DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

středa 29. března 2023

Recenze/review - MAZE OF SOTHOTH - Extirpated Light (2023)


MAZE OF SOTHOTH - Extirpated Light
CD 2023, Everlasting Spew Records

for english please scroll down

Jedná se o další, velmi propracovaný a zákeřný útok z temných hlubin lidské mysli. Italové jsou jako velmi dobře seřízený stroj, promazaný krví a vztekem, který je určen k jedinému - zabít vás hudbou. Technika, progrese, ale i spousta bolestivých momentů, které se vám zadřou pod kůži. MAZE OF SOTHOTH jsou ve velmi dobré formě a dokazují to i na letošní novince "Extirpated Light".

Technických a progresivních kapel je v současnosti tolik, že je člověk nestíhá poslouchat. Muzikanti dnes umí hrát o hodně lépe, než v minulosti. Ale jen někteří jsou i dobří skladatelé. Na italské smečce se mi asi nejvíc líbí právě to, že jsou jejich skladby napsané vcelku přehledně. Baví mě je poslouchat, vracet se k nim a stále objevovat nové momenty. 


Samozřejmostí je skvěle ošetřený zvuk (Thomas Calvi - Mixing, Mastering, David Zampini - Producer, Recording, Engineering). Průrazný, čitelný, masivní a chladný, jako atmosféra ve starých kobkách. Nalezneme zde spoustu styčných bodů s kapelami jako HOUR OF PENANCE, MORBID ANGEL, SUFFOCATION, HATE ETERNAL, KRONOS, HIDEOUS DIVINITY. Základem je klasická brutalita z devadesátých let, přidány jsou pak technické a progresivní prvky. Činěno je to způsobem, který je velmi přitažlivý, nebál bych se napsat magický. Fanoušci tohoto stylu budou nadšeni a bude se u nich jednat o jedno z nejlepších alb tohoto roku. Ale i já, starý pes, spokojeně kývám hlavou a užívám si morbidně zabijácké nálady. Zapomenout nesmíme i na ďábelský motiv na obalu, pod kterým je podepsán mistr Néstor Ávalos z Mexika. "Extirpated Light" je velmi komplexní nahrávkou, která nepostrádá všechny důležité atributy pro skvělý zážitek. Je agresivní, vzteklá, po okraj narvaná špínou a hnisem. MAZE OF SOTHOTH jsem si oblíbil i díky tomu, že jim jejich hudbu věřím. Líbí se mi jejich přístup. Songy v sobě mají určitý, těžko definovatelný neklid, který mě hlodá někde uvnitř hlavy. Výsledkem může být krvácení z uší i nosu. Ano, tahle deska mi pronikla do žil, jako nějaký prudký jed, jako choroba, která ze mě udělá zombie. Jedná se o další, velmi propracovaný a zákeřný útok z temných hlubin lidské mysli. Italové jsou jako velmi dobře seřízený stroj, promazaný krví a vztekem, který je určen k jedinému - zabít vás hudbou. Podepisuji vlastní krví a dávám známku vysoké kvality! Krvavý, temný, technický death metalový tanec na ostří nože! Masakr! 


Asphyx says:

This is another very sophisticated and insidious attack from the dark depths of the human mind. The Italians are like a well-tuned machine, lubricated with blood and rage, designed to do one thing - kill you with music. Technique, progression, but also a lot of painful moments that get under your skin. MAZE OF SOTHOTH are in very good form and prove it on this year's new release "Extirpated Light".

There are so many technical and progressive bands nowadays that you can't stop listening to them. Musicians today can play much better than in the past. But only some of them are also good songwriters. What I like most about the Italian pack is that their songs are written in a clear way. I enjoy listening to them, going back to them and still discovering new moments.


Of course, the sound is well taken care of (Thomas Calvi - Mixing, Mastering, David Zampini - Producer, Recording, Engineering). Insistent, clear, massive and cold, like the atmosphere in old dungeons. There are many points of contact with bands like HOUR OF PENANCE, MORBID ANGEL, SUFFOCATION, HATE ETERNAL, KRONOS, HIDEOUS DIVINITY. The basis is the classic brutality from the nineties, then technical and progressive elements are added. It's done in a way that is very appealing, I wouldn't be afraid to write magical. Fans of this style will be thrilled and will find this one of the best albums of the year. But even I, an old dog, am nodding my head in satisfaction and enjoying the morbidly killer mood. Not forgetting the devilish motif on the cover, signed by mastermind Néstor Ávalos from Mexico. "Extirpated Light" is a very complex record that does not lack all the important attributes for a great experience. It's aggressive, angry, filled to the brim with filth and pus. I also liked MAZE OF SOTHOTH because I believe in their music. I like their attitude. The songs have a certain, hard to define restlessness that gnaws at me somewhere inside my head. As a result, my ears and nose can bleed. Yes, this record has entered my veins like some violent poison, like a disease that will turn me into a zombie. This is another very sophisticated and insidious attack from the dark depths of the human mind. The Italians are like a very well-tuned machine, lubricated with blood and rage, designed to do one thing - kill you with music. I sign with my own blood and give the mark of high quality! A bloody, dark, technical death metal dance on a knife edge! Massacre!


about MAZE OF SOTHOTH on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - MAZE OF SOTHOTH - Soul Demise (2017)


Tracklist:
01. The Unspeakable 
02. Eliminate Contamination 
03. The Revocation Dogma 
04. Blood Tribute 
05. Blasphemous Ritual 
06. The Plague 
07. Parallel Evolution 
08. Sanctae Inqvisitionis 
09. Scorn Of Flesh

band:
Fabio - Lead Guitars / Synth
Cristiano - Bass / Vocals
Matteo - Drums
Riccardo - Lead Guitars