DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 3. října 2024

Home » , , , , » Recenze/review - TEMPLE OF DREAD - God Of The Godless (2024)

Recenze/review - TEMPLE OF DREAD - God Of The Godless (2024)


TEMPLE OF DREAD - God Of The Godless
CD 2024,Testimony Records

for english please scroll down

Běžím dlouhou chodbou. Ze stěn na mě dorážejí ostré pařáty. Odtrhávají mi maso od kostí, drásají moje tělo i duši. Už nikdy neuvidím světlo, napadá mě, když padám k zemi a hniju zaživa. Nebo jsem už mrtvý? Netuším. Znovu se zvedám a přede mnou se odkrývají nekonečné, smradlavé močály záhrobí. Řeka se převaluje jako nějaký zvrácený organismus. Zaplatím Cháronovi. Dám mu do jeho kostnatých rukou novou desku TEMPLE OF DREAD. Usměje se na mě jedovatě a přikývne souhlasně hlavou. Pomalu vstoupím do světa za oponou.

Německým tmářům se u nás na stránkách věnujeme od jejich počátků. Zase tolik kapel, které přesně pochopily ducha starých dobrých časů v death metalu, není. Vždycky se mi líbila opravdovost, nadšení a upřímnost, se kterou kapela nahrává svoje alba. Novinka "God Of The Godless" to jenom potvrzuje. 


Je to právě prašivina, starodávná surovost, chlad a temnota, které mě vždy drží u přehrávače velkou silou. Pánové mají talent a schopnosti mě rozsekat na malé kousky. Jako bych byl zase zavřený v dávno opuštěných katakombách a v hlavě se mi usadila děsivá předtucha. Dnešní rituál bude hodně krvavý, to vím jistě. Do ticha zazní první ostrý riff, přidají se dunivé bicí a nakonec chorobný vokál. Jsem přikován na zeď, proklet a navěky uvržen do temnoty. Umírám ve špíně, strachu a beznaději, abych znovu povstal a poslouchal tohle album stále dokola. Obsahuje v sobě totiž vše, co od podobné hudby žádám. Sílu a energii, tlak a pochmurně chladnou atmosféru. Kosti mi praskají tlakem, prosévám mezi prsty prach (a to vše ve stylu třeba takových OBITUARY, DECEASED, MALEVOLENT CREATION, PESTILENCE, CELTIC FROST, SODOM, SLAYER a samozřejmě MORGOTH (koneckonců, svůj příspěvek přidal i samotný zpěvák Marc Grewe)). Líbí se mi, jak uvěřitelnou a mrtvolnou atmosféru dovedou Němci vyjádřit. Rád a často se pohybuji mezi stíny, s chutí rozmlouvám s démony. Posloucháme u toho letošní nahrávku a jsme spokojení. Já, i všichni prokletí. Zaujal mě obal (Paolo Girardi) a užívám si i zvuk (bubeník Jörg Uken - Soundlodge Tonstudio). Najedete zde všechno, co po pravém, ryzím death metalu žádáte - brutalitu, staré mýty, exhumované v podobě skvělých textů (psycholog Frank "Doc" Albersem), ale i chlad a určitá melancholie, které se prolínají celou deskou jako jedovatý had. TEMPLE OF DREAD nahráli album, které je dokonalou esencí opravdového smrtícího kovu. Okořenili jej doomovými i black metalovými prvky, pohřbili mě zaživa, přikovali na zeď. Běžím dlouhou chodbou. Ze stěn na mě dorážejí ostré pařáty. Odtrhávají mi maso od kostí, drásají moje tělo i duši. Už nikdy neuvidím světlo, napadá mě, když padám k zemi a hniju zaživa. Nebo jsem už mrtvý? Ano jsem. Syrový, chladný death metal, který vás převede na druhou stranu, do nekonečné temnoty, do říše mrtvých! Vaše duše bude prokleta!


Asphyx says:

I'm running down a long corridor. Sharp claws coming at me from the walls. Tearing flesh from my bones, tearing at my flesh and soul. I'll never see the light again, I think as I fall to the ground and rot alive. Or am I already dead? I don't know. I rise again and the endless, stinking swamps of the beyond are revealed before me. The river rolls over like some sick organism. I pay Charon. I give him a new TEMPLE OF DREAD record in his bony hands. He gives me a venomous smile and nods his head in agreement. I slowly enter the world behind the curtain.

We've been covering German darkies here on the site since the beginning. There aren't that many bands that have accurately grasped the spirit of the good old days in death metal. I have always liked the sincerity, enthusiasm and honesty with which the band records their albums. The new album "God Of The Godless" only confirms it.


It's the grime, the ancient rawness, the coldness and darkness that always keeps me glued to the player with great force. The gentlemen have the talent and ability to cut me into small pieces. It's like I'm locked in the long abandoned catacombs again and a terrifying premonition has settled in my head. Tonight's ritual will be very bloody, I know that for a fact. Into the silence comes the first sharp riff, the thundering drums and finally the sickly vocals. I am chained to the wall, cursed and cast into darkness forever. I'm dying in filth, fear and despair to rise again and listen to this album over and over again. It contains everything I want from music like this. Power and energy, pressure and a bleakly cold atmosphere. My bones are cracking with pressure, I'm sifting dust between my fingers (and all this in the style of such bands as OBITUARY, DECEASED, MALEVOLENT CREATION, PESTILENCE, CELTIC FROST, SODOM, SLAYER and of course MORGOTH (after all, the vocalist Marc Grewe himself contributed)). I like how believable and deadpan atmosphere the Germans can express. I like and often move among the shadows, I enjoy talking to demons. We are listening to this year's recording and we are satisfied. Me, and all the damned. I'm intrigued by the cover art (Paolo Girardi) and enjoy the sound (drummer Jörg Uken - Soundlodge Tonstudio). You'll find everything you ask for in true, pure death metal - brutality, old myths exhumed in the form of great lyrics (psychologist Frank "Doc" Albers), but also coldness and a certain melancholy that runs through the whole record like a poisonous snake. TEMPLE OF DREAD have recorded an album that is the perfect essence of true death metal. They spiced it up with doom and black metal elements, buried me alive, nailed me to the wall. I'm running down a long corridor. Sharp claws coming at me from the walls. Tearing flesh from my bones, tearing at my body and soul. I'll never see the light again, I think as I fall to the ground and rot alive. Or am I already dead? Yes, I am. Raw, cold death metal that takes you to the other side, to the endless darkness, to the realm of the dead! Your soul will be damned!




TRACKLIST
1. Carnage Ritual
2. Spawn Of Filth
3. Black Scream
4. Sacrificial Dawn
5. God Of The Godless
6. Prophetic Misanthropy
7. Monstrosity Divine
8. Terminal Putrefaction
9. Demise Of Olympus

LINE-UP
Jens Finger - Vocals
Markus Bünnemeyer - Guitars, Bass
Jörg Uken - Drums, Keys


Share this games :

TWITTER