DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 4. října 2024

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Smrtihlav - Franck Thilliez (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Smrtihlav - Franck Thilliez (2021)


Smrtihlav - Franck Thilliez
2021, XYZ (ČR)

Občas objevíte knihu, která vás zcela zasáhne. Pendloval jsem zrovna mezi nemocnicí a domovem a neměl moc času. Tedy, znáte to, sedíte v čekárně na oddělení a nezbývá vám nic jiného, než být nekonečně trpělivý. Byl jsem pouhým řidičem a prozatím vše dopadlo dobře, ale stejně to na mě zanechalo stopy. Takový ten plíživý stres, který se vám usadí vzadu v hlavě a vrací se vám, když to nejméně čekáte. U mě to odnesla záda, do kterých se mi veškerá tíže přenesla. Čítával jsem Smrtihlava v autě, na koženkových sedačkách na chodbě a snažil se nevnímat vše kolem mě. Komisař Shark ztratí manželku a dceru. Jeho bolest se promítne do celého vyšetřování. Najednou, v těchto momentech, jsem přesně chápal, o čem autor píše. Musí to být něco šíleného. Mě osobně stačilo, že jsem byl tak blízko. Nechce se mi o tom ani psát, ani mluvit. 

Vraždí se tu hmyzem, hlavní hrdina vás provede špinavou stokou Paříže. Je to nechutné, mokvající, hnilobné. Zlo, ano to starodávné zlo, vypluje na povrch v těch nejděsivějších podobách. Předchozího Krvavého anděla jsem nikde nemohl zakoupit a tak zase jednou začínám celou sérii od prostředka. Vlastně to ani nijak moc nevadí. Příběh navazuje jenom v momentech, kdy Shark vzpomíná na svoji rodinu. Zjevuje se mu malá holčička a vy nevíte, jestli je jenom jeho bolestivou vzpomínkou, představou a nebo je to ještě horší realita. Budete provedeni základy entomologie a budou do vás nakladeny larvy. Vraždy tímto způsobem jsou vcelku originální, ale o to zde zase tolik nejde. Vše je napsáno velmi temně, zajímavě, děj mě doslova vcucl do sebe. Mrzelo mě jenom jediné. Díky práci a rodině jsem si četbu tentokrát hrozně dávkoval. Mezi jednotlivými kapitolami někdy uběhl i týden. Nevadilo to. Když už se mi povedlo se ke stránkám vrátit, tak jsem přirozeně navázal a pokračoval. Pamatoval jsem si a pamatuji si úplně vše. Budiž to také potvrzením toho, že kniha je opravdu dobrá. 

Četl jsem od autora již Černou smrt a Smrtihlav mi přijde ještě brutálnější, hnusnější. Jakoby se hlavní hrdina potácel v noční můře, která se přetavila ve skutečnost. Vše je zahalené do černých stínů. Když jde Shark do podzemí na zakázaný trh se zvířaty, chtělo se mi zvracet. To je tak sugestivně napsáno, že jsem všechno viděl před sebou přímo hmatatelně. Franck Thilliez odhaluje to nejtemnější, co v sobě jako lidé máme. Jeho padouši jsou zvrácení, není jim svaté vůbec nic. Budete fascinováni násilím a přesto budete chtít číst dál a dál, až do konce. Opět jsem se díval do tmy, když mě začaly bolet oči a slyšel jsem z vedlejší místnosti šustění nemocničních přístrojů. Občas se ozval alarm a všichni začali pobíhat tam a zpět. A já seděl, uprostřed toho všeho a pokoušel se číst. Když se moje manželka potom objevila ve dveřích a usmála se na mě, všechno ze mě spadlo. Unavený, ale spokojený, jsem ujížděl nočním městem a přemýšlel, kde bydlí démoni. 

Zajímavá je i vrahova posedlost náboženstvím, v tomto případě křesťanstvím. Opět se ukazuje,  jak je důležité,  jakým způsobem svaté písmo vnímáte. Zda doslova nebo jako připodobnění. Jako obrazy a upozornění nebo jako pomstu. Druhý den jsem vstal brzy, postaral se o všechny a zbyla mi chvilka, abych knihu dočetl. Musel jsem ven, aspoň na malou procházku, nadýchat se čerstvého vzduchu. Povedlo se a tak jsem se usmíval do kroku, užíval si mrazivý kyslík a díval se na již pomalu žloutnoucí listí. Představoval jsem si pavouky v jejich norách, komáry v rybníku, i smrtihlavy, kteří by mohli sídlit ve staré jeskyni. Nebo ne? Poděkoval jsem všem svatým, přírodě, pánubohu, že jsem nezůstal na světě sám a uklidněný a znovu silný, jsem se vrátil zpět domů. Jsem připravený nadále bojovat, zašeptal jsem do ticha a vrátil knížku znovu do knihovny. 

Vždycky, když čtu podobné knížky, tak přemýšlím, jestli opravdu takové zlo existuje, zda je  možné, aby byl někdo tak šílený. Potom se náhodou ocitnu někde, kde vysílají zprávy a uvědomím si, že to možné je. Někdy realita všechny ty thrillery, horory i detektivky ještě překonává svojí brutalitou. Bohužel. Smrtihlav je opravdu velmi temná knížka a rozhodně nedoporučuji slabším povahám. Možná to bylo momentální konstelací hvězd v mém životě, nevím, ale rozhodně si knihu budu hodně dlouho pamatovat. Je totiž skvěle napsaná. Děkuji vám za pozornost a přeji slunce v duši! 


KNIŽNÍ TIPY - Černá smrt - Franck Thilliez (2022):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
V nejtemnější hodině se probouzí nové zlo. Další případ komisaře Sharka. Vražda v kostele. Do posledního chloupku oholená nahá žena. Sedm živých motýlů třepotajících křídly na její lebce. A strach ze smrtící epidemie. Vyplní se mýtus o apokalypse? Z osobního života Francka Sharka zbyly jen doutnající trosky – a představa návratu do práce je pro něj zcela nereálná. Brutální zločin ho však ukotví zpátky ve skutečnosti. Zničený kriminalista se vydává na nebezpečnou cestu vedoucí až na dno lidské duše: vrahovy… i své vlastní.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER