DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

sobota 7. ledna 2023

Rozhovor - AGGRESSION - Devastující thrash metal, který hoří temným plamenem!


Rozhovor s legendární thrash metalovou skupinou z Kanady - AGGRESSION.

Odpovídal Denis “Sasquatch” Barthe, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave AGGRESSION! Zdravím do Kanady! Na začátek rozhovoru bych si dovolil jeden krátký příběh. Někdy v roce 1993 se mi dostala do ruky od kamaráda snad tisíckrát ohraná kazeta. Na jedné straně byla vaše deska „The Full Treatment“ a na druhé nějací punkáči. Byl jsem tenkrát ortodoxní thrash maniak a tohle album jsem nevyndal snad měsíc z přehrávače. Vůbec jsem neznal, jak vypadá obal, ani kdo vlastně jste. Když jste se pak vrátili, sice v úplně jiné sestavě, tak jsem pátral ve staré krabici několik hodin, abych si potvrdil, že jste to vy. Otázka na začátek se sama nabízí? Proč AGGRESSION přerušili několikrát svoji činnost a jak vlastně došlo k znovuzrození? Jestli se nepletu, tak jediným původním členem je Denis?

Sasquatch: Ahoj Deadly Storm Zine, tady Denis "Sasquatch" Barthe. Ano, jsem jediný původní člen kapely, která spatřila světlo světa v roce 1984. Odpověď je jednoduchá: vězení, drogy, rodinný život a neschopnost hrát původní materiál v jeho nominální hodnotě zabránily kapele v pokračující kariéře. Znovuzrození nastalo, když promotéři měli větší zájem o booking AGGRESSION než mé předchozí kapely CRADLE TO GRAVE. King Fowley z DECEASED mě kontaktoval ohledně hraní na festivalu “Defenders of The Old” v New Yorku a zbytek je historie. Klíčovým faktorem bylo také nalezení úžasných místních talentů.


Už jsem starej pes, svůj názor na muziku jsem si formoval v devadesátých letech, kdy každý poznal jednotlivé kapely od sebe. Někdy před měsícem za mnou přišel jeden známý a začal mi doporučovat nějaký mladý thrashový kapely. Chvilku jsem se na něj díval, nevěřícně kroutil hlavou a pak mu řekl: „Jestli chceš slyšet pořádnej thrash, tak si poslechni „From Hell with Hate“. Druhej den se vrátil, oči vytřeštěný a pořád dokola opakoval, že už dlouho neslyšel tak dobrý zvuk. Kde jste album nahrávali a jak jste docílili tak plesnivého analogového soundu? Upravovali jste nějak skladby?

Sasquatch: Veškeré nahrávání probíhalo zde ve Vancouveru, BC CANADA. Bicí jsme nahrávali ve studiu Park Sound a basu, kytary a vokály ve studiu Screen Machine Production. Mix a mastering provedl Ryan Vincent Mullins v Apollo Audio Alt v MISSOURI, USA. Měl zásadní podíl na vytvoření a reprodukci tohoto "analogového" zvuku, o kterém mluvíte. Vřele ho doporučuji všem kapelám, které hledají profesionální kvalitu za slušnou cenu.

Album mám pořád připravené ve stojanu na čestném místě a pokaždé, když potřebuji vyčistit hlavu od dnešních „sraček“, tak si jej pouštím. Je pro mě něco jako terapie. Víš co mě ale doslova rozsekalo? Obal! To je taková krása, že jsem si musel ihned objednat tričko. Vím, že jej maloval José Antonio Vives, jen vůbec nevím, kdo to je? Informací jsem o něm nikde příliš nenašel. Jak jste se dali vůbec dohromady? A jak nápad na motiv vznikl?

Sasquatch: To vše je nápad Deva Rottena z Xtreem Music. To on nás s Josém zkontaktoval. A byl to skvělý nápad! Úžasný obal. Předtím jsme pro obaly využívali mou dceru *Madison Savoie* (2021 Field of Nightmares), nicméně kvůli pracovním povinnostem tentokrát nebyla k dispozici. Budeme s ní spolupracovat i v budoucnu. O použití názvu "From Hell" jsem přemýšlel již několik let, vždy jsem však měl pocit, že tomu něco chybí. Tím, že jsem do názvu přidal " With Hate", to skutečně reprezentuje, kde se svět v roce 2022 nachází. Prostě jsme Josému řekli, aby zachytil něco, co vychází z pekla... A podařilo se mu to...


