DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 1. července 2024

Home » , , , , » Recenze/review - BRUTALLY DECEASED - Chasms (2024)

Recenze/review - BRUTALLY DECEASED - Chasms (2024)


BRUTALLY DECEASED - Chasms
CD 2024, Doomentia Records

for english please scroll down

Nad městem se proháněly jako hejno havranů černé mraky. Špína ulice čekala na očistec. Do kostela na náměstí již chodí jenom prokletí. Cítím v kostech něco divného. Je před bouřkou, která bude ničit. První záblesk, první riff, ostrý jako břitva. Hromové bicí, smrt je zase jednou velmi blízko. Toulám se ulicemi a nasávám pach smradlavé stoky. Mrtvé stromy žalují, ptáci padají k zemi. Je to jako morová rána, jako spalující oheň, který vás spálí na popel. Poslouchám už jenom hudbu, o které si myslím, že mi způsobí zástavu srdce. Musí mě nějak zasáhnout, přesvědčit.

Čeští BRUTALLY DECEASED byli vždy poctiví, reální, suroví. I letos se jim povedlo vystřelit můj mozek z hlavy, rozdrtit kosti a sežehnout mě pekelným ohněm. Naživo vždy skvělí, divocí a maniakální. Všechno tohle se jim povedlo přenést i na novou desku "Chasms". Ano, je to tak, i já mám v současném světě někdy pocit, že padám do hlubiny. Nikdy v děsivých snech nedopadnu na dno, nikdy se nerozbiju na tisíc kusů. U nového alba jsem ale roztrhán na kusy při každém setkání. Ohně zase hoří jasným černým plamenem!


Jsem starý fanoušek kapely, který zažil i památný koncert v klubu Modrá Vopice v Praze s DEMONICAL  v jejich počátcích. Tenkrát pánové bezezbytku uctívali švédskou školu. Sledoval jsem jejich postupný vývoj, který směřoval spíše k americké škole. Výsledkem jejich cesty (i personálních změn) je současný stav. Tahle smečka umí stále napsat totálně destruktivní riffy, pořád v sobě mají jejich nové skladby drive a sílu, takový ten heavy efekt, který máme my, staří psi tolik rádi. Novinka je možná složitější a komplikovanější, ale také u ní máte jistotu, že s každým dalším poslechem objevíte něco nového. Odlišnou pasáž, motiv, který jste předtím nevnímali. Když jsem před osmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem na mysli právě podporu podobných skupin. Je to samozřejmě hluboký underground, ale také skvělé řemeslo. Masivní zvuk (Jindřich Tománek a Davos studio), stylový obal (Maciej Kamuda), který ve mě evokuje vstup do říše H.P. Lovercrafta. Na muzice je krásné to, že ve mě dokáže probudit emoce, že mě nenechá v klidu, že se s ní mohu toulat ulicemi a sledovat černé mraky pomalu padající k zemi. Také cítíte to bolestivé chvění před bouřkou? Tak přesně stejný pocit mám i z nového alba "Chasms". Dovedu pochopit, že má někdo dodnes kapelu zafixovanou jako švédské pohrobky, ale osobně jsem moc rád, že se tahle smečka vyvíjí, jde dál, kupředu. Co nějaká kritika, nebyla by? Ale ano, některé momenty jsou na mě možná až moc složité a najde si i pár hluchých míst, kdy se tlak vytrácí. Zachraňují je skvělé bicí. Není to ale nic, co by mě nijak rušilo. Už vám někdy někdo hodil do obličeje kus syrového shnilého masa? Už vás někdo polil zkaženou černou krví? Už jste někdy padali po zádech do temnoty? Pokud ne a chcete to zažít, tak si pusťte tuhle desku. Budete spáleni na popel. Na to vám přísahám jako na smrt. Syrový, masakrující death metal, který vás strhne do hlubin nicoty! Tohle album vám odtrhá maso od kostí!


Asphyx says:

Black clouds swept over the city like a flock of ravens. The filth of the street was waiting for purgatory. Only the damned go to the church in the square anymore. I feel something strange in my bones. It is before the storm that will destroy. The first flash, the first riff, razor sharp. Thundering drums, death is once again very near. I wander the streets and I take in the smell of the stinking sewer. Dead trees mourn, birds fall to the ground. It's like a plague, like a scorching fire that burns you to ashes. All I listen to is music that I think will make my heart stop. It must somehow reach me, convince me.

Czech BRUTALLY DECEASED have always been honest, real, raw. This year they managed to blow my brains out, crush my bones and burn me with hellfire. Always great live, wild and manic. They managed to bring all that to the new album "Chasms". Yes, it's true, even I sometimes feel like I'm falling into the depths in today's world. I never fall to the bottom in terrifying dreams, I never break into a thousand pieces. But with the new album, I'm torn to pieces every time I see it. The fires are burning again with a bright black flame!


I'm an old fan of the band, who also experienced a memorable concert at the Modrá Vopice club in Prague with DEMONICAL in their early days. Back then the gentlemen worshipped the Swedish school to no end. I watched their gradual development, which was more towards the American school. The result of their journey (and personnel changes) is the current state. This pack can still write totally destructive riffs, their new songs still have drive and power, that heavy effect that we old dogs love so much. The new stuff may be more complex and complicated, but it's also the kind of stuff you're sure to discover something new with each listen. A different passage, a motif you hadn't noticed before. When I started my website eight years ago, I had in mind to support groups like this. It's deep underground, of course, but it's also great craft. Massive sound (Jindřich Tománek and Davos studio), stylish cover (Maciej Kamuda), which evokes in me an entry into the realm of H.P. Lovercraft. The beautiful thing about music is that it can awaken emotions in me, that it doesn't leave me in peace, that I can wander the streets with it and watch black clouds slowly falling to the ground. Do you also feel that painful shiver before the storm? That's exactly the same feeling I get from the new album "Chasms". I can understand that some people still have the band pigeonholed as Swedish stepchildren, but personally I'm very happy that this pack is evolving, moving on, moving forward. How about some criticism, would you? But yes, some moments are maybe a bit too complex for me and there are a few deaf spots where the pressure fades. What saves them are the great drums. But it's nothing that disturbs me in any way. Has anyone ever thrown a piece of raw rotten meat in your face? Have you ever been splashed with rotten black blood? Have you ever fallen on your back in the dark? If you haven't, and you want to experience it, listen to this record. You will be burned to ashes. I swear it to you like death. Raw, slaughtering death metal that will take you to the depths of nothingness! This album will rip the flesh from your bones!



about BRUTALLY DECEASED on DEADLY STORM ZINE:















Tracklist:
01. Deus Mundi 
02. Empyrean Shrine 
03. Chasm Born 
04. Vacant Orb 
05. Thy Benefactor 
06. Nether Realms 
07. Gilded Wound 
08. Black Chalice

Share this games :

TWITTER