DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 24. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DECIPHER - Démonický, mrazivý black metal! Inferno!

Rozhovor - DECIPHER - Démonický, mrazivý black metal! Inferno!


Rozhovor s řeckou death metalovou kapelou - DECIPHER.

Odpovídal Kostas Gerochristos, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - DECIPHER - Arcane Paths To Resurrection (2023):

Ave DECIPHER! Právě poslouchám vaši novinku „Arcane Paths To Resurrection“ a říkám si, že takhle nějak bude znít hudba, kterou budou hrát při konci světa. Myslím, že se vám povedl opravdu mistrovský kousek. Jaké jsou tvoje pocity z novinky? Máš už nějaké zpětné vazby od fanoušků? Hráli jste už nové skladby naživo? A jak fungují?

Hail! Děkuji za tvá slova. Produkci tohoto alba jsme dokončili v roce 2020, ale skladby hrajeme už od roku 2019. Od té doby jsme na něj dostali a stále dostáváme velmi dobré ohlasy a komentáře. Máme pocit, že jsme s tímto albem dosáhli toho, co jsme chtěli a vyšlo přesně tak, jak jsme si představovali, možná ještě lépe.

Jak vlastně vznikají nové skladby pro DECIPHER? Jste tradiční kapelou, která se zavře do zkušebny a tam skládá nebo využíváte v dnešní době tolik oblíbený internet a posíláte si nápady emailem? Zajímá mě samotný tvůrčí proces.

Většinou na skladbách pracuji sám a pak je představím kapele. Někdy to mohou být jen nějaké riffy nebo části, které mám v hlavě a které ukážu našemu bubeníkovi N.D., pak kolem nich můžeme společně experimentovat a přetvořit je v skladbu. Tento postup se osvědčil i u některých skladeb našeho druhého alba. Nakonec, když je skladba strukturovaná, každý může vnést své nápady.


Samostatnou kapitolou jsou u DECIPHER texty. O čem pojednávají na novém albu a kde jsi pro ně bral inspiraci? Na „Arcane Paths To Resurrection“ perfektně sedí k muzice. Co bylo dřív, muzika nebo texty?

Texty pro "Arcane Paths to Resurrection" jsem napsal já a náš bývalý zpěvák M.L.. Koncept alba je takový, jak říká jeho název. Je to proces směřující k duchovnímu vzkříšení a realizaci. Každá skladba k tomu směřuje. V mnoha případech jsou texty napsány tak, aby si v nich posluchač našel, co chce, v závislosti na svých zkušenostech.

Musím se přiznat, že cover pro „Arcane Paths To Resurrection“ je vynikající – sedne perfektně k hudbě! Jde z něj doslova strach. Jak jste obal vybírali a proč jste zvolili zrovna Artema Grigoryeva? Slyšel třeba dopředu nové skladby pro inspiraci?

Domnívali jsme se, že Artemův jedinečný styl a přístup se k naší hudbě dokonale hodí a věříme, že předčil naše očekávání. Poslechl si album a naši představu o něm a pak pokračoval v tom, co umí nejlépe. Jsme poctěni výsledkem.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Album bylo nahráno živě v D Studiu v roce 2019 Mihailem Karpathiou. Poté jsme pokračovali a nahráli vokály ve studiu Pentagram s Georgem Emmanuelem, který se postaral také o mix a mastering alba. S naším vedením a Georgovým umem a vnímáním jsme dosáhli zvuku, který jsme si pro toto album představovali.

Nové album vyšlo u indických Transcending Obscurity Records. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni?

Vydavatelství jsme si všimli už před lety, než jsme nahráli naše album a viděli jsme, že Kunal odvádí pro své kapely skvělou práci. Takže, když jsme se dostali ke spolupráci, věděli jsme, že je to pro kapelu správný krok.

Historie kapely se datuje do roku 2017. Jak vůbec vznikl nápad, hrát black metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to je hrát v black metal v Řecku?

Kapelu jsem založil já, bubeník N.D. a kytarista K.C. Dali jsme se dohromady a začali jsme nekonečně jamovat. Hraní a psaní black metalové hudby se vyvíjelo intuitivně, protože je to jeden z hlavních žánrů, které posloucháme.


Na vaší kapele je hrozně vidět, jak vás vaše muzika baví. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát na velkém festivalu.

Cílem kapely je vytvářet s každým naším albem co nejlepší hudbu. Živá vystoupení jsou pro nás prioritou, protože naše hudba je napsaná tak, aby se dala hrát naživo.

Jaké to vlastně je, hrát black metal v Řecku? Chodí u vás lidi na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

V současné době a v posledních letech má Řecko velmi silnou black metalovou a extrémní metalovou scénu celosvětově. Lidé na koncertech zde dělají vše pro to, aby podpořili umělce.

Black metal je náročný koníček a ještě těžší životní styl. Co znamená pro tebe? Co tě na něm nejvíc baví a jak jej vnímáš? Jak si se k němu vlastně dostal?

Svůj život jsme zasvětili práci související s tím, co kapela dělá, takže to, co děláme, pro nás znamená všechno. Radost a pocit celistvosti, který máme na konci každého procesu, je to, co dostáváme. Je to způsob života a vytváření naší vlastní reality.


Tuhle otázku dávám záměrně všem kapelám, aby si udělali trošku propagaci do budoucna. Prozraď nám prosím, co chystají DECIPHER v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?

V současné době plánujeme koncerty na rok 2023 a 2024. Dokončili jsme také druhé album, které se chystáme vydat během tohoto roku.

Děkuji moc za rozhovor a přeji DECIPHER spoustu prodaných nosičů a samé vyprodané sály. Ať se vám daří i v osobním životě. Budu se těšit na další black metalovou apokalypsu!

Díky za Tvůj zájem! Ať se ti taky daří! Hails!

Share this games :

TWITTER