DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pondělí 10. dubna 2023

Rozhovor - SATHANAS - Krvavý black death metalový rituál, který je cítit zkaženou krví!


Rozhovor s blackened death metalovou skupinou z USA - SATHANAS.

Odpovídal Paul Tucker (kytara, zpěv), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

SATHANAS - Psalm Satani (2022):

Ave SATHANAS Zdravím do katakomb! Když jsem psal před čtyřmi lety recenzi na vaši minulou desku „Necrohymns“, říkal jsem si, hergot, tahle kapela by stála i za rozhovor. Album jsem totiž poslouchal pořád dokola. Masakr v márnici, přesně jak má být, říkal jsem si. Můžeš nám prosím na začátek představit SATHANAS? Jak jste se dali dohromady? Zajímaly by mě vaše úplně začátky.

Tady Paul Tucker – zpěvák a kytarista Sathanas. na basu hraje Bill Davidson. Adam Stacho na kytaru a Jim Strauss na bicí. Začali jsme v roce 88. Vydali jsme demo Ripping Evil, pak jsme vydali desky jako Black Earth, Armies of Charon. Thy Dark Heavens, Hex Nefarious, Entering the Diabolic, Trinity, Crowned Infernal, Nightrealm Apocalypse, La Hora de Lucifer, Worship the Devil, Necrohymns, A Psalm Satani a pár dalších MCD a EP.


Pojďme k novému albu „Psalm Satani“…mám jej doma už nějakou dobu na recenzi a poslouchám ho pořád dokola. Neskutečně mě baví! To je dokonalá exhumace starého death metalu! Jak deska vznikala a co se za těch šest let od minulého počinu změnilo?

Snažíme se toho moc neměnit. Pracujeme na zachování stylu a zvuku Sathanas. Album jsme vydali prostřednictvím jiného labelu - Vidar records.

Poslouchám death/black metal od jeho počátků a víš, co mě na něm pořád neskutečně fascinuje? Zvuk, ano, ten prašivý, plesnivý zvuk. Vy zníte jako takový mix pradávných alb BATHORY, SODOM, NECROPHOBIC, GOATLORD, ACHERON, NECROPHAGIA, NUNSLAUGHTER. Jak se vám povedlo na novince docílit takového parádního zvuku? Zní to hodně analogově!

Nahrávali jsme ve stejném studiu jako předchozí desky. S inženýrem Nickem Kucelem, který má dobrou představu o tom, jak bychom měli znít. Taky to masteroval Sverker Windgren ze Švédska. Analog jsme nepoužili už roky. Jen nepoužíváme příliš mnoho efektů.


Tématem vašich textů jsou nihilismus, satanismus. Kde berete inspiraci a kteří autoři jsou vaši nejoblíbenější? Máš nějaké filmy, na které se můžeš dívat stále dokola? Jak texty vznikaly a kdo je jejich autorem? Čteš i knihy? Která tě nejvíc ovlivnila?

Ze starých okultních knih. Čarodějnictví, démonologie, satanismus, Lavey, Crowley, Cavendish. Spousta nápadů mě prostě napadá. Dívám se na všechny možné filmy. Pořád mám rád staré filmy. Drákula, atd. Z těch asi taky čerpám nápady. Hlavně z knih. Psaní na temná témata. Dalo by se to nazvat. Věčný boj proti dobru a zlu. O tom vždycky psali Sathanas.

Jak si se vlastně dostal k tomu, že hraješ death metal? Z vaší hudby je cítit, že jste i fanoušci pravé smrti! Kdy jsi začal hrát a jakými kapelami si prošel? Co první koncert? Kdo byl tvým vzorem a koho si obdivoval ve svých začátcích?

Poslouchám metal už od mládí. Ano, metalové kapely jako Maiden, Sabbath, Priest, Accept a pak Bathory, Venom, Hellhammer a mnoho dalších. První kapela, ve které jsem hrál byli Monstrosity...ne ti z Floridy. Udělali jsme nové demo. Pak jsem založil Sathanas, kteří se o pár let později rozpadli. Pak jsem založil Bathym. Vydali jsme demo a sedmipalec. Měl jsem problémy s kapelou, a tak jsem zreformoval Sathanas. Fungujeme od roku 93. První koncert byl Quiot Riot. White Snake a Armoured Saint. Armoured to zrušili. Vzory... možná Tony Iommi. Randy Rhoads. Glen Tipton. Dave Murray... je jich příliš mnoho na to, abych je spočítal. Později pak extrémnější kapely.


S předchozí otázkou se pojí i téma koncertů. Jak jsou na tom s nimi SATHANAS? Hrajete rádi a často? Máte raději festivaly nebo menší kluby? A jste ochotni třeba i cestovat daleko? Neláká vás nějaké delší turné?

Baví nás hrát koncerty. Naše oblast je omezená. Většinou musíme za hraním cestovat. V poslední době hrajeme poměrně hodně koncertů. Doufáme, že v létě jich bude víc. Obojí je super hrát. Na festivalech nás může vidět víc lidí. Cestujeme, když potřebujeme. Zítra jedeme do New Yorku hrát na festivalu s Acid Witch. Turné by bylo skvělé. Jen najít promotéry, kteří by nám zaplatili letenky. To je ten problém.

Pocházíte z Pensylvánie a hrajete extrémní death metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje u vás death metalová scéna? Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky. Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí?

Zdá se, že pensylvánská scéna se vrací. Otevřelo se několik klubů. Skvělé kapely. Teď to není tak špatné. Měli jsme dobrou návštěvnost. Vlastně ještě o něco větší, než se čekalo.


Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na SATHANAS největší vliv.

Na začátku mě ovlivnily kapely jako Venom, Sodom, Bathory. Myslím, že některý z těchto zvuků máme. Ale pracujeme na tom, abychom měli svůj vlastní zvuk. V devadesátých letech vyšlo několik skvělých desek. Entombed, Carcass, Bolt Thrower, Death, Autopsy, Suffocation. Tehdy jsem poslouchal víc death... a taky Marduk, Mayhem. Starý Morbid Angel.

Co pro tebe znamená death/black metal? Je to životní styl, koníček, relax? Jak bys jej definoval? Můžeš se klidně pustit i do filozofických úvah.

Kombinace stylů, které spolu fungují. Já tomu říkám prostě “Sathanas metal”.


Nezbytná otázka na konec. Co chystají SATHANAS v nejbližších měsících? Na co se můžeme my, fanoušci těšit?

Další koncerty. Nový merch, trička a také skládání a nahrávání nového materiálu koncem tohoto roku.

Děkuji moc za rozhovor. Za chvilku vyrážím do práce. Půjdu kolem hřbitova. Je jasné, co mi bude hrát v přehrávači - „Psalm Satani“. A to pořádně nahlas. Přeji albu co nejlepší prodeje a doufám, že se dostane k co největšímu počtu posluchačů. Ať se vám daří i v soukromí! Death metal forever!

Díky, brácho. A taky díky za podporu. Zůstanem v kontaktu, budu Vás informovat o Sathanas!!