DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 5. ledna 2023

Recenze/review - SATHANAS - Psalm Satani (2022)


SATHANAS - Psalm Satani
CD 2022, Vidar Records

for english please scroll down

Probudil mě o půlnoci a řekl pojď. Odmítnutí nepřipadalo v úvahu. Jemu se neodporuje. Je totiž pánem podsvětí. Je naším stínem, černým svědomím. Zavedl mě do starých katakomb. Procházeli jsme se dlouhými chodbami a poslouchali nářek prokletých. Konečně jsme u cíle, řekl a posadil se na svůj trůn. Kolem stolu seděli všichni démoni a oběť byla připravena. Ocitl jsem se zpátky v devadesátých letech minulého století a poslouchal jsem pozorně.

Americká legenda SATHANAS totiž vydala nové album. Pouštěl jsem si jej stále dokola a nejvíc jsem je ocenil právě v noci, když na město padly těžké mraky a nejlépe vynikl plesnivý a prašivý zvuk. Přesně takhle se hrálo v době, když jsem byl mladý a podobný, black metalem načichlý death metal koloval i v mých žilách. A jak známo, krev jen tak nevyměníte. Je vaší součástí, stejně jako hudba, kterou tihle maniaci hrají. Až navěky, amen!


Chtít po SATHANAS nějaké stylové kotrmelce nebo nedej Satan změny, by bylo troufalé. Jsem moc rád, že se stále drží svého špinavého řemesla. Jsou opravdoví a ortodoxní. Pořád se pohybují na stejných hřbitovech, jako jejich kolegové BATHORY, SODOM, NECROPHOBIC, GOATLORD, ACHERON, NECROPHAGIA, NUNSLAUGHTER, DESASTER, RAVENCULT, IMMORTAL. A dělají to opět skvěle! Skladby v sobě mají pověstný drive a sílu. Načerpanou na dávno opuštěných pohřebištích. Kříže jsou otočeny směrem dolů, rouháme se, proklínáme slepou víru. "Psalm Satani" je pro mě jistotou, záchytným bodem v dnešním zkaženém světě. Zvuk, provedení, obal, vše je podřízeno jedinému - absolutní temnotě. Zlo má, jak je všeobecně známo, mnoho podob. Každý si jej představujeme jinak. Pánové jej vzali a napěchovali do skladeb. Přidali velkou porci chladu, hnisu, rouhání a vypálili všechno na hudební nosič. Když novinku poslouchám, připadám si jako na nějaké dávno zapomenuté černé mši. Postavy v kápích se kývají do rytmu zvrácených modliteb. Je vyděšená strachy. Brzy už přejde na druhou stranu. Do země nekonečných stínů, za řeku Styx. Průvodcem jí budou samotný ďábel i SATHANASProbudil mě o půlnoci a řekl pojď. Šel jsem opět s velkou chutí. Věděl jsem, že dostanu prvotřídní černou a prašivou muziku. Ostatně jako vždycky. "Psalm Satani" je skvělou nahrávkou pro všechny prokleté. Krvavý black death metalový rituál, který je cítit zkaženou krví! 


Asphyx says:

He woke me up at midnight and said come on. Refusal was not an option. He doesn't resist. He is the master of the underworld. He is our shadow, our black conscience. He took me to the old catacombs. We walked the long corridors and listened to the cries of the damned. Finally, he said, he sat down on his throne. All the demons were seated around the table and the sacrifice was ready. I found myself back in the 1990s, listening intently.

The American legend SATHANAS had released a new album. I played it over and over again and it was at night, when the heavy clouds fell on the city and the musty and dusty sound stood out the best. This is exactly how they played when I was young and similar black metal-infused death metal was running through my veins. And as we know, you can't just change blood. It's as much a part of you as the music these maniacs play. Forever and ever, amen!

To ask SATHANAS to make any stylistic changes or, Satan changes, would be presumptuous. I'm so glad they're still sticking to their dirty craft. They are genuine and orthodox. They're still in the same graveyards as their fellow members BATHORY, SODOM, NECROPHOBIC, GOATLORD, ACHERON, NECROPHAGIA, NUNSLAUGHTER, DESASTER, RAVENCULT, IMMORTAL. And they are doing it great again! The songs have the proverbial drive and power in them. Drawn from long-abandoned burial grounds. The crosses are turned downwards, we blaspheme, we curse the blind faith. "Psalm Satani" is for me a certainty, a clue in today's wicked world. The sound, the performance, the cover, everything is subordinated to one thing - absolute darkness. Evil, as is well known, takes many forms. We all imagine it differently. Gentlemen have taken it and crammed it into songs. They've added a great deal of coldness, pus, blasphemy, and burned it all on a music carrier. When I listen to the news, I feel like I'm at some long-forgotten black mass. Hooded figures sway to the rhythm of perverted prayers. She is terrified with fear. Soon she'll have crossed over to the other side. To the land of endless shadows, beyond the River Styx. She will be guided by the devil himself and SATHANAS. He woke me up at midnight and said come on. I went again with great gusto. I knew I was going to get some first class black and grimy music. Just like always. "Psalm Satani" is a great record for all the damned. A bloody black death metal ritual that reeks of tainted blood!


Recenze/review - SATHANAS - Necrohymns (2018):


Tracklist
1. Demonic Rights
2. In the Flames of Witchcraft
3. Calling Forth the Darkness
4. And Hell Shall Follow
5. Blackened by the Antichrist
6. Psalm Satani
7. Blood of the Seraphin
8. Altar of Heaven

Share this games :

TWITTER