DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. června 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - SEVERE TORTURE - K dokonalosti vybroušený, poctivý a reálný death metal ze staré školy, který vás ukřižuje hlavou dolů!

Rozhovor - SEVERE TORTURE - K dokonalosti vybroušený, poctivý a reálný death metal ze staré školy, který vás ukřižuje hlavou dolů!


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z Holandska - SEVERE TORTURE.

Recenze/review - SEVERE TORTURE - Torn From The Jaws of Death (2024):

Ave SEVERE TORTURE! Zdravím do katakomb v Holandsku! Když jsem se připravoval na tenhle rozhovor, tak jsem si o víkendu našel všechna alba, která od vás mám. Zjistil jsem (a kamarád mi to potvrdil), že první demo, které se k nám dostalo, tak byla nahrávka „Baptized“ z roku 1998. Víš co je zajímavý? Já jsem v celé vaší diskografii nenašel jedinou slabou desku. Jak je to možný? Máte na to nějaký recept? Tolik let si držet tak vysoko laťku kvality.

Páni, díky, to rád slyším! A skutečně, demo "Baptized" z roku 1998 bylo naše první nahrávání v pořádném studiu. Všechno analogové a úplně ze staré školy! Nemám recept na to, jak nepsat sračky, a pro mě osobně se v naší diskografii pořád dají najít nějaké nedostatky, ale asi se prostě snažíme dělat to, co bychom sami chtěli slyšet, a v tom jsme dost přísní. Vyhodíme nějaký riff nebo skladbu, když se někomu z nás nezdá. Takže vyhazujeme hodně věcí, haha!

Na letošní dlouhohrající album „Torn From The Jaws of Death“ jsme museli čekat dlouhých čtrnáct let (pokud tedy nepočítám EP Fisting the Sockets, které obsahuje jenom tři skladby). Vydali jste jej u Season of Mist a musím přiznat, že už jsem byl hodně nedočkavý. Proč vám to trvalo tak dlouho? Byly důvodem peníze? Čas?

Upřímně řečeno, nic z toho. Myslím, že poté, co jsme v roce 2010 vydali "Slaughtered", jsme prostě neměli inspiraci k psaní nového materiálu. Hráli jsme sice hodně koncertů, ale poté, co jsme v roce 2016 hráli na Maryland Deathfestu, jsme se rozhodli, že bude nejlepší přestat rezervovat koncerty a na nějakou dobu se od kapely všichni vzdálit. Asi po roce původní bubeník Seth oznámil, že z kapely odchází. My ostatní jsme se rozhodli, že to zkusíme ještě jednou s novým bubeníkem, a v roce 2018 nastoupil Damien jako nový bubeník. Samozřejmě chvíli trvalo, než jsme si na sebe zvykli, a poté, co jsme odehráli první společné koncerty, jsme začali znovu psát a všechno do sebe takříkajíc zapadlo. Brzy jsme měli dost materiálu na nové album, ale protože jsme dlouho nic nevydali, řekli jsme si, že bude rychlejší nejdřív nahrát tři písničky a vydat EP. Po vydání EP jsme napsali pár dalších písní a začali nahrávat všechny ostatní. Nahrávání a mix jsme dokončili v roce 2023, ale kvůli nabitému plánu vydání Season of Mist jsme museli s vydáním počkat až do roku 2024.


Každopádně, album „Torn From The Jaws of Death“ je venku a ihned se zařadilo mezi má nejpřehrávanější alba. Člověk má při poslechu pocit, že se vrátil na časové ose do devadesátých let. Je vynikající! Jakým způsobem vznikalo? A jak vlastně tvoří SEVERE TORTURE nový materiál?

Děkuji, velmi si toho vážím! Také se nám moc líbí a při jeho tvorbě jsme si užili spoustu legrace! Obvykle písnička začíná riffem nebo několika riffy, většinou od Patricka, nebo Marvina, někdy ode mě. Pak začneme jamovat ve zkušebně a jedna písnička může trvat jen 1 nebo 2 zkoušky, než je dokonalá, a jiné písničky se dodělávají třeba půl roku. Máme to štěstí, že náš bubeník má vlastní zkušebnu/studio, všechno je tam namixované a můžeme nahrát každý nápad nebo part, který napíšeme. Naše metalové kořeny sahají do devadesátých let, takže není divu, že to slyšíte i na našem novém albu.

Mně se na vašich albech vždycky hrozně líbil zvuk. „Torn From The Jaws of Death“ není výjimkou. Kde jste album nahrávali, bylo to opět u Torture Compound Studios? Jak jste docílili tak prašivého a hutného zvuku? Na mě to působí, jakoby se nahrávalo ještě analogově nebo se pletu? Zajímavé je, že mi zvuk nahrávky přijde hodně podobný jako u předchozí desky „Slaughtered“. Mluvíte hodně do toho, jak by měla deska znít nebo to necháváte na zvukových mistrech?

Ano, nahrávali jsme ji hlavně v našem bubenickém studiu, které jsme pojmenovali Torture Compund Studios. Některé kytarové a basové party jsme ale nahráli doma, abychom ušetřili čas. Náš bubeník nahrávku "zinženýroval" a pak ji smíchal a zmasteroval Mendel bij de Leij, kterého možná znáte z doby, kdy hrál na kytaru v Aborted. Omlouvám se, není to analogové, ale nepoužili jsme plug-iny pro kytary, všechno je přebasované přes dva zesilovače EVH 5150 Stealth III, jeden s lampami 6L6 a druhý s lampami EL34. To je také velmi blízké našemu živému zvuku a to byl náš hlavní cíl, přiblížit se našemu živému zvuku. Měli jsme velké slovo při finálních mixech, protože jsme věděli, co chceme, a naše EP bylo dobrou zkušební verzí, na které jsme si mohli ověřit Mendelovo mixování. Myslím, že to zní mnohem líp než "Slaughtered", tam jsou kytary podle mě moc blátivý a basa je moc špinavá. Ale každá deska má svůj vlastní zvuk a v tom je její kouzlo.


Jsem fanoušek ze staré školy a hodně si potrpím na obaly desek. Pod „Earthendium“ je podepsán člověk vždy vynikající malíř Pär Olofsson. Ten motiv je pro mě tak skvělý, že jsem si jej dal na plochu na počítači. Prozradíš nám, jak motiv souvisí s hudbou na albu? Jak jste se dali dohromady a jak cover pro album vznikal?

Člověče, my to také moc milujeme! Náš baskytarista narazil na černobílý náčrtek této lebky na Pärových webových stránkách a okamžitě mi ho přeposlal. Oba jsme cítili, že je to určeno pro nás, ale v tu chvíli jsme nevěděli, jestli už je to použité, nebo ne. Kontaktovali jsme Pära a on řekl, že je nedokončená a nepoužitá, takže si ji můžeme vzít a nechat ji dokončit. Vzali jsme si obě verze, skicu i hotovou barevnou verzi, a pokud máte skutečné album, najdete na přední straně barevnou verzi a uvnitř černobílou, což tvoří krásný pár. Název alba jsme už měli, takže s obalem nijak záměrně nesouvisí. Ale podle mého názoru se k sobě dokonale hodí.

Na to, že jako kapela hrajete již od roku 1997, máte poměrně stabilní sestavu. Respektive Patrick Boleij a Thijs van Laarhoven jsou v SEVERE TORTURE od začátku. Dennis Schreurs se přidal v roce 1998. To nebývá příliš časté. To jste neměli nikdy ponorkovou nemoc? Nikdy se třeba nezměnil váš názor, jak by měla vaše hudba znít? Znáš to, někdo má radši blondýny, jiný černovlásky. Pak stačí pár ostřejších slov. Někdo někde kdysi napsal, že kapela je jako rodina. Jak jsou na tom SEVERE TORTURE?

Je to opravdu blízko rodině. Ale myslím, že naše síla je v tom, že se tím neživíme a všichni máme kromě kapely i své osobní životy. V prvních patnácti letech existence kapely jsme hodně koncertovali, ale kdybychom v tom pokračovali, myslím, že bychom už neexistovali. Máme příjemnou rovnováhu a děláme jen věci, které chceme všichni dělat. Náš hudební vkus se samozřejmě liší a většina z nás má dost široký hudební rozptyl, ale pro Severe Torture je nám jasné, že to musí být death metal. V jiném rozhovoru někdo upozornil, že od doby, kdy Dennis před 25 lety nastoupil do kapely, odešel jen jeden člen, a to je docela unikát!


Dnešní doba je dobrá v tom, že máme internet. Tedy jak v čem, ale aspoň se můžu vzdáleně podívat na vaše koncerty. Sice to není ono, zvuk na youtube je pokaždé takový divný, ale podle všech dostupných informací - vy vystupujte hlavně jen na velkých festivalech? Napíšu to na rovinu, chtěl bych vás hrozně moc vidět naživo, ale není kde. Nechystáte se na turné? Dovedl bych si představit vás, ASPHYX a třeba můžete vzít ještě AUTOPSY. Splnil by se mi sen. Ne, teď vážně – co SEVERE TORTURE a koncerty? Co bys řekl na výlet po Evropě se zastávkou u nás v Čechách?

No, za pár týdnů hrajeme v České republice na Brutal Assaultu, ale to je zase festival. Opravdu nejezdíme na turné a hrát koncert 1000 km od Holandska se povede jenom létáním a pak je to většinou festival, protože jsou větší a mají rozpočet. Na jednu malou klubovku v zahraničí to nepůjde. Turné pro nás není tak jednoduché, všichni máme dobrou práci a někteří z nás mají děti, takže vyjet na 3 nebo 4 týdny na cesty se nám nepodaří.

Zrovna včera jsem se bavil s kamarádem v hospodě, jak se za poslední roky šíleně všechno změnilo. Každý má internet v kapse, mladí jsou již víc ovlivněni obrázky a videem, než hudbou a texty. Nikdo moc nečte, shodli jsme se na tom, že je spousta věcí víc povrchní. Možná je to v Holandsku jinak, ale u nás v Čechách se s tím setkávám každý den. V hudbě to není jiné. Jak vnímáš změny ve společnosti ty, jako muzikant? Máme spoustu nových technologií, nahrávací studia jsou lépe vybavená, nápady se dají posílat po internetu.

Také z toho mám smíšené pocity. Internet nebo sociální média mi v minulosti připadaly jako dobrá věc, která všechny spojuje a umožňuje snadný přístup k informacím. Ale ukázalo se, že je to monstrum, které všechny polarizuje. Lidé si vypěstovali velmi krátké rozpětí zájmu a chtějí vidět jen obrázky nebo krátká videa, která musí být vtipná nebo falešná. Nebo obojí. Mám rád některé nové technologie a mít googlemaps v telefonu nebo protools v notebooku může být opravdu příjemné, ale protože jsem se narodil v 70. letech, často vzpomínám na doby před internetem. Teď ale zním jako starý analogový člověk v moderním digitálním světě, haha!


Jiný je svět, i co se týká labelů, vydavatelství. SEVERE TORTURE jsou kapelou, která je pro mě synonymem undergroundového death metalu. Máme bandcamp, youtube, labely mohou vaši hudbu šířit rychleji a dostane se k více lidem. Ale znáš to, vinyl je vinyl, kazeta a CD má také svoje kouzlo. Museli jste změnit nějak přístup k vydávání vaší hudby? Nebo jedete pořád postaru a novinky vás nechávají chladnými?

Jsem ze staré školy a stále si kupuji vinyly a CD. Nemůžete srovnávat poslech Spotify s tím, že si na přehrávač nasadíte vinyl a pustíte na něj jehlu! Samozřejmě že streamování je snadné, když jste na cestách nebo když jste v tělocvičně, ale opravdu si užívám, když si pustím skutečnou desku a během poslechu si prohlížím obal a booklet. A méně romantické, ale také stojí za zmínku, finančně se také hodně změnilo pro kapely. Kdysi jsme prodávali docela dost alb, za která jsme dostávali honoráře a pěkné rozpočty na nahrávání a videoklipy a dokonce i na podporu turné. Za streamování dostáváte 0,00..centů, což se blíží nule, což znamená, že máte menší až žádné rozpočty na všechny výše zmíněné věci.

Kapelu jste založili v roce 1997. Všichni jste ale kdysi stáli jste u začátku něčeho nového. Starou smrtící školu mám moc rád. Líbí se mi, že je taková špinavá, syrová. Jaká byla vlastně devadesátá léta a vaše začátky? Zavzpomínej pro nás prosím. Na které kapely jsi třeba rád chodil? Kdo byl tvým vzorem? Klidně můžeš přidat i nějakou veselou historku, určitě jich máš spoustu.

Death metal jsem začal poslouchat na začátku 90. let a také jsem propadl jeho syrovosti a brutalitě. První kapely, ke kterým jsem se dostal, byly ty ussuální: Cannibal Corpse, Morbid Angel, Deicide, Entombed, Suffocation, Death, Incantation, Immolation atd. Pracoval jsem jako roznašeč novin, takže jsem každé ráno začínal s jednou hodinou death metalu na walkmanu šest dní v týdnu. A tehdy jste neměli tolik různých alb, takže jsem některá z těch raných alb poslouchal snad víc než tisíckrát. Měli jsme velké štěstí, že jsme byli v Holandsku, kde jsme měli koncerty každý víkend, takže jsem začal chodit na koncerty, už s naším basákem Patrickem, hodně jsme se opili a některé kapely, se kterými jsme později jeli na turné, si nás pamatovaly jako opilé fanoušky na svých koncertech, haha!


Tuhle otázku dávám každé kapele a tvůj názor mě zajímavá opravdu hodně. Co pro tebe vlastně znamená death metal? Jak bys jej definoval? Na deskách SEVERE TORTURE je hodně slyšet, že do své hudby dáváte všechno, že je zahraná srdcem. Jako fanoušek to tak vnímám. Death metal tedy pro tebe znamená…?

Death metal definoval můj život po velkou část posledních 30 let, takže je pro mě opravdu důležitý. Nelpím na jednom žánru a i v rámci jiných žánrů nacházím spoustu potěšení, ale stále se vracím k death metalu. Aktivuje to ve mně takříkajíc jeskynního muže, haha.

Na závěr jeden klasický, ale důležitý dotaz. Co chystají SEVERE TORTURE v nejbližší době? Případně, a pevně v to věřím, uvidíme vás konečně někde na klubovém turné v Evropě?

No, ty to přece zkoušíš dál, že jo, haha! Kdo ví, pokud dostaneme dobrou nabídku a všechny hvězdy se seřadí, může se to stát. Samozřejmě bychom rádi zahráli na klubové show v České republice, nikdy jsme u vás neměli špatnou zkušenost! Ale nejdřív pojďme všichni na Brutal Assault a ve středu se podívat na naši show!!!

Děkuji moc za rozhovor. Moc si ho vážím. Jsem starý fanoušek SEVERE TORTURE a vlastně si mi splnil jeden z mých snů. Přeji vám spoustu vyprodaných koncertů, ať vám fanoušci utrhají ruce s merchandise a budu se těšit další vaši hudbu. Snad vás uvidím i naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. SEVERE TORTURE RULES!

Mnohokrát děkuji za rozhovor a totéž přeji i tobě!!

Recenze/review - SEVERE TORTURE - Torn From The Jaws of Death (2024):



Follow Severe Torture:
Official Website: www.severetorture.com


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER