DEATH - Temné, zničující death metalové peklo!

Rozhovor - TRIAL OF DEATH - Temné, zničující death metalové peklo!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - TRIAL OF DEATH.

Odpovídal Sebastian ‚Czebo‘ Bähr (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - TRIAL OF DEATH - Creating Monstrosities (2023):

Ave TRIAL OF DEATH! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Jako kapela se stále snažíme zlepšovat a definovat náš zvuk. Proto se snažíme psát a používat různé struktury skladeb a přetavovat je v hluboké a těžké riffy. Vlastně vždycky rádi tvoříme a hrajeme death metal, který také rádi sami posloucháme. Kromě toho se také snažíme najít nové způsoby, jak do lyrických témat zakomponovat naše pocity a myšlenky a reflektovat to, co se dělo a stále děje ve světě kolem nás. A mezi vydáním alba "Exorcism of the Goatman" v roce 2018 a dokončením "Creating Monstrosities" uplynulo několik monstrózních let. A to nemluvíme o zkurvené nákaze.

„Creating Monstrosities“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál TRIAL OF DEATH?

Děkujeme za tato slova! Je skvělé slyšet, že se ti naše deska líbí a rád ji posloucháš. Produkce naší práce vždy začíná u skládání skladeb a je velmi rozmanitá. Někdy jamujeme a sbíráme riffy a vokální "melodie" nebo party, jindy členové kapely přinášejí nápady a inspiraci na zkoušky. My pak na těchto částech pracujeme, zachytíme inspiraci, kterou nám dávají a vymyslíme vše ostatní, abychom z nich vytvořili kompletní aranže.


Musím potvrdit, že se mi líbí produkce alba. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Kdo vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Výsledek se nám také líbí. Podílelo se na něm několik lidí. Na nahrávkách se podílel Ferli z 'Milking the Goatmachine' a náš rytmický kytarista Czebo, který se postaral i o střih a produkci. Všechny nahrávky kromě vokálů byly pořízeny v naší vlastní zkušebně. Mix a mastering jsme svěřili Michaelu Kraxenbergerovi ze společnosti 'Sick of Sound' v Mnichově. Dal naší nahrávce ten skvělý a intenzivní zvuk a sílu, kterou si užíváme stejně jako ty!

Album je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Díky chlape, jsme s ním také velmi spokojeni. Práci odvedl Roberto Toderico, který je na death metalové scéně dobře známý. Název alba jsme měli už na začátku, inspirovali jsme se několika skladbami z desky. Mnoho motivů se vztahuje k jednotlivým částem skladeb, například „Blessed by Blasphemy“ nebo „Wreck of Humanity“, abych jmenoval alespoň některé. Naší vizí bylo zahrnout je do obalu. Ty jsme s ním probrali, ale nechali jsme prostor pro Robertovy vlastní nápady, inspiraci a celkový styl.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Německa si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Kompletní metalová scéna má v Německu dlouhou tradici. Od osmdesátých let minulého století zde začalo tvořit skvělou metalovou hudbu mnoho skvělých kapel. Existuje zde také spousta klubů a festivalů všech velikostí, kde se tato scéna může scházet a užívat si společné hudební zážitky.

Jsme vděční za všechny ty deathové a metalové fajnšmekry v Německu i jinde na světě. Zejména děkujeme našim fanouškům a příznivcům. Speciální poděkování patří Martinu Quastovi, který podporuje undeground svým death metalovým labelem 'Neckbreaker Records'. Těch malých vydavatelství, stejně jako promotérů a bookerů koncertů, kteří dělají ze scény živý a stále rostoucí organismus, je mnohem víc. Desetiletí tato tradice pokračuje dál a dál.

Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit TRIAL OF DEATH, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Většina lidí nás vnímá jen jako kapelu, ale ve skutečnosti jsme pět osobností s různým hudebním zázemím a vkusem. Všichni samozřejmě milujeme extrémní metal a death metal, ale v rámci těchto stylů existují stovky kapel a subžánrů v mnoha variantách. V hudbě TRIAL of DEATH tyto preference spojujeme a vytváříme z nich vlastní směs a styl. Takže je tu několik idolů a vlivů. Je jich příliš mnoho na to, abychom je zde vyjmenovali. Abychom se v tomto tématu mohli podrobněji vrtat, potřebovali bychom celou noc metalového povídání se spoustou pití. Co se týče bookingu, vždycky hledáme příležitosti, jak si zahrát naživo a představit naši hudbu posluchačům. Doposud jsme vystupovali hlavně v Německu, kromě jednoho výletu na „Schonebeek Deathfest“ v Nizozemsku v roce 2019. Kdybychom dostali šanci zahrát si kdekoli jinde v Evropě, rádi bychom to udělali! Nezáleží na tom, jestli by to byly festivaly nebo kluby.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Odvádíš skvělou práci, Jakube, pokračuj v tom! Každá podpora je důležitá. Co se týče propagace, my jako kapela žijeme docela dobrou DIY kulturou. Snažíme se být přítomni na sociálních sítích a být v kontaktu s našimi fanoušky a příznivci. Taky nás těší podpora našeho labelu a všech, kteří jsou s ním spojeni. V souvislosti s vydáním našeho alba jsme oslovili několik lidí a zinů, abychom jim poskytli rychlý přístup k naší desce za účelem recenze. Dostáváme také podporu od spřátelených kapel a také je aktivně podporujeme všemi možnými způsoby. Všichni v kapele si stále kupujeme CD, LP a merch od kapel, které máme rádi.


Na jednu stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako TRIAL OF DEATH ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Vážíme si metalové scény, jejího ducha podpory a zejména velké pomoci prostřednictvím ústního předávání. Internet samozřejmě nabízí mnoho možností a příležitostí, jak propagovat naši hudbu nebo objevovat nové kapely ze zemí z celého světa. Země jako například Indonésie, kde nikdo z nás nikdy nebyl, mají šanci slyšet naše skladby. Bandcamp a YouTube jsou vždy velkou pomocí. Jak všichni víme, má to samozřejmě i temnou stránku. Nakonec však pozitiva převažují nad negativy. Navíc si nelze stáhnout úchylné tričko kapely.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Upřímně řečeno, všechno to začalo, když jsme poprvé poslouchali Black Sabbath. Ale samozřejmě všichni máme rádi syrovou energii death metalu 90. let a atmosféru hororů a filmových splatterů 80. let. Všichni jsme death metal poslouchali už jako teenageři.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají TRIAL OF DEATH v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou republiku?

Určitě bychom rádi hráli v České republice co nejdříve, možná nám můžete pomoci. Právě teď aktivně hledáme příležitosti k živým koncertům v Německu a po celé Evropě. Několik z nich je již potvrzeno a budou brzy oznámeny. Neváhejte a ozvěte se nám. „DEATH METAL VICTORY“

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Creating Monstrosities“ zase narvat do hlavy!

Recenze/review - TRIAL OF DEATH - Creating Monstrosities (2023):

Recenze/review - TRIAL OF DEATH - Exorcism Of The Goatman (2018):


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER