DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pondělí 1. května 2023

Rozhovor - NEW WORLD DEPRESSION - Zabijácké, old school death metalové monstrum!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - NEW WORLD DEPRESSION.

Odpovídal zpěvák Hütte, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave NEW WORLD DEPRESSION! Vaši letošní novinku „Interment of Sins“ poslouchám pořád dokola a „nemůžu se jí zbavit“! Myslím, že se opravdu povedla. Jak to vidíš s odstupem ty? Změnil bys něco? Jak vůbec reagují na skladby fanoušci? A co recenze, kritiky?

Ahoj Jakube, zdravím z Německa, tady Hütte. Jsem zpěvák v NWD a nejdřív ti chci poděkovat za krásná slova o našem novém albu. Pokud mohu mluvit za naši kapelu, jsme s výsledkem alba zatím opravdu spokojeni. Doposud jsme obdrželi několik opravdu úžasných recenzí, také první reakce fanoušků byly neuvěřitelné. V tuto chvíli je tedy vše v pořádku.

Kdo je podepsán pod temným obalem? Jak jste motiv na album vlastně vybírali? Slyšel autor pro inspiraci vaše nové album? Osobně se mi obal neskutečně líbí.

Autorem je Tahir83. Tento návrh jsme našli na jeho účtu na Facebooku nebo Instagramu, byl to předpřipravený obal, takže naši hudbu předtím neslyšel. Název alba "Interment of sins" jsme měli v hlavě už dřív a přišlo nám, že se k sobě perfektně hodí. Udělali jsme pár změn a bylo to hotové.


Jakým způsobem u NEW WORLD DEPRESSION vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Naši kytaristé Ritche a Julian obvykle píší skladby doma, digitálně je nahrávají a posílají nám je. Vokální linky a texty také většinou vymýšlím doma, po ustálení základní struktury tyto skladby aranžujeme ve zkušebně. V minulosti jsme psali ve zkušebně. Před pár lety jsme tuto strategii změnili a myslíme si, že nový způsob je produktivnější.

Kdo je autorem textů pro „Interment of Sins“ a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Byl jsem to já. Inspirací pro tuto skladbu je náš obal, jak už bylo zmíněno, název alba a obal jsme měli ještě předtím, než byla skladba napsána. Démon uprostřed, který má stát jako sběrač našich hříchů, se tyčí nad zbytky lidské civilizace. Nespočet duší hledá odpuštění a my si klademe otázku: "Je už pozdě činit pokání?". Zbytek ponechávám na fantazii posluchače!


Zvuk „Interment of Sins“ mixoval Jörg Uken. Líbí se mi, že zníte studeně, temně a zároveň čitelně. Vypadá to, že Jörg odvedl vynikající práci. Mě by zajímalo, jak novinka vznikala? Mluvili jste všichni do výsledného zvuku?

Pro nás byl zvuk alba velkým problémem. Na jedné straně jsme chtěli mít ikonický zvuk OSDM, ale zároveň jsme se chtěli odlišit vlastním zvukem. Najít tento mezičlánek nebylo úplně snadné, ale Jörg ze Soundlodge nás podpořil tím nejlepším možným způsobem. Věnoval nám spoustu času a díky jeho dlouholetým zkušenostem se nám podařilo dosáhnout pro nás dokonalého výsledku. Takže by se dalo říct, že je to novinka, ale s klasickými death metalovými kořeny. Přesně tak, jak jsme chtěli.

Hrajete typický, klasický „starý“ death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu NEW WORLD DEPRESSION ozvláštnit?

Naše kořeny byly vždy death metalové, ale zejména v prvních letech jsme hráli spíše death´n´roll, smíšený s trochou newyorského hardcoru, ale postupem času jsme se stále více a více ubírali směrem OSDM. A myslím, že to k sobě perfektně pasuje. Milujeme Bolt Thrower, Asphyx a všechny tyhle legendární věci z 90. let a tyhle vlivy jsme v našich skladbách smíchali.


Vyjde novinka „Interment of Sins“ také na gramodesce? Jaký máš vůbec vztah k vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku? Některé kapely dnes prodají víc vinylů než CD. Jak jste na tom vy?

Ano, "Interment of Sins" je k dispozici na vinylu, ale první náklad (200 ks) se pomalu vyprodává. Náš label "Fucking Kill Records" v současné době pracuje na re-pressu, uvidíme, jak rychle se nám ho podaří vydat. Vyrobili jsme také CD verzi, někteří lidé je stále chtějí, ale naše pozornost se rozhodně soustředí na vinyl. Kromě toho děláme limitovanou verzi kazet v počtu 50 kusů. Dělají to pro nás naši kamarádi ze "Santa Diabla Records". Kazety už jsou také téměř vyprodané. Většina členů naší kapely jsou sběratelé vinylů, rádi posloucháme hudbu na vinylu, držet obal v ruce, číst si texty a přitom poslouchat hudbu, to je prostě skvělé!

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Německa si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Je to prokletí i požehnání zároveň, protože v Německu je tolik kapel, zejména death metalových, že není vždy snadné sehnat koncerty, ale jako fanoušek máš možnost navštívit mnoho koncertů. Zdá se, že v současné době máme v Německu dobrou fázi pro OSDM hudbu a my jsme její součástí, to je super.


Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Sascha (basák) založil kapelu v roce 2005 s bubeníkem a kytaristou. Já jsem se přidal o dva měsíce později jako zpěvák. Dirk, náš bývalý bubeník, vlastně vůbec nebyl metalový bubeník a musel se nejdřív naučit hrát na dvojšlapku, haha, proto jsme v té době měli vlivy Death´n´Rollu od Motörhead apod. Ale myšlenka byla vždycky hrát tvrdé a brutální věci a v průběhu let a několika změn v sestavě jsme našli náš zvuk. Myslím, že založit kapelu je snem mnoha dětí, a tak jsme všichni prostě začali, aniž bychom věděli, co děláme, aniž bychom pomýšleli na velkou slávu. Prostě se jen bavit s kámošema, dělat kravál a pít pivo. Já jsem v kapele nejstarší, je mi skoro padesát a samozřejmě jsem v mládí hrál v několika dalších kapelách. Moje první kapela vznikla na začátku devadesátých let, jmenovala se "Fucking Over" - vtipný a hloupý název, haha. Nikdo pořádně neuměl hrát na žádný nástroj, ale nám to bylo jedno. Stejně tak naši kytaristé Ritchie a Julian a bubeník Sig měli zkušenosti z předchozích kapel (Unrest, Danos, Silverstone Garage atd.). V současné době Ritchie a Julian působí také jako bubeníci v kapelách No Shelter a Manøver.


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat?

V situaci, kdy si můžeme vybírat koncerty, bohužel nejsme, ale samozřejmě se snažíte předem zjistit, co je to za místo, s jakými dalšími kapelami tam hrajete apod. Snažíme se jezdit na koncerty, ale Sascha, Sig i já máme děti a rodiny, takže ne vždy je to jednoduché. Ritchie a Julian jsou také hodně na cestách se svými dalšími kapelami, tak občas nezbývá moc času. Vyrazit jednou na turné s Obituary, hrdiny mého mládí, to by bylo úžasné, sny jsou povoleny.

Co chystají NEW WORLD DEPRESSION v nejbližších měsících? Už připravujete nový materiál pro další desku?

V dubnu jsme hráli na naší „Release Párty“. Koncert proběhl skvěle, přišlo opravdu skvělé publikum, které si koupilo spoustu merche, což byl dobrý začátek představení našeho nového alba. Teď v květnu nás čeká koncert v našem rodném městě, je to náš vlastní malý festival s názvem "The Storm is Coming". Momentálně je léto trochu prázdnější a myslím, že ten čas využijeme k napsání nových skladeb. Po letní pauze jsme naplánovali několik koncertů na podzim a zimu.

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce vítězství na death metalových bojištích. Přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. Ať se vám daří i v osobním životě.

Jakube, musím ti poděkovat, že jsi nám dal prostor. Měj se hezky a zůstaň brutální!

Hütte z NEW WORLD DEPRESSION.

about NEW WORLD DEPRESSION on DEADLY STORM ZINE:




------------------------------------------------------------------------------------------------------