Pamatuji si, že mě vždycky fascinovaly staré rozhovory třeba se SODOM, kde se jich redaktor ptal, jakým způsobem nahrávají nová alba. Většinou odpověděli, že se sešli ve zkušebně, šíleně se opili a pak namlátili novou desku. Ne třeba úplně dokonalou, ale byla z ní cítit obrovská energie. Jakým způsobem nahrávají AGGRESSION? Je to pořád pařba nebo už jste starší usedlejší pánové?:))

Sasquatch: Já obvykle vymýšlím hudební kostry doma a pak materiál přinesu našemu bubeníkovi Ryanu Idrisovi, který nápady nejprve filtruje. Kyle Hagen, náš baskytarista, se pak připojí a diskutuje o signaturách a vylepšuje produkt svými rozsáhlými znalostmi hudební teorie. Náš sólový kytarista Dave Watson se pak přidává a poskytuje různé pohledy na riffy, strukturu skladeb a celkové vyznění. Pak bum a je hotovo. Dave je také autorem instrumentálek "Precise Execution" a "Worthy of Death" (text jsem dodal já) z naší poslední desky, zatímco Kyle napsal instrumentálku "The Inner Circle". Skutečně je to týmová práce. Neřekl bych, že "paříme" jako kdysi v 80. letech, nicméně do tvůrčího procesu je zapojen alkohol a jiné další produkty. Můžete si to domyslet sami.


Kdo je hlavním skladatelem AGGRESSION? Je to Denis? Nebo se podílíte všichni? A kdo má poslední slovo? Mimochodem, musím zmínit i práci Rayna na bicí. To je taková palba, ten kluk musí mít v rukách dynamit, ne?

Sasquatch: Jak už bylo řečeno, je to týmová práce. Nikdo nemá poslední slovo a je to demokratické prostředí, kde hlasujeme jednomyslně. Když se někomu nelíbí nějaká část, změníme ji. Občas to způsobuje určité třenice, nicméně vždycky přijdeme na nějaké řešení. Náš bubeník Ryan Idris je klíčovým faktorem pro trvalý úspěch této reformované sestavy Aggression. A budete o něm slýchat stále častěji. Je to multitalentovaný člověk a vyhledávaný muzikant.

Nedávno jsme dělali rozhovor s německými PROTECTOR a veterán Martin Missy nám říkal, jaké je skvělé zase vidět na koncertech mladé kluky v otrhaných džískách. Thrash metal zažívá nový boom, alespoň tady u nás v Čechách. Jak to vypadá u vás v Kanadě? A ještě jedna věc, zkus prosím porovnat současné koncerty s těmi v devadesátých letech. Je to velký rozdíl?

Sasquatch: Jo, tady v Kanadě je to stejné a koncerty jsou často vyprodané, i když možná v menším měřítku než v Evropě. Zájem se zvyšuje a příznivci stále přicházejí. Přál bych si, aby fanoušci Metallicy, Slayer, Megadeth a Anthrax více podporovali místní talenty, nicméně je to problém kvality nad poptávkou. Pokud budou mladé kapely dál pracovat na svém řemesle, zlepšovat svůj materiál a vystupování, metalisté se objeví. Nepomáhá ani to, že ekonomika je na dně. Co se týče tvého komentáře k 80.-90. letům, tyto dávné koncerty se už nikdy nezopakují a neměly by se opakovat. Jiná atmosféra, jiná doba prožitá jednotlivci v určitém období jejich života. Vytvořme si atmosféru roku 2022 a žijme přítomností. Já osobně bych rád viděl více stage divingu. To mě baví!!


Přiznám se, že mám ještě několik snů, které si chci ještě splnit. Chtěl bych třeba vidět naživo AUTOPSY. No a pak taky AGGRESSION. Hrajete ale vůbec v Evropě? Všeobecně, jste spíš kapela, co hodně a ráda koncertuje nebo si pečlivě vybíráte?

Sasquatch: AUTOPSY rules! Dvakrát jsme cestovali po Evropě. Jednou s německými metalisty "Hateful Agony" v roce 2016 a podruhé v roce 2019 s Brujeria, Venomous Concept a SANGRE. Dvakrát jsme hráli v České republice a moc se nám líbila reakce a pohostinnost fanoušků. Je to nádherná země s úžasnými lidmi. Heavy metal tam vládne!! Milujeme hraní a turné. Některé z našich nejlepších vzpomínek vznikly právě na cestách. Chystáme se na další evropské dobrodružství.

Asi se mnou budeš souhlasit, že váš label Xtreem Music odvádí skvělou práci. Ti kluci mají úplně stejný vkus na kapely jako já! Mimo CD vydávají i vinyly, kazety. My fanoušci jsme doslova nadšení a pokud je jednou potkám, tak jim vyseknu hlubokou poklonu, ale jak vidíš jejich práci ty, z pohledu kapely? Jste spokojeni? A jak jste se dali vůbec dohromady?

Sasquatch: Nemůžeme být s Xtreem Music a prací, kterou Dave Rotten a jeho tým odvádějí, spokojenější. V průběhu let jsme se stali dobrými přáteli. Je to úžasný člověk. Už jsem zapomněl, jak jsme se potkali a jak to začalo, ale bylo to někdy v roce 2015/2016 a s Xtreem jsme vydali tři desky. Fantastický produkt a profesionální organizace. Na jejich práci máme jen pozitivní komentáře. Také se s ním snadno jedná, je skromný, upřímný a pokorný.


Asi se nespletu, když napíšu, že na tom budete hodně podobně jako já. Přes den člověk pracuje, aby uživil rodinu a jakmile to jen trošku jde, tak se věnuje metalu. Vybral jsem si, stejně jako vy, ten opravdový, reálný, špinavý. Potkal jsem díky tomu spoustu skvělých lidí. Držíte jako kapela pohromadě? Myslím tím teď, jestli zajdete jen tak na pivo, pokecáte? Mám poslední dobou pocit, že všichni okolo (třeba v práci) jen čumí do mobilů a pak neví, co si říct.

Sasquatch: No, nemýlíš se. Žijeme tak trochu odděleně, s různými přáteli, nicméně se 3-4krát týdně scházíme ve zkušebně. Když tam nechodíme, mně osobně kluci chybí. S Ryanem se vídám častěji, protože chodí s mou dcerou Melody, nicméně často chodíme na koncerty všichni společně a snažíme se propagovat/navštěvovat místní metalové koncerty a zapojovat se do místní scény. Musíme se ale věnovat dámám v našem životě a také rodinám. Asi proto si tak užíváme turné, kde se můžeme odpojit, chovat se jako šašci, dělat společně bláznivé kousky a stmelit se jako kapela. Práce je taky jedna velká obří nepříjemnost.

Hrajete starý prašivý thrash metal. A hrajete jej přesně podle těch starých postupů, které mám tolik rád. Jenže doba se změnila. Máme spoustu nových technologií, samozřejmě internet, který je dobrý sluha, ale špatný pán. Co se pro vás změnilo jako pro kapelu? Museli jste se nějak přizpůsobit, změnit na něco názor? Už třeba jen to, že dnes může každý komentovat (vyjádřit se, plivnout) všechno, aniž by tomu rozuměl, si vyžaduje úplně jiný přístup.

Sasquatch: Dynamika zkoušek je pro mě osobně stejná a je to to, kde se cítím nejvíc "doma". Je to moje útočiště. Hudba je stejná a stále nás ovlivňují ty samé kapely, které nás před lety ovlivňovaly: VENOM, SLAYER, CELTIC FROST, BATHORY a další. Co se změnilo, jsou sociální sítě a způsob, jakým propagujete svou kapelu. Je to práce a my se pořád učíme, jak to dělat správně. Komentáře, ať už pozitivní nebo negativní, nás netrápí. Kritiku přijímáme takovou, jaká je, nicméně nakonec budeme dál dělat to, co děláme. Nikdo nám nikdy neříkal, co máme dělat, a nezmění se to ani teď. V tomto ohledu jsme tak punkoví, jak jen to jde. Čas na zemi je výsada, ne záruka, musíte ho prožít tak, jak uznáte za vhodné.


Na závěr bych vám chtěl moc poděkovat za muziku, kterou děláte, za rozhovor a vůbec za všechno. Je hrozně příjemné slyšet i v dnešní době pravý nefalšovaný poctivý thrash metal! Ať se vám daří ve všech směrech a pevně věřím, že vás konečně uvidím naživo. Máte u mě pivo! Děkuji moc!

Sasquatch: Díky DEADLY STROM ZINE. Hudba, kterou děláme, vychází z našeho srdce a duše a my si vážíme vaší podpory. Těšíme se na setkání a na to pivo! Ať žije metal!!