DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 1. června 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - PUTRIFIED - Morbidní, temnotou a chladem nasáklý death metal!

Rozhovor - PUTRIFIED - Morbidní, temnotou a chladem nasáklý death metal!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - PUTRIFIED.

Odpovídal A. Death, děkujeme!

Recenze/review - PUTRIFIED - Death Darkness Decay (2024):

Ave PUTRIFIED! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vašimi předchozími nahrávkami? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Děkujeme za milá slova.

Je to skvělý pocit, že se album Death Darkness Decay konečně objevilo v deathmetalovém podzemí.

O albu a konceptu.
Už dlouho jsem měl v úmyslu napsat jednu dlouhou píseň a po poslechu alba Impiety Worshippers Of The Seventh Tyranny jsem si řekl, že bych se do toho mohl pustit a dotáhnout ten nápad do konce, což se mi povedlo.
Cílem bylo složit něco, co by fungovalo jako jedna skladba (30+ minut) i jako jednotlivé "songy", které by mohly stát samy o sobě.
Proto je album nakonec rozděleno na několik částí/skladby, i když se jedná o jednu dlouhou skladbu.

Většina alba vznikla v roce 2012, v následujících letech jsem pak pracoval na mnoha různých sezeních s přestávkami.

Chtěl jsem do nahrávky vnést více dynamiky, a tak jsem se rozhodl přizvat několik hostů, aby se na ní podíleli.

Nejpozoruhodnějším hostem musí být Dthmngr z nechvalně proslulých Charon a Hatespawn, s nímž jsme byli v kontaktu už od demo kompilace Spawn Of The Dead.

Dále jsem pozval H.Sulphura a N.Sadista ze švédské blackmetalové kapely Patronymicon, se kterými jsem navázal kontakt ještě v době mého působení v blackmetalové kapele Infuneral.

Grave a Crypt, kteří tehdy byli členy Putrified, se podíleli na skladbě doprovodnými vokály a P.Apocalypse, který je stále členem, přispěl mluveným slovem na poslední část.

Všichni byli součástí sestavy Putrified, která nahrála stranu A alba The Flesh. Scythe The Tomb 7" EP na své nástroje.


„Death Darkness Decay“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál PUTRIFIED?

Jsem velkým fanouškem Autopsy i "novějších" kapel, jako jsou Necros Christos, takže není divu, že se v hudbě čas od času objeví nějaké vlivy z oblasti death/doomu.

Psaní Death Darkness Decay jsem pojal jako projekt se zaměřením na to, jaké by album mělo být, kde by mělo začínat a končit a jak by to všechno do sebe zapadalo.

Z mých zkušeností s psaním a zkoušením s kapelami obvykle kapela napíše materiál, a když máte 30-40 minut, je čas vyrazit do studia.

Tím pádem se více soustředíme na jednotlivé písně než na celkové album.

Když jsem psal album Death Darkness Decay, všechno bylo od začátku naplánované, co se týče desky a toho, co by měla obsahovat.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes hudební CD (kazeta, vinyl). Vy jste jej vydali u Godz ov War Productions a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Nástroje a vokály byly nahrány v různých undergroundových studiích, se kterými byly osoby podílející se na tvorbě alba spojeny.

Abychom materiál posunuli na další úroveň, rozhodl jsem se spolupracovat s Danem Lowndesem (z Cruciamentum), který předtím dělal mix a mastering A-strany našeho 7" EP.

Byl jsem fanouškem jeho kapely a oceňoval jsem některé jeho studiové práce, takže jsem ho oslovil.

Předtím jsem spolupracoval s Devem z Marduk a jeho studiem Endarker na MCD Sacriligious Purification.

Jsem rád, že Godz Ov War Productions vydává CD verzi nového alba, a doufám, že se jim dostane zasloužené podpory od undergroundových maniaků.

Co se týče obalu, viděl jsem fotografii na výstavě fotografií ve Stockholmu asi před 14 lety.

Poslal jsem tu fotku spolu s náčrtem, který jsem udělal, Blialu Cabalovi a požádal ho, aby podle ní udělal obal, a musím říct, že to dopadlo úžasně.

Originál mám zarámovaný tady doma na zdi.

Obálka podle mě zobrazuje lidskou snahu o "něco víc", pocit většího smyslu, ale nic z toho není a vše, co je nakonec uděleno, je smrt, temnota a rozklad.

Zbytek grafického návrhu a rozvržení jsem udělal sám, jakmile jsem se dohodl na zbytku vizuálního ztvárnění alba.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Švédska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Máme velmi silnou historii nejen v metalu, ale i v hudbě obecně, se zaměřením na silné a zapamatovatelné písně bez ohledu na žánr.

Takže v tomto pojetí máte "efekt ABBA", poznáte dobré písničkářství, když ho slyšíte.
Pak tu máte faktor, že pro mladé a teenagery je ve Švédsku poměrně snadné získat zkušebnu a začít hrát v kapele s ostatními.

Myslím, že švédský death metal zažil velké oživení asi před 10-15 lety s kapelami Degial, Invidious, Tribulation (první dvě alba) a Tormented.

Současná scéna, která je podle mě víc zaměřená na thrash metal, mě moc nenadchla, Eternal Evil jsou ale naživo fakt dobří.

Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit PUTRIFIED, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Putrified vznikli v období, kdy mě nebavilo hrát ve skupině, a když jsem měl inspiraci, chtěl jsem nápad realizovat, místo abych čekal a poslouchal zbytečné názory ostatních na moji hudbu.

Během několika měsíců jsem tedy nahrál demo kompilaci Spawn Of The Dead a také "full lenght demo" Neurotic Necrotic.

Krátce nato jsem se rozhodl udělat kapele zadost a doopravdy a natočil jsem pořádně MCD Sacrilegious Purification, které považuji za první OPRAVDOVÉ vydání Putrified.

Idoly se vždycky čas od času mění.

Pokud by měl někdo vyjmenovat kapely, které mají pro Putrified největší význam, byly by to pravděpodobně následující:

Entombed, Dismember, Kreator, Celtic Frost, Morbid Angel, Vader, Repugnant, Verminous a Autopsy.

K tomu přidejte trochu black metalu a máte Putrified.

Měli jsme sestavu, která měla hrát živě kolem roku 2016, pokud dostaneme zajímavou nabídku, určitě se budeme zabývat živým hraním a dáme dohromady sestavu pro tento účel.

V letech 2018-2024 jsem byl členem thrash/blackmetalové kapely Beastiality a hrál jsem s ní naživo, takže jsem i tak získal svůj díl živých zkušeností.

Se zpěvákem/baskytaristou této kapely jsme založili novou, zatím nepojmenovanou kapelu v podobném hudebním duchu a hodláme hrát naživo co nejčastěji.


Když jsem před sedmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Spoléhám se na to, že vydavatelství udělá plánovanou propagaci, a pak přispívám já, což je spíše online marketing než rozesílání fyzických kopií.

Jsem na hudbě závislý a kupuji si několik alb týdně po celý rok.

Miluji fyzický produkt a nepovažuji album za řádně vydané, pokud není na CD, vinylu nebo kazetě.

Na koncerty chodím docela královsky, bydlení ve Stockholmu má své výhody při výběru koncertů, které navštívím.

Naposledy jsem byl na koncertě Marduk a Hellbutcher (nová kapela bývalého zpěváka Nifelheim).


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako PUTRIFIED ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Jako metalista si kupuji hudbu, která se mi líbí, nejen proto, že chci podpořit kapely, ale také proto, že skutečně chci mít fyzickou kopii něčeho, co se mi líbí, abych si vychutnal celý zážitek z obalu a uspořádání vydání.

Jsem rád, že se nesnažím hudbou živit, to by v dnešní době bylo velmi obtížné, protože moderní technologie opravdu tvrdě zasahují hudebníky.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je nástrojem, který slouží k usměrňování a prožívání určitých nálad.

Je to něco, co beru stejně jako black metal velmi vážně, a proto to není k smíchu.

Dalo by se to ale shrnout i takto:

Tepláky, kšiltovka, zpěv o kyselém dešti a tloušťce = ne death metal.
Pásek s nábojnicemi, kovbojské boty, zpěv o ďábelství a být fit = Death Metal.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají PUTRIFIED v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

Nyní je v plánu nahrát nové 7" EP nebo MCD.
Materiál je napsaný a nahrávání by mělo proběhnout během léta 2024.

Poté budu pokračovat v práci na dalším plnohodnotném albu.
Pro to už byly nahrány bicí, což se odehrálo ve studiu Ryssviken a sezení "inženýroval" Germaniac z Verminous.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Death Darkness Decay“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za rozhovor!

Doufám, že se vaši čtenáři podívají na album Death Darkness Decay a nechají se pohltit prázdnotou.

/A.Death

Recenze/review - PUTRIFIED - Death Darkness Decay (2024):

Recenze/review - PUTRIFIED - The Flesh. The Scythe. The Tomb (2016):

Share this games :

TWITTER