DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

neděle 30. dubna 2023

Recenze/review - BALMOG - Covenants Of Salt (2023)


BALMOG - Covenants Of Salt
CD 2023, War Anthem Records

for english please scroll down

Vždycky jsem si představoval vstup do jiné dimenze jako vznešenou bránu, kolem ní světlo a nekonečná záře. Jenže opak je pravdou. Přechodů na onen svět je více. Některé jsou vysoko v horách, jiné v oceánech nebo pouštích. Záleží jen na vás, jakým způsobem vstoupíte. Dopředu vás upozorňuji, že nejdříve musíte několikrát zemřít a narodit se, abyste pochopili věčnost. Nebo si můžete pustit nové EP španělských BALMOG. Nechat se unášet na krvavých vlnách. Rozplést jednotlivé motivy, ponořit se do hlubin a nechat se spálit na popel.

Záleží jen na vás, jakým způsobem hudbu vnímáte. Pro někoho bude 18 a půl minuty dlouhý opus jen obyčejnou kulisou. Pro jiné (a mezi ně se počítám i já) bude novinka "Covenants Of Salt" starodávným tajemným obřadem. Přiznávám, jsem opět rozdrásán do krve a poklekám na chladnou podlahu.  


Různá náboženství, praví i falešní proroci nás ovlivňují více, než si myslíme. BALMOG opět přinášejí vznešený a majestátní black metal, psychedelické i rockové prvky. Nové EP "Covenants Of Salt" působí velmi zlověstně, naléhavě, návykově. Pomalu, jako nějaký neznámý jed, mi proniklo do žil, stalo se mojí součástí. Rozplynul jsem se, rozpadl na tisíc kousků, abych byl potom spálen na popel. Znovu zrozen si užívám skvělý zvuk - Javi Félez’s Moontower Studios (produkce), Jaime Gómez Arellano (mastering). Povedlo se namíchat těkavé ozvěny ze záhrobí, tichý šepot nemrtvých, křik démonů. Viděli jste někdy utopence? Jak se vznáší na vlnách, otáčí se a stává se pomalu potravou. Tak přesně takové pocity jsem měl i z nové desky. Na jednu stranu se snažíme o poznání, létáme do vesmíru, na druhou stranu se topíme jako zmiňovaný sebevrah ve vlastních zmatených a zlých myšlenkách. Fascinuje mě nálada, celková atmosféra nahrávky. Je velmi podmanivá, magická. Připomíná mi mantru odříkávanou v ledovém větru. Je to jako se dívat na umírajícího člověka. Usmívá se, moc dobře totiž ví, že existuje něco většího, mocnějšího. Ano, je to hudba, tentokrát zahraná s noblesou a elegancí. Mrazivé, magické black metalové otisky v nekonečné temnotě!


Asphyx says:

I always imagined the entrance to another dimension as a lofty gateway, with light and infinite radiance around it. But the opposite is true. There are more transitions to the other world. Some are high in the mountains, others in the oceans or deserts. It's up to you which way you enter. I warn you in advance that you must first die and be born several times to understand eternity. Or you can listen to the new EP by Spain's BALMOG. Let yourself be carried away on the bloody waves. Untangle the motifs, dive into the depths and let yourself burn to ashes.

It's up to you how you perceive the music. For some, the 18 and a half minute long opus will be a mere backdrop. For others (and I count myself among them), the new "Covenants Of Salt" will be an ancient mysterious ceremony. I confess, I am once again torn to the bone and kneeling on the cold floor.

Different religions, true and false prophets influence us more than we think. BALMOG once again bring sublime and majestic black metal, psychedelic and rock elements. The new EP "Covenants Of Salt" has a very sinister, urgent, addictive feel. Slowly, like some unknown poison, it penetrated my veins, became a part of me. I dissolved, broke into a thousand pieces, only to be burnt to ashes. Reborn, I enjoy a great sound - Javi Félez's Moontower Studios (production), Jaime Gómez Arellano (mastering). He managed to mix the volatile echoes from the beyond, the quiet whispers of the undead, the screams of demons. Have you ever seen a drowning man? Floating on the waves, turning and slowly becoming food. That's exactly the feeling I got from the new record. On the one hand, we're trying for knowledge, flying into space, on the other hand we're drowning like the aforementioned suicide in our own confused and evil thoughts. I'm fascinated by the mood, the overall atmosphere of the record. It's very captivating, magical. It reminds me of a mantra chanted in an icy wind. It's like watching a dying man. He's smiling, because he knows very well that there is something bigger, more powerful. Yes, it's music, this time played with refinement and elegance. Freezing, magical black metal imprints in the endless darkness!


Recenze/review - BALMOG - Pillars Of Salt (2020):