DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - NIHILISM - Old school death metal plný chladu a absolutní tmy!

Rozhovor - NIHILISM - Old school death metal plný chladu a absolutní tmy!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Francie - NIHILISM.

Odpovídali Séb PASQUALOTTO a Seb SCHERRER, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave NIHILISM! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií NIHILISM.

Séb PASQUALOTTO: Jsme francouzská death metalová kapela, která vznikla v roce 2009. Ovlivněni kapelami stejného stylu z počátku 90. let jsme v září 2011 vydali první šestiskladbové demo "Twelve Thousand". Po sérii koncertů jsme v roce 2014 vydali split album s kapelou Dehumanize s názvem "Something Old, Something New, Something Borrowed". Propagovali jsme ho na koncertech s Nervecell, Crusher, Absurdity, Hideous Divinity, Ichor,....V říjnu 2016 vyšlo u Overpowered Records debutové album kapely "Beyond Redemption". Mixoval a masteroval ho Damien Dausch (Dust In Mind) ve studiu Psyrus a zároveň jsme k němu natočili náš první videoklip "Ocean's War", který režíroval Christian Brémont z Technical Spirit. V roce 2018 začíná nahrávání druhého alba "Apocaliptic Fate", které se mixuje a masteruje opět ve studiu Psyrus Damien Dausch, a které vyšlo 22. listopadu 2019 na labelu Great Dane Records. 2020 jsme využili různých omezení spojených se zdravotním kontextem a připravili dvanáctiskladbové album k oslavě 12. výročí vydání "Twelve Thousand", našeho prvního dema. Kromě přearanžovaných a znovu nahraných původních titulů je toto album složeno z 5 coververzí deathmetalových klasik. Jmenuje se "Codex Nihilistic Exhumed" a bylo opět mixováno a masterováno ve studiu Psyrus Damienem Dauschem. Vyšlo 24. 3. 23.


Právě poslouchám vaši novinku „Codex Nihilistic Exhumed“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DEICIDE, VADER, ASPHYX, BLOODBATH, MORGOTH. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Séb PASQUALOTTO: Album jsme nahrávali na dálku kvůli různým omezením. Nicméně vokály byly nahrány v mém studiu. Mix a mastering jsme pak svěřili Damienu Dauschovi ze studia Psyrus, se kterým jsme spolupracovali už na našich dvou předchozích albech. Dokonale zná naše představy, co se týče zvuku, což značně usnadňuje diskuse. Tohle poslední zní ještě lépe než naše dvě předchozí, protože jsme měli na nahrávání mnohem více času, což umožnilo doladit jednotlivé nahrávky.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Codex Nihilistic Exhumed“? Jak vlastně tvoří/skládají LIVE BURIAL?

Séb PASQUALOTTO: Rozhodli jsme se oslavit 10. výročí kapely tím, že jsme znovu nahráli a přearanžovali naše první demo "Twelve Thousand". Toto album je proto trochu zvláštní, protože je složeno ze skladeb z tohoto prvního dema a obohaceno o pět coververzí klasických death metalových skladeb. Kvůli zdravotní situaci jsme byli nuceni ohlásit vydání původně plánované na rok 2021, abychom mohli znovu absolvovat koncerty. Nejednou se tak stalo, že album vyšlo k 12. výročí vydání dema. Obecně platí, že psaní skladeb probíhá podle zavedeného procesu. Skládám instrumentální předlohy skladeb, které pak posílám ostatním členům kapely k odsouhlasení. Společně je přepracováváme tak, aby si je všichni osvojili, Seb (Scherrer) pak přidává vokální linky a Jules sóla. Když je konečný výsledek uspokojivý, nahraje se finální verze skladby.


„Codex Nihilistic Exhumed“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Séb PASQUALOTTO: V podstatě jsme chtěli vydat pětiskladbové EP pouze s coververzemi. Nápad přidat skladby z našeho prvního dema přišel později, z toho, že jsme byli zavření doma, bez možnosti zkoušet nebo koncertovat. Psaní skladeb bylo vlastně velmi jednoduché, protože je to naše první přearanžované a znovu nahrané demo.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Seb SCHERRER: Jsem autorem textů, které byly inspirovány Novým zákonem: "Zjevení sv Jana”.


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“?

Séb PASQUALOTTO: Všichni se death metalu věnujeme už dost dlouho na to, abychom viděli, jak se tento styl za posledních 35 let vyvíjel. I když výrazněji preferujeme kapely ze začátku 90. let, oceňujeme některé modernější kapely, které uměly styl rozvíjet, ať už tím, že do něj integrovaly nové prvky. Některé nové kapely stále dělají death metal ze staré školy a dělají to velmi dobře. Mám na mysli zejména LIK a naše přátele z Voorhees. Co se týče technického deathu, doporučuji poslechnout si Catalyst, což je druhá kapela Julese, našeho sólového kytaristy. Mám rád i extrémnější kapely, jako Dying Fetus, Cattle Decapitation nebo Benighted.

Jak jsou na tom NIHILISM s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás?

Séb PASQUALOTTO: V současné době máme naplánované koncerty až do konce září. Intenzivně hledáme nové termíny na konec roku a začátek roku 2024. Všichni členové NIHILISM mají práci na plný úvazek, je pro nás velmi komplikované uvažovat o turné. Dáváme proto přednost samostatným termínům. Snažíme se odehrát 10 až 15 koncertů ročně, i když poslední 3 roky byly, jako pro všechny kapely, velmi komplikované kvůli zdravotním potížím.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Séb PASQUALOTTO: Poslední album Catalyst "A Different Painting For A New World" je naprosto monstrózní. V oldschoolovějším rejstříku se mi hodně líbí poslední Bloodbath.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Séb PASQUALOTTO: První kapela, kterou jsem objevil, byl Citron v roce 1990 s albem "Vypusťte psy", které mám na vinylu ve své diskografii. Je to oldschoolový heavy a v té době mi to album přišlo opravdu dobré.


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Séb PASQUALOTTO: Začal jsem poslouchat metal velmi klasicky s Iron Maiden, pak s Metallicou a Slayer. Heavy a thrash metal jsou základem mé hudební kultury. Death metal jsem objevil o něco později, s legendárními alby jako "Cause Of Death" od Obituary, "Leprosy" a "Spiritual Healing" od Death. Ten zvuk mě okamžitě fascinoval. Přičichl jsem k americkým skupinám, které produkovaly většinu alb ve studiu Morisound. Ale první vlna švédského death metalu, jako Entombed a Dismember, redefinovala žánr právě tímto specifickým zvukem (díky HM2!!), který pro mě dodnes zůstává vzorem.


Co chystají NIHILISM v nejbližších měsících?

Séb PASQUALOTTO: Plánujeme co nejvíce koncertů na podporu našeho nového alba. Do konce roku pak začneme nahrávat další a doufáme, že ho budeme moci vydat koncem roku 2024, nebo začátkem roku 2025. Chceme připravit nahrávání živáku, což je jediný formát, který v naší diskografii chybí.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Séb PASQUALOTTO: Díky za rozhovor a za Tvůj zájem o NIHILISM.

Share this games :

TWITTER