DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 28. srpna 2024

Home » , , , , » Recenze/review - PHENOCRYST - Cremation Pyre (2024)

Recenze/review - PHENOCRYST - Cremation Pyre (2024)


PHENOCRYST - Cremation Pyre
CD/LP/TAPE 2024, Blood Harvest

for english please scroll down

U nás nemáme žádnou činnou sopku. Byl jsem proto velmi překvapený, když jsem seděl jen tak u stolu, popíjel pivo a přišlo první varování. Lidi zachvátila panika, jak už tomu v podobných situacích bývá. Kdysi dávno tu prý láva zničila celou vesnici. Zůstal jsem velmi dlouho. Fascinoval mě dým, vyvěrající odněkud z hlubin země. Cítil jsem chvění, vibrace, neklid, které zavládly kolem. Uvědomil jsem si, jak nás má příroda stále ve své moci, jak jsme jen malou součástí něčeho velikého.

PHENOCRYST je kapela z Portugalska, která se podobnými věcmi zaobírá. Schválně si prostudujte texty jejich letošního dlouhohrajícího debutu. Na death metal se jedná poměrně o netypické téma a zde je opravdu zajímavě zpracované. Síla, nespoutanost, i určitá doomová nálada a majestátnost právě činné sopky se promítla i do jejich hudby. 


Portugalci stavějí na pevných, tradičních a klasických death metalových základech, jak je známe třeba u BOLT THROWER. Přidávají ale kus sebe samých, vlastní nápady a invence. Kdysi zahrané motivy nadále rozvíjejí a stavějí na nich kompozice, které musí ocenit nejen každý fanoušek žánru. Na "Cremation Pyre" se mi asi nejvíc líbí, že je to album, na kterém se stále něco děje. Skladby jsou někdy surové, bolestivé, jindy chladné a podmanivé. V některých momentech až psychedelické, jestli mi rozumíte. Nová deska je velmi dobře zvukově ošetřena a zaujme i stylový obal. Líbí se mi náboj, drive, odhodlání i opravdovost, které z nahrávky cítím. Je to vlastně hrozně jednoduché. PHENOCRYST stvořili dílo, které se velmi dobře poslouchá, je doslova návykové a zároveň neklidné, svým způsobem progresivní. Já mám opravdu pocit, že stojím na kraji lesa, jen kousek od vesnice, kterou se valí jako děsivá apokalypsa žhavá láva. Mám vždy rád, když je hudba uvěřitelná, reálná, když se mi dostane postupně do mozku a pamatuji si ji. A to se mi právě stalo s tímto albem. Bývám v případě debutujících kapel občas trošku skeptický, ale tentokrát jsem velmi překvapen. A to jenom v pozitivním slova smyslu. Kývám se spokojeně do rytmu, došlo u mě ke vzájemnému přenosu mezi mojí maličkostí a kapelou. Podepisuji vlastní krví, že cestu téhle smečky budu i nadále sledovat. Pokud jste pravověrní fanoušci death metalu, tak vám doporučuji to samé. Jejich hudba má v sobě totiž něco přitažlivého, magického. Temný a chladný death metal, který v sobě obsahuje velké množství surové energie! Láva, která vás spálí na popel!


Asphyx says:

We don't have an active volcano here. So I was very surprised when I was sitting at the table, drinking a beer, and the first warning came. People panicked, as they do in situations like this. A long time ago, they say lava destroyed a whole village here. I stayed for a very long time. I was fascinated by the smoke rising from somewhere deep in the earth. I could feel the trembling, the vibrations, the restlessness around me. I realized how nature still has us in her power, how we are just a small part of something big.

PHENOCRYST is a band from Portugal that deals with similar things. Check out the lyrics of their debut full-length this year. For death metal it is a rather untypical topic and here it is really interestingly treated. The power, unbridledness, and a certain doom mood and majesty of the currently active volcano is reflected in their music. 


The Portuguese build on solid, traditional and classic death metal foundations, as we know them for example from BOLT THROWER. But they add a piece of themselves, their own ideas and inventiveness. They continue to develop the once played motifs and build on them compositions that must be appreciated not only by every fan of the genre. Probably what I like most about "Cremation Pyre" is that it's an album where there's always something going on. The songs are sometimes raw and painful, other times cold and captivating. At some points, psychedelic, if you know what I mean. The new album is very well treated sonically and the stylish cover artwork is also impressive. I like the drive, determination and sincerity I feel from the record. It's actually terribly simple. PHENOCRYST have created a work that is very easy to listen to, literally addictive and restless at the same time, progressive in a way. I really feel like I'm standing on the edge of a forest, just a short distance from a village, with hot lava rolling through it like a terrifying apocalypse. I always like when music is believable, real, when it gets into my brain gradually and I remember it. And that's what happened to me with this album. I tend to be a little skeptical sometimes with debut bands, but this time I'm very surprised. And only in a positive way. I'm swaying contentedly to the beat, there's been a mutual transfer between my little self and the band. I sign with my own blood that I will continue to follow the path of this pack. If you are a true death metal fan, I recommend you do the same. There is something appealing, magical about their music. Dark and cold death metal that contains a lot of raw energy! Lava that will burn you to ashes!



tracklist:
01. Pinnacle Of Death
02. Astonishing Devastation
03. Pyres Of The Altar
04. Incandescent Debris
05. Embers Of An Ancient Fire
06. Volcanic Winter
07. Fogo Nas Entranhas
08. Burial Swamps



Share this games :

TWITTER