DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 7. září 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - LUCIFERICON - Tajemná, divoká, starodávná death metalová černá magie! Nekromantie, blasfemie, smrt!

Rozhovor - LUCIFERICON - Tajemná, divoká, starodávná death metalová černá magie! Nekromantie, blasfemie, smrt!


Rozhovor s okultní death metalovou skupinou z Holandska - LUCIFERICON. 

Recenze/review - LUCIFERICON - Sabatraxas (2024):

Ave LUCIFERICON! Právě mi tu hraje vaše nová deska „Sabatraxis“ a musím rovnou napsat, že je po všech stránkách skvělá! Temná, chladná, plesnivá, přesně jak má death metal být. Jedná se o songy, které se nevešly na vaše předchozí album „The Warlock of Da'ath“. Pátral jsem různě po internetu, ale nikde jsem s vámi nenašel rozhovor v češtině. Mohl bys nám prosím kapelu představit a provést nás její historií?

Děkuji mnohokrát. Jsem rád, že se ti líbí. Škoda, že se rozhovory, které jsme dělali, špatně shánějí. Udělali jsme jich několik pro online ziny. Ale dělali jsme i rozhovory pro tištěné časopisy.

Udělám tu krátké shrnutí: Náš kytarista Anton a já jsme založili kapelu v roce 2009. Brzy jsme si našli bubeníka, takže jsme mohli začít jamovat naše nápady. Po roce jsme oslovili Alexe z Pentacle, aby se přidal na druhou kytaru.

Začátkem roku 2012 jsme měli dostatek materiálu na demo. To jsme se rozhodli vydat sami jako profi tištěné mini-cd hned po létě téhož roku. Získali jsme zájem nějakého labelu a v roce 2013 se toto vydání dočkalo vinylové úpravy. V roce 2014 se náš první bubeník rozhodl odejít a koncem téhož roku se k nám přidal druhý bubeník. V roce 2015 jsme odehráli pár koncertů a dali dohromady materiál na vydání dalšího minialba. Chtěli jsme udělat plnohodnotné album, ale bez bubeníka bylo v té době těžké vytvořit dostatek materiálu na plnohodnotné album. Uplynul už nějaký čas a my jsme chtěli ukázat, že jsme stále naživu. Proto bylo rozhodnuto vydat to, co jsme měli s novým bubeníkem. Bohužel... opět... i tento bubeník odešel ze zdravotních důvodů. Naštěstí pro nás jsme našli našeho současného bubeníka Tima, a ten dokázal docela rychle zapadnout. Takto vypadá stabilní sestava od léta 2015. Koncem roku 2018 jsme vydali debutové plnohodnotné album, v roce 2020 7“ ep a koncem roku 2022 druhé plnohodnotné album (digitálně) a v roce 2023 cd a vinyl a kazety. Se vstupem do roku 2024 tedy existujeme 15 let a přišlo nám vhodné udělat k této příležitosti speciální release. Tím se stalo lp Sabatraxas.

Uvnitř lp Sabatraxas je extra insert, na kterém jsou všechny naše desky, a na druhé straně je rozsáhlejší biografie. Mysleli jsme si, že to bude velmi vhodné pro vydání k 15. výročí.


Tři skladby na novém EP „Sabatraxis“ jsou záznamy z koncertu. Nikde se mi nepovedlo dohledat, kde se nahrávalo? Je to spíše okultní obřad, než jen obyčejný death metal. Hlavně se mi moc líbí zvuk, který je krásně čitelný. Jak jste si koncert užili?

4. února 2023 jsme hráli na Dordrecht Metal Festu. Dordrecht je malé město v oblasti Rotterdamu. Místo konání mělo dobrý PA systém s možností záznamu koncertu v dobré kvalitě. Tak jsme se zeptali, jestli by bylo v pohodě nahrát náš koncert, a oni souhlasili. Nahráli jsme tedy celý koncert a použili tři skladby, které jsme považovali za nejlepší z celého setu. Byl to skvělý koncert s dobrým zvukem a přišlo hodně lidí. Takže to bylo dobré.

Pojďme dále k novince „Sabatraxis“. Už na první poslech mě smetl váš zvuk. Je mohutný, hutný, zároveň syrový a drsný. Kdo je pod nám podepsán? Musím mu vyseknout poklonu. Mám holandské kapely ve velké oblibě, ale občas mi připadá, že znějí hodně podobně. Vy jste jiní, originální, řekl bych. Jak a kde jste album nahrávali (myslím tím teď tři první songy)?

Studiové skladby byly nahrány na stejných místech jako na albu Warlock.... Album jsme nahrávali sami u našeho kytaristy Antona doma, ale mixáž provedl Jan -Janosch- Gensheimer z Německa, který je živým zvukařem Asphyx a několika dalších kapel. Dělal náš živý zvuk na festivalu Party-San v roce 2017 a poté jsme se začali bavit a nakonec jsme spolupracovali na procesu mixování. Mastering jsme dělali jinde. Když se podíváte na titulky alba Warlock..., tak to uvidíte. A je to zmíněno i v titulcích k vydání Sabatraxas.

Souhlasím s tebou, že jako deathmetalová kapela nezníme příliš typicky holandsky.

To se stalo přirozeně.


Jsem i fanouškem poctivých obalů, jako je ten na novince. Kdo je autorem? Jak jste se dali dohromady, proč právě on a co přesně vyjadřuje obal k „Sabatraxis“ v souvislosti s hudbou? EP vychází primárně na vinylu a myslím si, že na velkém formátu krásně vynikne. Skvělá práce!

Autorem obalu je opět Abyssic Craft, který se podílel i na výtvarné stránce alba Warlock..

S jeho předchozí prací jsme byli velmi spokojeni a spolupráce s ním probíhala velmi dobře a hladce, takže jsme se rozhodli požádat ho o práci znovu. Spojili jsme se s ním, protože naši přátelé z finské kapely Lantern měli od něj kousek na obalu svého 7“ a nám se moc líbil.

Zeptali jsme se Lantern, jak se jim to povedlo, a hodnotili to velmi pozitivně.

Tak jsme se rozhodli ho kontaktovat a vše se rozjelo.

Uprostřed coverartu je římskými písmeny vyznačeno naše patnácté výročí. A kresba kolem něj odkazuje na kresbu v centru alba Warlock....

Protože studiové skladby pocházejí ze stejných sessions, přišlo nám jako skvělý nápad, že toto výroční vydání je takto propojeno s předchozím. Barvy na přední straně obalu ladí s živou fotografií na zadní straně. Měli jsme tuhle skvělou živou fotku z našeho turné v roce 2019 a měla zvláštní atmosféru. Byl ale barevný, a proto bylo trochu složité ho použít. Požádali jsme Abyssic Craft, jestli by mohl barvy na přední straně obalu sladit s fotkou. Myslíme si, že to zvládl skvěle.

Působí to skvěle a díky tomu vypadá jinak a vyniká.

Jste kapelou, která je složená ze samých zkušených muzikantů. Vaše působení v PENTACLE, DESTROYER 666 a spoustě dalších je všem asi známé. Mě by ale zajímalo, jak tvoříte nový materiál. Nemáte „problém s egem“ jednotlivých členů? Víš co myslím, každý má svoji představu, jste zkušení, máte svoji hlavu, vlastní názor. Děláte kompromisy? Nebo je někdo „šéf“?

Ne, ne tak docela. Především jsme kapela složená z kamarádů ze stejné oblasti. Shodou okolností jsme předtím působili v několika kapelách, a to ještě náhodou. V Lucifericonu se snažíme být k sobě navzájem otevření a nikdo se nesnaží být šéfem, jak říkáš. Každý vkládá své úsilí do toho, aby kapela fungovala.


Vaše kapela se dlouhodobě zaobírá v textech okultismem. To je všechno v pořádku a k vaší muzice to perfektně sedne. Prozradíš nám ale, kde pro texty bereš inspiraci? Čteš třeba nějaké knihy, sleduješ filmy? O čem jsou texty na „Sabatraxis“?

Většinou čtu knihy, abych se inspiroval. A občas zhlédnu film nebo dokument, který mě přiměje k zamyšlení. Ale někdy to může být i něco jiného. Ale myslím, že v 95 % případů využívám četbu k tomu, abych se dostal do řemesla.

Když mi bylo patnáct let, tak u nás padl socialismus a otevřel se trh. Holandská scéna mě v životě hodně ovlivnila. Dodnes jsem velkým fanouškem ASPHYX, PESTILENCE, HAIL OF BULLETS, THANATOS, SOULBURN a spousty dalších kapel. Řekl bych, že pro nás byla a vlastně i je, určitým vzorem. Jak je to ale doopravdy? Opravdu je i dnes Holandsko v death metalu tolik silné? Já jen, že mi vaše situace trošku připomíná tu naši. Sem tam se vynoří dobrá nová smečka, ale většinou jsou v ní staří psi. Mladí už se vydávají trošku jiným směrem. Jaká je současná death metalová scéna v Holnadsku a jak ji vnímáš ty?

Předpokládám, že je na každém, aby se rozhodl, co si o tom myslí. Osobně si myslím, že naše starší scéna (80. a počátek 90. let) byla stylově mnohem rozmanitější. A myslím, že tu bylo o něco víc kapel. Ale nejsem si tím jistý. V dnešní době je na blackmetalové frontě určitě mnohem víc kapel, to je jisté. Momentálně se zdá, že nemáme moc kapel, které by měly velký mezinárodní status, jako tomu bylo dřív. Na druhou stranu... už to tolik nesleduju.

Ale v Nizozemsku není o kapely nouze.


Viděl jsem na youtube několik záznamů LUCIFERICON z koncertu a pokaždé se jednalo o pravé, nefalšované peklo. Chtěl bych vás někdy vidět naživo, jenže vy asi vystupujete jen na velkých festivalech nebo se mýlím? Jezdíte třeba turné? Moje otázka vlastně směřuje i k českým promotérům, dovedl bych si vás představit na nějakém poctivém našem festivalu. Přijeli byste?

Vůbec nehrajeme jen na velkých festivalech. Většinou jsou to docela malé festivaly. Hráli jsme například na Killtown Deathfest v Dánsku, Unconquered Darkness fest v Irsku, Anthems of Steel fest ve Francii. Myslím, že největší festival, na kterém jsme jako Lucifericon hráli, byl zatím Party-San fest (v roce 2017).

V roce 2019 jsme absolvovali dvoutýdenní turné s Deathcult ze Švýcarska, takže ano... koncertujeme, ale ne tak často, protože všichni máme práci na plný úvazek a většina z nás má i rodiny.

Na březen 2025 plánujeme turné s Power from Hell z Brazílie. Takže pokud mají promotéři zájem o rezervaci termínu na tomto turné, měli by kontaktovat naši bookingovou agenturu Abyssal Booking z Německa. Kontakt a odkazy na sociální sítě přidám na konci tohoto rozhovoru.

Já, jako fanoušek, bych tvorbu LUCIFERICON charakterizoval jako temný, devastující death metal ušpiněný black metalovými náladami. Jak už jsem zmiňoval, v mnoha bodech se potkáváte se starými temnými kapelami. Řekni mi ale, jaké jsou tvoje vzory? Jaké kapely uctíváš a obdivuješ? A kdo byl tvým vzorem, když si začínal hrát?

Naše hudba je převážně deathmetal, do kterého je přimíchaný black, to ano. Ale používáme i doomové prvky a občas i thrashové pasáže. Snažíme se psát  skladby a nesoustředit se příliš na to, jakého stylu je daný riff. Pokud je riff dobrý a hodí se, tak ho použijeme. Naše inspirace se pohybuje od starých Morbid Angel a Possessed až po Bathory a Dissection. Seznam by byl asi opravdu dlouhý.

Jako baskytarista/zpěvák jsem obdivoval Cronose z Venom a Jeffa z Possessed a Davida Vincenta z Morbid Angel, předpokládám. Jen abych jmenoval pár z nich.


Už se mi blíží padesáté narozeniny, zažil jsem death metal v jeho nejlepších letech. Bývala to tenkrát krásná doba. Devadesátá léta byla super. Svět se nám otevřel, já byl mladý. Teď už šedivím, ale death metal pořád podporuji a sbírám. Patřím ke staré generaci. Nerad bych se ale utápěl v nostalgii, spíš mi prozraď, co vám jako kapele, jako muzikantům, přinesla současnost? Myslím tím využití nových technologií, zvuku, možností při nahrávání, internet apod.

Stejně jako u nás. Letos mi bude 48, takže jsme na stejné lodi, příteli. Nám jako kapele finančně pomohlo hlavně to, že si díky moderním technologiím můžeme nahrávat sami, což nám ušetří spoustu peněz. Takže nemusíme tolik využívat drahá studia, abychom něco nahráli. Další věc je, že jsme nedávno začali hrát naživo bezdrátově. Vím, že tahle technologie je tu už nějakou dobu, ale teď už nemusíš používat baterie a stačí ti jen nabít adaptér a zástrčka pro kytaru je jen malá věcička. Vždycky jsem se na pódiu nebo ve zkušebně pral s kabelem, ale teď už nemusím. Další moderní věc, kterou používáme, je Dropbox a Trello, kam nahráváme nové zkoušky a texty atd. a máme tak pracovní nástěnku a přehled o tom, na čem pracujeme.

Jak jsem již psal, holandskou scénu sleduji pozorně a pečlivě, ale třeba mi něco uniklo. Je nějaká deska, kapela z posledních let, která tě opravdu baví, koupil sis jejich CD a podpořil je? Prozraď nám prosím nějaká jména a podpoř kolegy ve zbrani.

Moc se mi líbili ENTRAPMENT. Vydali 4 alba, takže jsem měl dema a EP. Bohužel před několika lety skončili. Anthropomorphia je stará kapela, která měla před lety pauzu, ale od té doby vydala asi 4 alba. Udělali několik dobrých a stále fungují. Další deathmetalová kapela, která stojí za zkouknutí, jsou Anarchos. Oldschoolové věci od oldschoolových týpků, ale kapela není tak stará. Co se týče blackmetalových věcí, myslím, že Ibex Angel Order jsou docela fajn.

Kam chcete v budoucnu LUCIFERICON směřovat? Máte nějaký sen, vizi? Co připravují LUCIFERICON v nejbližších měsících?

Nikdy jsme neplánovali ani si nepředstavovali, že se staneme velkou kapelou a budeme hrát po celém světě. Naší první vizí bylo vydat vlastní hudbu na vinylu a doufat, že budeme moci hrát živě. No, to se stalo a od té doby jsme pokračovali v podstatě pořád stejně. Mezitím jsme všechny naše nahrávky vydali na vinylech, cédéčkách i kazetách a hráli jsme na nejrůznějších pódiích po celé Evropě. Takže to už je mnohem víc, než jsme si původně představovali. Takže si opravdu nemůžeme stěžovat.

Předpokládám, že naší další cestou bude nahrání nového alba a také odehrání dalších koncertů.

V nejbližších měsících nemáme na programu nic živého, takže v tomto období budeme pokračovat v psaní nového materiálu. Doufejme, že někdy v příštím roce budeme moci vstoupit do studia.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji novému albu co nejlepší prodeje, ať máte plné kluby a ať se vám daří i v osobních životech. Hezký den všem!

Díky, Jakube, a díky za tvůj zájem o Lucifericon a tvé otázky.

All the beast to you and your kin!

Zde jsou informace o Lucifericon pro kontaktování, rezervace, merchandise atd. atd;


Booking agency: Abyssal Booking

Email: lucifericon@gmail.com (general info, interviews, merch, questions)


Bandcamp: https://lucifericon.bandcamp.com/ (merchandise)




about LUCIFERICON on DEADLY STORM ZINE:


Recenze/review - LUCIFERICON - Al​-​Khem​-​Me (2018)





---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER