DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 31. srpna 2024

Home » , , , , , , » Rozhovor - MAUSOLEUM - Exhumace toho nejshnilejšího, nejtemnějšího death metalu!

Rozhovor - MAUSOLEUM - Exhumace toho nejshnilejšího, nejtemnějšího death metalu!


Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - MAUSOLEUM.

Odpovídal Robert Yench (basa), děkujeme!

Recenze/review - MAUSOLEUM - Defiling the Decayed (2024):

Ave MAUSOLEUM! Zdravím do katakomb v Johnstown, v Pesylvánii! Když jsem se připravoval na tenhle rozhovor, tak jsem si o víkendu našel všechna alba, která od vás mám. Zjistil jsem (a kamarád mi to potvrdil), že první nahrávka, která se k nám dostala, tak byla „Cadaveric Displays of Ghoulish Ghastliness“ z roku 2003. Víš co je zajímavý? Já jsem v celé vaší diskografii nenašel jedinou slabou desku. Jak je to možný? Máte na to nějaký recept? Tolik let si držet tak vysoko laťku kvality.

Děkujeme za milá slova! Jsme nadšeni, že naše hudba má takový dopad. Co se týče udržení stálé kvality, je to opravdu o tom, že zůstáváme věrní naší vášni a vizi. Vždy se snažíme vytvářet hudbu, která je syrová, intenzivní a autentická. Nikdy se nespokojíme s něčím, co skutečně nereprezentuje náš zvuk. Věřím, že naše odhodlání a láska k tomu, co děláme, nám pomohly udržet vysoký standard napříč všemi našimi nahrávkami. Vážím si komplimentu na zvuk *Defiling the Decayed*! Album jsme nahrávali v mém vlastním studiu, což nám dalo svobodu dát si na čas a experimentovat se zvukem. Naším cílem bylo dosáhnout drsné, hutné atmosféry, která by odrážela náš styl, a to právě nahráváním.


Na poslední album „Defiling the Decayed“ jsme museli čekat dlouhých třináct let. Vydali jste jej u Moribund Records a musím přiznat, že už jsem byl hodně nedočkavý. Proč vám to trvalo tak dlouho? Byly důvodem peníze? Čas?

Třináct let je dlouhá doba a chápu, proč byli fanoušci netrpěliví. Hodně pro nás znamená, že jste s námi vydrželi. Zpoždění nebylo způsobeno jediným faktorem; byla to směsice věcí, jako je život, který se nám postavil do cesty, jiné projekty a touha ujistit se, že dodáme něco, na co budeme skutečně hrdí. Nechtěli jsme to uspěchat. Čas a zdroje určitě hrály roli, ale nakonec šlo o to, abychom se ujistili, že „Defiling the Decayed“ je takové album, jaké jsme chtěli, aby bylo. Jsme vděční za trpělivost a podporu a doufáme, že to čekání stálo za to.

Každopádně, nové CD „Defiling the Decayed“ je venku a ihned se zařadilo mezi má nejpřehrávanější alba. Člověk má při poslechu pocit, že se vrátil na časové ose do devadesátých let. Je vynikající! Jakým způsobem vznikalo? A jak vlastně tvoří MAUSOLEUM nový materiál?

Jsem nadšený, že se vám *Defiling the Decayed* líbí! Naším cílem bylo zachytit syrovou atmosféru 90. let a zároveň přinést nový pohled na věc. Při tvorbě alba šlo především o to, abychom zůstali věrní svým kořenům. Investovali jsme hodně času do zdokonalení zvuku a zaměřili se na atmosféru a riffy, které definují náš styl. Když vytváříme nový materiál, obvykle začínáme riffem nebo konceptem, který vystihuje náladu, kterou chceme. Pak přidáváme bicí, basu a texty a vrstvíme je tak dlouho, dokud se nám to nezdá správné. Naše hudba je silně inspirovaná hororem, okultismem a makabrózními prvky, což jí dodává temný, strašidelný nádech. Je to proces spolupráce a dáváme si na čas, abychom se ujistili, že každá skladba je co nejsilnější.


Mně se na vašich albech vždycky hrozně líbil zvuk. „Defiling the Decayed“ není výjimkou. Kde jste nahrávali? Jak jste docílili tak prašivého a hutného zvuku? Na mě to působí, jakoby se nahrávalo ještě analogově nebo se pletu? Zajímavé je, že mi zvuk nahrávky přijde hodně podobný jako u předchozí desky „Back from the Funeral“ (2011). Mluvíte hodně do toho, jak by měla deska znít nebo to necháváte na zvukových mistrech?

To se nám podařilo. Přestože album nebylo nahráno analogově, vynaložili jsme veškeré úsilí, abychom zachytili hřejivý, organický pocit charakteristický pro analogové nahrávky. Záměrná podobnost zvuku s deskou *Back from the Funeral* byla naším způsobem, jak zachovat kontinuitu a zároveň posunout věci kupředu. Nad zvukem jsem měl značnou kontrolu, od procesu nahrávání až po finální mix, což nám umožnilo zajistit, aby album zachytilo náladu, o kterou jsme usilovali. Jde o to najít správnou rovnováhu mezi těžkostí a atmosférou, a věřím, že na tomto albu jsme této rovnováhy dosáhli.

Jsem fanoušek ze staré školy a hodně si potrpím na obaly desek. Pod „Defiling the Decayed“ je podepsán jako vždy vynikající malíř Rick Zesati. Ten motiv je pro mě tak skvělý, že jsem si jej dal na plochu na počítači. Prozradíš nám, jak motiv souvisí s hudbou na albu? Jak jste se dali dohromady a jak cover pro album vznikal?

Hraní v jiných kapelách nám rozhodně také pomáhá - dává každému z nás možnost zkoumat různé zvuky a styly, což znamená, že když se vracíme do MAUSOLEUM, přinášíme novou energii a nápady, ale s jasným zaměřením na to, co dělá naši hudbu jedinečnou. Je skvělé slyšet, že tak oceňujete obal! Rick Zesati byl fantastický spolupracovník a my jsme opravdu hrdí na to, co vytvořil pro „Defiling the Decayed“. Obálka má vizuálně znázorňovat témata rozkladu, smrti a makabróznosti, která se prolínají celým albem. Vystihuje pocit strachu a znepokojení, který má naše hudba vyvolat. S Rickem jsme nikdy předtím nespolupracovali, ale obdivoval jsem jeho styl. Takže když přišel čas na vytvoření obalu pro toto album, byl přirozenou volbou. Probrali jsme s ním celkovou atmosféru a témata alba a on se s tím vypořádal a přivedl tyto nápady k životu způsobem, který dokonale doplňuje hudbu. Rozpadající se, strašidelné obrazy na obalu přímo navazují na název a textový obsah alba a vytvářejí pro posluchače ucelený zážitek. Je temný, strašidelný a připravuje půdu pro to, co uslyšíte.


Na to, že jako kapela hrajete již od roku 2001, máte poměrně stabilní sestavu. To nebývá příliš časté. To jste neměli nikdy ponorkovou nemoc? Nikdy se třeba nezměnil váš názor, jak by měla vaše hudba znít? Znáš to, někdo má radši blondýny, jiný černovlásky. Pak stačí pár ostřejších slov. Každý také hrajete i v jiných smečkách, jste zkušení muzikanti. Někdo někde kdysi napsal, že kapela je jako rodina. Jak jsou na tom MAUSOLEUM?

Máš pravdu - je docela vzácné, aby si kapela udržela stabilní sestavu tak dlouho jako my, obzvlášť na extrémní metalové scéně. Ale myslím, že nás drží pohromadě společná vize a vzájemný respekt. Každý z nás má svůj individuální vkus a vlivy, které přinášíme, ale v jádru všichni chápeme, o čem MAUSOLEUM jsou. Samozřejmě byly chvíle, kdy jsme měli odlišné představy nebo názory na to, jakým směrem bychom se měli ubírat, ale vždy jsme dokázali najít společnou řeč. Naučili jsme se otevřeně a upřímně komunikovat, což je klíčové. Když má někdo na něco silný názor, vyříkáme si to a vymyslíme, jak to začlenit do toho, co děláme, aniž bychom ztratili ze zřetele podstatu kapely. Řekl bych, že MAUSOLEUM je hodně jako rodina. Prošli jsme toho společně hodně, dobrého i zlého, a to nás jen posílilo. Navzájem si vážíme své kreativity a přínosu, a to je to, co kapelu po všech těch letech drží při životě. Ale na druhou stranu je tu určitá nostalgie po dobách, kdy si lidé sedli k albu, poslechli si ho od začátku do konce a opravdu se ponořili do textů a vyprávěného příběhu.

Dnešní doba je dobrá v tom, že máme internet. Tedy jak v čem, ale aspoň se můžu vzdáleně podívat na vaše koncerty. Sice to není ono, zvuk na youtube je pokaždé takový divný, ale podle všech dostupných informací - vy vystupujte hlavně jen v malých klubech? Napíšu to na rovinu, chtěl bych vás hrozně moc vidět naživo, ale není kde. Nechystáte se na turné? Dovedl bych si představit vás, MASTER a třeba můžete vzít ještě AUTOPSY. Splnil by se mi sen. Ne, teď vážně – co MAUSOLEUM a koncerty? Co bys řekl na výlet do Evropy se zastávkou u nás v Čechách?

Chápeme, že zážitek ze sledování živého vystoupení online není stejný jako osobní přítomnost, ale jsme rádi, že naši fanoušci z celého světa mohou i tak nahlédnout do naší práce, i když jen přes obrazovku. V průběhu let jsme hráli hlavně v menších klubech. Jsme však otevřeni myšlence rozšířit naši živou přítomnost. Turné s kapelami jako MASTER a AUTOPSY by bylo neuvěřitelné a rádi bychom ho uskutečnili. Vedli jsme nějaké rozhovory o dalších koncertech a Evropa je rozhodně v našem hledáčku. Tamní metalová scéna je úžasná a zejména Česká republika má silnou fanouškovskou základnu, se kterou bychom se rádi spojili osobně. Turné je velký závazek, a my si chceme být jistí, že když na něm vystupujeme, přinášíme každý večer na pódium to nejlepší, co v nás je. Pracujeme na tom, abychom vyřešili logistiku a načasování, ale buďte si jisti, že je to něco, o co usilujeme. Sledujte oznámení - rádi bychom vám splnili sen vidět nás naživo!


Zrovna včera jsem se bavil s kamarádem v hospodě, jak se za poslední roky šíleně všechno změnilo. Každý má internet v kapse, mladí jsou již víc ovlivněni obrázky a videem, než hudbou a texty. Nikdo moc nečte, shodli jsme se na tom, že je spousta věcí víc povrchní. Možná je to v Americe jinak, ale u nás v Čechách se s tím setkávám každý den. V hudbě to není jiné. Jak vnímáš změny ve společnosti ty, jako muzikant? Máme spoustu nových technologií, nahrávací studia jsou lépe vybavená, nápady se dají posílat po internetu.

Je úžasné sledovat, jak se technologie vyvíjejí a mění společnost, zejména ve způsobu, jakým konzumujeme a vytváříme hudbu. Díky internetu a chytrým telefonům je všechno dostupnější, ale přispěly také ke změně způsobu, jakým se lidé zabývají uměním a kulturou. Hudba, která dříve představovala zážitek vyžadující soustředění a pozornost, často působí, jako by soupeřila s nekonečnými proudy obsahu. Je pravda, že v mnoha případech se do popředí dostaly vizuální efekty a hluboký vztah k textu nebo příběhu, který se za písní skrývá, už není tak silný jako dřív. Pro hudebníka může být tento posun vzrušující i náročný. Na jedné straně nám nové technologie umožňují nahrávat, produkovat a sdílet hudbu snadněji než kdykoli předtím. Spolupráce s ostatními umělci po celém světě, nebo dokonce jen v rámci kapely, se stala mnohem jednodušší. Nápady si můžete okamžitě posílat tam a zpět, což urychluje tvůrčí proces a otevírá nové možnosti. V tomto zážitku je hloubka a intimita, kterou je dnes těžší najít, když se tolik obsahu konzumuje v krátkých dávkách. Dopad tohoto posunu je možná výraznější v České republice, jak js zmínil, ale je to něco, co vidíme všude. Hudba má stále sílu hluboce spojovat lidi, ale dnes jí konkuruje mnohem víc. Pro nás to znamená ještě více se soustředit na vytváření něčeho opravdového a silného, něčeho, co dokáže proniknout hlukem. Jsme odhodláni zůstat věrní svým kořenům, vyprávět příběhy, které chceme vyprávět, a dělat hudbu, která rezonuje s těmi, kdo jsou ochotni věnovat čas poslechu.“ Nakonec, i když se společnost a technologie změnily, podstata toho, co děláme, zůstává stejná. Chceme vytvářet něco, co přetrvá, něco, k čemu se lidé mohou vracet a v čem najdou smysl, ať už to poslouchají na vinylu, CD nebo streamují online. Jednou z nejlepších součástí 90. let byl pocit komunity mezi fanoušky a kapelami. Často jsme chodili na koncerty do malých klubů nebo undergroundových podniků.

Jiný je svět, i co se týká labelů, vydavatelství. MAUSOLEUM jsou kapelou, která je pro mě synonymem undergroundového death metalu. Máme bandcamp, youtube, labely mohou vaši hudbu šířit rychleji a dostane se k více lidem. Ale znáš to, vinyl je vinyl, kazeta a CD má také svoje kouzlo. Museli jste změnit nějak přístup k vydávání vaší hudby? Nebo jedete pořád postaru a novinky vás nechávají chladnými?

Proces vydávání hudby se v průběhu let výrazně změnil, zejména s příchodem digitálních platforem, jako je Bandcamp a YouTube, které usnadňují oslovení většího počtu posluchačů. Pro kapelu, jako je MAUSOLEUM, je však zachování undergroundových kořenů a tradičního přístupu zásadní. Stále si velmi cení fyzických formátů, jako jsou vinyl, kazeta a CD, protože nabízejí skutečné spojení s hudbou, které digitální formáty nedokážou zopakovat. I když uznávají výhody nových technologií a platforem, zachovávají si své původní smýšlení, které upřednostňuje autenticitu a věrnost jejich zvuku. I když jsou otevřeni používání moderních nástrojů, neztratili ze zřetele to, co dělá fyzické formáty a jejich hudbu výjimečnými.


Kapelu jste založili v roce 2001. Všichni jste ale kdysi stáli u začátku něčeho nového. Starou smrtící školu mám moc rád. Líbí se mi, že je taková špinavá, syrová. Jaká byla vlastně devadesátá léta a vaše začátky? Zavzpomínej pro nás prosím. Na které kapely jsi třeba rád chodil? Kdo byl tvým vzorem? Klidně můžeš přidat i nějakou veselou historku, určitě jich máš spoustu.

Začátek roku 2000 byl pro nás úžasným obdobím, ale když se ohlédneme zpět, 90. léta byla formativním obdobím plným syrové energie a pocitu objevování. Undergroundové deathmetalové hnutí bylo v té dekádě neuvěřitelně živé a výjimečné. Byli jsme silně ovlivněni kapelami, které posouvaly hranice a definovaly žánr. Kapely jako Morbid Angel, Autopsy a Entombed pro nás byly obrovskou inspirací. Jejich hudba měla drsnou, neuhlazenou kvalitu, kterou jsme milovali a kterou jsme se snažili zachytit v našem vlastním zvuku. Trey Azagthoth z Morbid Angel a Chuck z Death pro nás byli obrovskými vzory. Jejich technická zdatnost a inovativní přístup k death metalu nás inspirovaly a zároveň děsily.

Tuhle otázku dávám každé kapele a tvůj názor mě zajímavá opravdu hodně. Co pro tebe vlastně znamená death metal? Jak bys jej definoval? Na deskách MAUSOLEUM je hodně slyšet, že do své hudby dáváte všechno, že je zahraná srdcem. Jako fanoušek to tak vnímám. Death metal tedy pro tebe znamená…?

Death metal je pro mě víc než jen hudební žánr, je to hluboké vyjádření syrových emocí, intenzity a vzpoury. Ve své podstatě death metal ztělesňuje ducha objevování a vzdoru, zpochybňuje konvence a posouvá hranice toho, čím hudba může být. Death metal představuje sblížení agrese a umění. Zahrnuje usměrňování nejtemnějších aspektů lidské zkušenosti do silné a niterné formy vyjádření. Tato hudba se často vyznačuje složitými strukturami, drtivými riffy a hrdelními vokály, které vytvářejí hluboký zážitek pro hudebníky i posluchače. Death metal se odlišuje svým důrazem na autenticitu a integritu. Je to žánr, v němž hudebníci do svého řemesla vkládají srdce i duši a často zkoumají temná, makabrózní a myšlenkově podnětná témata. Pro nás v MAUSOLEUM je death metal o tom, abychom zůstali věrní své vizi a přinášeli hudbu, která odráží naši vášeň a odhodlání. Při tvorbě hudby nám nejde jen o technickou stránku zvukové brutality, ale o zprostředkování skutečného pocitu emocí a intenzity. Chceme, aby naše skladby rezonovaly s posluchači na hlubší úrovni a vyvolávaly niterné reakce, které přesahují pouhé vychutnávání hudby. Death metal je v podstatě mocný prostředek uměleckého vyjádření, který nám umožňuje zkoumat a sdělovat temné stránky existence s autenticitou a vášní. Jde o to vytvořit něco intenzivně osobního a univerzálně působivého.

Na závěr jeden klasický, ale důležitý dotaz. Co chystají MAUSOLEUM v nejbližší době? Můžeme se těšit na nějakou novou desku z vaší kuchyně? Případně, a pevně v to věřím, uvidíme vás konečně někde na klubovém turné v Evropě?

S MAUSOLEUM máme několik úžasných plánů. Především se soustředíme na propagaci našeho nejnovějšího alba *Defiling the Decayed* a jeho uvedení na koncertní pódia. Právě dokončujeme detaily série živých vystoupení, a dokonce zvažujeme nějaká vystoupení v Evropě. Opravdu toužíme po tom, abychom na vlastní kůži pocítili energii a nadšení našich evropských fanoušků, takže aktivně hledáme možnosti, jak tam vyrazit na turné. Co se týče nové hudby, neustále píšeme a vyvíjíme se. Ačkoli zatím nemáme pevný časový plán pro nové album, buďte si jisti, že na novém materiálu pracujeme neustále. tvůrčí proces probíhá a my jsme nadšeni nápady a koncepty, které zkoumáme pro naše budoucí desky. Zůstaňte naladěni na aktuální informace o nadcházejících koncertech a nové hudbě.

Děkuji moc za rozhovor. Moc si ho vážím. Jsem starý fanoušek MAUSOLEUM a vlastně si mi splnil jeden z mých snů. Přeji vám spoustu vyprodaných koncertů, ať vám fanoušci utrhají ruce s merchandise a budu se těšit další vaši hudbu. Snad vás uvidím i naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. MAUSOLEUM RULES!

Děkujeme za vaše milá slova a podporu! Vaše podpora pro nás hodně znamená a jsme rádi, že jsme mohli pomoci splnit váš sen. Nemůžeme se dočkat, až vás uvidíme na našich koncertech, a vážíme si nadšení našich fanoušků. Ještě jednou za všechno děkujeme!

Recenze/review - MAUSOLEUM - Defiling the Decayed (2024):


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER