DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 29. června 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - EVOKED - Syrový, prašivý, temný death metal, u kterého se rozpadnete v prach! Budete pohřbeni zaživa!

Rozhovor - EVOKED - Syrový, prašivý, temný death metal, u kterého se rozpadnete v prach! Budete pohřbeni zaživa!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - EVOKED.

Odpovídal Artilleratör (bicí), děkujeme!

Recenze/review - EVOKED - Immoral Arts (2024):

Ave EVOKED! Zdravím do německého undergroundu. Pojďme rovnou k tomu nejdůležitějšímu. Máte venku nové EP „Immoral Arts“, které je doslova narvaná poctivým, prašivým death metalem. Jak album vznikalo a jaký z něj máš pocit? Jakým směrem se EVOKED posunuli?

A Ave i tobě, Jakube! Rád tě slyším a děkuji za příležitost udělat s tebou rozhovor pro DEADLY STORM Zine!

Ano, "Immoral Arts" vyšlo asi před měsícem a sklidilo na deathmetalové scéně docela fenomenální reakce, čehož si opravdu vážíme. Proces psaní nám zabral hodně času, jak je u nás obvyklé, protože jsme poměrně pomalu pracující kapela, co se týče psaní. S výsledkem psaní a nahrávání, se zvukem a skladbami jsme obecně velmi spokojeni a jsme si jisti, že jsme vytvořili solidní kus drtivého death metalu. Myslím, že jsme toho ve směru tvorby moc nezměnili. EP je důsledným krokem vpřed na naší cestě hraní death metalu (uši drtícího a brutálního). A uvidíme, kam nás to povede dál a jak bude znít další deska.


Právě ji poslouchám a musím napsat, že tentokrát mi chvilku trvalo, než mi pronikla do krve. Narval jsem si album do přehrávače, poslouchám ji v autě. Hodně se mi líbí zvuk. Je živý, organický, old schoolový a zároveň dobře čitelný. Připadá mi odlišný od vašich předchozích desek. Kde jste nahrávali a kdo je pod zvukem podepsán?

A naštěstí EP není tak dlouhé, takže si ho můžete poslechnout stokrát denně, hahaha! Ať už se vydáte kamkoli, EVOKED půjde s vámi! Jsem rád, že se ti ten zvuk tak líbí. Hlavním důvodem rozdílu ve zvuku je nejspíš změna místa nahrávání. Pro nahrávání všech skladeb jsme se rozhodli pro 'That Basement Studio' a nechali jsme nahrávky pro mix a master přiložit ruce k dílu velmistra Marca Brinkmanna z 'Hellforge Studio', který už dělal kompletní nahrávky, mix a master na našem albu 'Ravenous Compulsion' z roku 2019.

Asi se mnou budeš souhlasit, že obal prodává. Vy jej máte letos pořádně brutální. Autorem je Timon Kokott. Motivem je exhumace prokletého? Osobně se mi obal líbí, jen si říkám, jestli není „příliš“ brutální. Znáš to, na sociálních sítích vyhodnocuje co je a co není správné umělá inteligence. Spousta kapel kvůli podobným obalům měla problémy. Jak jste se dali s Timonem dohromady a co přesně má motiv vyjadřovat ve vztahu k hudbě?

Co se týče brutality, nesouhlasím, protože obálka "Ravenous Compulsion" mi přijde mnohem krvavější a násilnější. Obecně se téma "Immoral Arts" odvíjí od legendy o Frankensteinově monstru. Timon Kokott stojí za našimi obálkami od vydání 'Ravenous Compulsion' a i tentokrát odvedl fantastickou práci. Spojili jsme se, prodiskutovali nápad, dohodli se na stylu kresby a upozornili na některé detaily, jako je například děsivý, bolestný a mučivý výraz v obličeji mrtvoly, která ožívá, což nechce. A nikdy jsme nezažili žádné problémy se sociálními sítěmi nebo někým jiným. Hádám, že musíme ještě trochu otestovat hranice.


Dávám si „Immoral Arts“ znovu a znovu do hlavy a říkám si, že nejvíc se mi na albu líbí asi takový ten těžko popsatelný old school death metalový feeling. Pak kouknu na vaše promo fotky a jeden z vás má tričko mých oblíbených CRYPTIC BROOD. Vypadá to, že jsme stejné krve. Kdo byl a je vlastně vaším vzorem? Každý muzikant nějak začínal, existují vzory, které formovaly jeho rukopis. Jaké byly ty vaše?

Jo, chlape! Cryptic Brood jsou naši dobří přátelé a se Steffenem jsme spolupracovali. Co se týče vzorů - každý člen kapely má tak trochu svůj vlastní. Mými jsou, co se týče bubnování, určitě Vinny Daze z Demolition Hammer a John Bonham a možná trochu Phil Taylor z Motörhead :) A co se týče bubnování, tak to jsou pro mě určitě vzory. Ale co se týče naší hudby obecně, jsou to skvělé, stylové deathmetalové kapely staré školy z Evropy.

Pamatuji si, že když jsem psal před lety recenzi na vaše první album „Ravenous Compulsion“, tak jsem album poslouchal stále dokola. Mám to nastavené tak, že když se mi nějaká kapela líbí, chci ji vidět naživo, potvrdit si, jak znějí skladby na koncertě? Jak si užíváte koncerty vy? A jak fungují nové songy na živo? Jaké máte ohlasy?

Hraní naživo si opravdu užíváme. Tedy až na to čekání, které je s každým vystoupením spojeno, ale obecně se nám celý ten balík líbí. Potkat nové i staré přátele, podělit se o pivo, jít na pódium a odevzdat poslední kapku potu a krve a někdy si pak užít koncert. Všechny naše písničky fungují v živých situacích skvěle. Loni jsme měli možnost zahrát dvě písně z EP a na pódiu naprosto obstály a měly dobrý ohlas.


Jak se díváš na současný trend, rozšířený převážně mezi mladými kapelami, kdy se snaží hrát co nejvíc technicky, často do death metalu vkládají třeba saxofon, různé klávesy a vůbec hledají cestu hodně komplikovaným způsobem. Baví tě takové kapely? Já třeba když někdy přijdu na koncert a někdo podobný tam vystupuje, tak jsem zmatený. Přijde mi to jako cvičení v jazzové škole, ale nakonec si vůbec nic nepamatuji. Co vy a současné trendy v death metalu?

Hm... no. Není nic špatného na tom, že si hrajete technicky a zkoušíte něco nového. Nebo když si nějaká písnička tak trochu žádá obtížný a technický part, tak ho zahrát, ale saxofon prosím vynechat z death metalu hahahah. Možná existují styly, které mohou těžit z exotických (v rámci metalu) nástrojů, ale to neplatí pro old school death metal.

U nás v Čechách je scéna taková uzavřená. Kapela i fanoušci se víceméně všichni znají a abych pravdu řekl, tak mi připadá, že na death metal už moc lidí nechodí. Mladší poslouchají už úplně něco jiného. Vy jste z North Rhine-Westphalia, jaká je u vás scéna, co kluby. A fanoušci? Podporují kapely, chodí na koncerty?

V našem regionu je poměrně živá a aktivní metalová scéna se skvělými kluby a organizátory. Za ta léta jsme se na deathmetalové scéně seznámili s tolika lidmi, že se mi to zdá málo, ale vždycky mě překvapí, kolik lidí chodí na naše koncerty, které neznáme. A dokonce je tu i plno  mladších frajerů a frajerek, což udržuje naději, že scéna tak rychle neskončí.


Spousta skupin už plánuje turné na podzim a zimu. Jak jste na tom vy s propagací „Immoral Arts“? Už bych rád konečně viděl naživo. Zavítáte i k nám do České republiky?

Určitě chceme hrát po celé Evropě, ale zatím jsme nenašli možnost turné. Ale baví nás i jednotlivá vystoupení nebo víkendová turné, takže pokud máte spojení na pořadatele v České republice, klidně nás pozvěte. Určitě si nějakou cestu najdeme. V září hrajeme na Slovensku (Poprad) a v Hannoveru a v říjnu nás čeká skvělý koncert v Hamburku.

Blížíme se k závěru a to vždycky dávám lehce filozofickou otázku. Jak bys definoval death metal a co pro tebe znamená? Nemyslím tím teď techniku hraní, ale spíše co ti přináší, bere, jak jej vnímáš ve vztahu k fanouškům. Vyrostl jsi na něm?

To je otázka, o které se dá mluvit u stolu nad 20 pivy hahaha. Pro mě je to čistá energie, brutalita, která se formuje do melodií a rytmů, přičemž se posouvají hranice nástrojů i těla a zdobí se to "gore" a "nechutnými" motivy. Chvíli mi trvalo, než jsem se dostal k extrémnějším formám metalu. Začínal jsem tedy jako normální kluk na Motörhead, punk rocku a Iron Maiden, a pak se někde cestou stala katastrofa, která mě vrhla na black, thrash a death metal. Jako přirozený vývoj.


Děkuji moc za rozhovor. Vážím si toho. Teď již nechme mluvit hudbu. Jdu si pustit „Immoral Arts“ a to pořádně nahlas! Přeji vám, ať se novince daří a ať je vše fajn i ve vašich osobních životech. Děkuji!

Opravdu děkuji za možnost udělat s vámi tento rozhovor a za zajímavé otázky! Dám si pivo a denní dávku death metalu (samozřejmě také "Immoral Arts") a doufám, že se s vámi někdy setkám osobně v České republice!

about EVOKED on DEADLY STORM ZINE:



---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER