DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 30. září 2024

Home » , , , , , , » Rozhovor - HAR - Pradávné rituály, které znovu ožívají s velkou silou. Temná, magická, děsivá black death metalová nekromancie!

Rozhovor - HAR - Pradávné rituály, které znovu ožívají s velkou silou. Temná, magická, děsivá black death metalová nekromancie!


Rozhovor s death black metalovou skupinou z Izraele (Německa) - HAR.

Odpovídal D.A. (kytara), děkujeme! 

Recenze/review - HAR - Cursed Creation (2024):

Ave HAR! 23. srpna 2024 vám vyšlo u Dark Descent Records vaše první dlouhohrající album „Cursed Creation“. Jak už sám název napovídá, jedná se o smršť poctivého blacku, death metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album.

D.A: Pociťovali jsme velkou úlevu, když jsme dokončili nahrávání. Toto album vznikalo několik let, včetně mnoha překážek kvůli pandemii Corony a skutečnosti, že jsme v té době všichni žili velmi daleko od sebe.

Album je nejošklivějším a nejbrutálnějším dosavadním počinem kapely. Je výsledkem dlouholetého zkoumání kapely, co se týče jejího zvuku a přístupu k extrémnímu metalu. Buďte si jisti, že tady to neskončí!

Jste kapela, složená ze samých zkušených muzikantů, kteří hrají převážně death metal. Jak vlastně vznikli HAR? Tipuji si nějakou dobrou hospodu a spoustu piva. Kdo přišel jako první s nápadem hrát death/black metal?

Kapelu původně založil O.S. se společným kamarádem Shaurem se záměrem hrát syrový black metal. Poté přibrali A.M. na bicí a nakonec D.A. jako druhého kytaristu. Shaul z kapely odešel kvůli studiu v zahraničí, což ovlivnilo dynamiku skupiny a původní vizi kapely směřující spíše do sfér death metalu.


Přiznám se, že mě vaše novinka posadila na zadek. Mně se na vás hrozně líbí, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby HAR?

Celý proces se točí kolem kytarových riffů D.A a počátečních struktur písní, zatímco A.M bubnuje a jeho umělecký přínos je velkým faktorem pro konečnou strukturu. Texty jsou obvykle společným dílem.

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí?

Vše bylo nahráno v naší zkušebně v Berlíně. Bicí trackoval kamarád a zvukař Alex Pusch (Obscuredbyevil productions), zatímco vše ostatní jsme nahráli my. Mix a master dělal náš kamarád a člen x-live Tom Cohen@Forneus studios. Rozhodně jsme se snažili, aby to znělo násilně, ale přitom srozumitelně. S výsledkem jsme docela spokojení.


Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm démon. Cover je jednoduchý, trošku tajemný, ale perfektně se hodí k hudbě. Co má tento námět vyjadřovat? Autorem je Tim Grieco. Jak jste se dali dohromady a proč právě on?

Tim udělal obal naší předchozí nahrávky, demokazety 'Anti-Shechina'. Cítili jsme, že bude správné s ním pokračovat a posunout se o stupeň výš. Původně jsem ho oslovil e-mailem s dotazem na výtvarné zpracování a celkově došlo k dobrému uměleckému dialogu.

Obal je abstraktní, není na něm žádné obvyklé vyobrazení typické pro metal, kterým jsme se s Timem řídili. Snažili jsme se vizuálně vyjádřit hudbu v texturách. Mělo to působit násilně a syrově a věřím, že Timova práce je na místě. Je velmi mnohovrstevnatá a při ponoření se do ní může rozhodně pracovat představivost.

Jako kapela se ve svých textech zaobíráte temnou fantazií, mysticismem, nekromancií, smrtí. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „Cursed Creation“?

Stejně jako vizuální stránka se i texty vzdálily od obvyklých metalových témat, zejména od esoteriky a mystiky. Nyní je tématem jen čisté násilí a chaos, jak se projevuje v přírodních cyklech destrukce a kreace nebo v lidské psychice.


Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který je extrémní. Žijete v Izraeli. Jak jsou black death metalové metalové kapely vnímány běžnou veřejností? Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn náboženstvími?

V Izraeli vlastně nežijeme. Já a A.M. žijeme už několik let v Německu, zatímco O.S. se právě stěhuje do USA. v Izraeli vás nezakážou za tento druh hudby nebo za protináboženskou činnost, jako je tomu v Íránu nebo Iráku. Je větší šance, že vás označí a „zruší“ na sociálních sítích, pokud budete mluvit výhradně proti Izraeli a jeho politice. Izrael udělal z judaismu národnost, takže každý kulturní aspekt diktovaný státem a vzdělávací systém je jím podbarven. Státní svátky, systém sňatků/rozvodů (v Izraeli je nemůžete uzavřít nenábožensky), předpisy o jídle a tak dále a tak dále. Je to určitý druh etno-teokracie a skutečně to stále více formuje charakter Izraelců. Není to hezký pohled. Ať jde tohle místo do prdele.

HAR jsou na scéně teprve chvíli. Jak daleko chcete zajít? Velké festivaly, dlouhá turné? Jste jen projekt, nebo regulérní kapela, která bude fungovat klasicky? Přece jen má každý z vás spoustu závazků v jiných kapelách.

Chceme hrát co nejvíc a tak dlouho, jak nám to dovolí. Už nám není dvacet a oheň stále hoří.


Když se podíváme do historie, jak vnímáte rozdíly mezi současností a vašimi začátky (jako muzikanti)? Změnilo se všechno – technologie, zvuk, nahrávací studia, máme internet, stahování hudby. Jak se tyto změny promítly do fungování kapely? Museli jste se hodně přizpůsobit?

Nejsme tak staří! Ale dostupnost slušné nahrávací a mixážní techniky za přijatelné ceny nám rozhodně pomohla k větší nezávislosti v procesu nahrávání a mixování a umožnila nám větší uměleckou svobodu (nejsme závislí na najatém studiu a nemáme omezený čas). Ale to je samozřejmě dvousečná zbraň, takže když už lidé nemají žádná omezení a všechno je možné, hrozí, že ztratí kreativitu a stanou se otroky technologie, což má za následek, že hudba zní příliš uměle, čistě a sevřeně a hudebně prostě nudně. Nemá to žádný říz.

Jak jste na tom s koncerty? Hrajete rádi a často? A vyhovují vám více velké festivaly nebo malé kluby? A co propagace nového alba, nechystáte turné?

Jak jsem řekl, v současné době chceme co nejvíce hrát a propagovat naše album. Nemáme moc zkušeností s velkými pódii, ale rozhodně se na takovou příležitost těšíme.


Jaké to je vlastně hrát extrémní metal v Izraeli? Jaké byly tvoje začátky? Chodil si třeba někam do hudební školy? Jaké si měl vzory? Co první koncert? A první vystoupení na pódiu?

V Izraeli je scéna velmi malá, co se týče typu metalu, který se nám líbí. Je to v podstatě pár kapel, kde jsou všichni členové víceméně kamarádi a hrají ve všech. V poslední době se to změnilo, protože někteří odešli ze země, takže se to ještě zmenšilo. Žádná hudební škola. V mládí jsem studoval klasickou hudbu, ale dlouho mi to nevydrželo. Zbytek jsme všichni samouci a zájem o extrémní hudbu vycházel ze společenských kruhů, kterých jsme bývali součástí. Už si nepamatuju svůj první koncert, asi nějaká místní punková nebo metalová show. První koncert jsme odehráli tuším v roce 2014 po vydání našeho prvního EP.

Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v Izraeli opravdu žije. Obzvlášť death a black metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná (jsem velkým fanouškem ARALLU, DEATHSIEGE). To je ale můj pohled člověka, který žije mimo Izrael. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou?

Jak jsem řekl, počet dobrých metalových kapel se podle mého názoru jen zmenšil. Na druhou stranu se objevil jeden nebo dva noví promotéři, kteří se snaží do Izraele přivézt nějaké zajímavější metalové kapely. Deathsiege je projekt našeho bubeníka A.M společně s naším kamarádem z kapely Supremacist, který opravdu doporučuji. Jak už jsem řekl, v Izraeli už nežijeme a musím říct, že se nevnímáme jako zástupci tohoto místa.


Co chystají HAR v nejbližších měsících? Máš něco na srdci, co bys chtěl vzkázat fanouškům, promotérům? Zde je prostor.

Do konce roku nás čeká ještě několik koncertů v Německu, sledujte naši stránku pro více informací. Plánujeme také napsat nový materiál a už máme pár prvních nápadů. Díky za každého, kdo naši hudbu podpoří.

Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! HAR FOREVER!






---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER