DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. července 2024

Home » , , , , » Recenze/review - ABYSMAL WINDS - Magna Pestilencia (2024)

Recenze/review - ABYSMAL WINDS - Magna Pestilencia (2024)


ABYSMAL WINDS - Magna Pestilencia
CD 2024, I Hate Records

for english please scroll down

Nejdřív jsem si myslel, že to je jenom představa. Iluze mé mysli. Byl jsem zavřený ve staré kobce již dlouho. O hladu jsem přemýšlel, kdy odejdu na druhou stranu. Už dávno mě začalo děsit světlo, jedovaté řeči lidí kolem mě. Čím dál tím častěji jsem se uchyloval na stará pohřebiště a poslouchal jsem prašivý death metal. Umíral jsem a znovu se rodil. Stal jsem se svým vlastním stínem. Konečně pro mě přišla. Dáma s kosou. Usmívá se. Nedivím se jí. Hraje mi tu totiž nové album švédských maniaků ABYSMAL WINDS.

Již několik prvních seznamovacích poslechů připomínalo spíše starodávný obřad, než jen obyčejné setkání. Proséval jsem mezi prsty prach, trhal maso, toulal jsem se hřbitovem a nakonec vždycky skončil v márnici. Mám tu svoje místo. Mezi  mrtvými je klid a mohu se naplno soustředit na hudbu. Démoni kývají souhlasně hlavou. Tohle je album, které drtí kosti. 


Kapela spatřila světlo světa v roce 2020. Pánové mají na svém kontě ještě jednu demonahrávku. Letošní počin je jejich debutem. Nutno ale rovnou zmínit, že se jedná o zkušené muzikanty, kteří moc dobře vědí, co a jak chtějí hrát. Ano, je to prašivý, syrový a chladný death metal ze staré školy. Poctivé, morbidní ozvěny ze záhrobí, tak jak je známe z devadesátých let minulého století. Po formální stránce je vše v nejlepším pořádku. Hnilobný zvuk (Devo) i stylový obal, evokující snad morové rány. Smrt je přítomná v každé skladbě. Potkává se zde s temnotou, černou energií, tlakem a smradem dlouho nevětraných hrobů. Stylově se potom kapele pohybuje někde mezi INCANTATION, SADISTIC INTENT a prvními nahrávkami ENTOMBED, CARNAGE, DISMEMBER, zazní ale i odkazy na britskou školu. Zkrátka a dobře, pokud máte rádi smrtící klasiku a uctíváte bezezbytku tradiční postupy, tak jste zde správně. Není to ale jenom dobře odvedené řemeslo, které kapela odvádí. Naopak, songy v sobě obsahují ještě něco navíc, takovou tu opravdovou patinu, pavučiny, kterými vás tihle maniaci omotají jako shnilou mrtvolu. Schválně zkuste zhasnout všechna světla a nechte na sebe "Magna Pestilencia" v klidu působit. Také cítíte, jak se vám dostává do žil jed a kousky ledu? Osobně to tak vnímám i slyším a nemohu tedy jinak, než doporučit desku všem pravověrným. Uléhám do své oblíbené rakve a znovu zapínám play. Přidávám hlasitost a čekám, až se probudí všechny zombie. U nohou se mi plazí syčící hadi. Už dávno jsem na druhé straně, na onom světě. A poslouchám tuhle nahrávku stále dokola. Stal jsem se svým vlastním stínem. Konečně pro mě přišla. Dáma s kosou. Mrtvolný, temný, syrový a chladný death metal, který je děsivou ozvěnou z nekonečné říše stínů! Krvavý rituál smrti!


Asphyx says:

At first I thought it was just an idea. An illusion of my mind. I've been locked in the old dungeon for a long time. I was starving, wondering when I'd get to the other side. I had long since become terrified of the light, the poisonous talk of those around me. More and more often I resorted to old burial grounds and listened to dusty death metal. I was dying and being born again. I became my own shadow. She finally came for me. The lady with the scythe. She's smiling. I don't blame her. She's playing the new album by Swedish maniacs ABYSMAL WINDS.

The first few introductory listens were more like an ancient ceremony than a simple meeting. I sifted dust between my fingers, tore flesh, wandered through the cemetery and always ended up in the morgue. I have a place here. There's peace among the dead and I can concentrate on the music. The demons nod their heads in agreement. This is a bone-crushing album.


The band saw the light of day in 2020. The gentlemen have one more demo record to their credit. This year's release is their debut. However, it should be mentioned right away that these are experienced musicians who know very well what and how they want to play. Yes, it's dusty, raw and cold death metal from the old school. Honest, morbid echoes from beyond the grave as we know it from the 90s. Formally, everything is in the best order. Rotten sound (Devo) and stylish cover, evoking perhaps plague wounds. Death is present in every track. Here it meets darkness, black energy, pressure and the stench of long unventilated graves. Stylistically, then, the band is somewhere between INCANTATION, SADISTIC INTENT and the first recordings of ENTOMBED, CARNAGE, DISMEMBER, but there are also references to the British school. In short, if you like deadly classical music and worship traditional methods to no end, you're in the right place. But it's not just good craftsmanship that the band does. On the contrary, the songs have something extra to them, that real patina, the cobwebs that these maniacs wrap around you like a rotten corpse. Try to turn off all the lights and let "Magna Pestilencia" have a calm effect on you. Do you also feel the poison and ice chunks entering your veins? Personally, I feel and hear it that way and I can't help but recommend the album to all true believers. I'm getting into my favorite coffin and putting it back on play. I turn up the volume and wait for all the zombies to wake up. Snakes slithering at my feet. I've been on the other side, the other world, for a long time. And I listen to this record over and over again. I've become my own shadow. It finally came for me. The lady with the scythe. Dead, dark, raw and cold death metal that is a terrifying echo from the infinite realm of shadows! A bloody death ritual!


Tracklist:
01. Incantation (Intro) 
02. Sacrilegious 
03. Obliteration 
04. Blood Prison 
05. World Cadaver 
06. A Slumbering God 
07. Ivory Tomb 
08. Horrid Visions 
09. Magna Pestilencia



Share this games :

TWITTER