DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 27. června 2024

Home » , , , , » Recenze/review - SEAR BLISS - Heavenly Down (2024)

Recenze/review - SEAR BLISS - Heavenly Down (2024)


SEAR BLISS - Heavenly Down
CD 2024, Hammerheart Records

for english please scroll down

Byla ještě tma, když jsem vyrazil. Mlha se válela v ulicích a mraky byly nízko. Chlad mě objímal, jako mrtvá milenka. Vylezl jsem vysoko nahoru, na skálu a díval se do kraje. Poslouchal jsem nové album maďarských black metalistů SEAR BLISS a přemýšlel jsem odkud přichází smrt. Z temnoty? Z naší mysli? Z vesmíru? Odpověď jsem sice nenalezl, ale dostavily se podivné pocity plné melancholie, smutku, pekla i nenávisti. Najednou jsem měl pocit, že padám po zádech do hlubiny. Nikdy jsem nedopadl na zem. Nikdy jsem nezemřel.

Přesto mě hudba dostala do zvláštního stavu. Kolem létaly do odstínů černé zbarvené emoce a užíval jsem si zřetelný rukopis kapely. Základem je stále melodický black metal, přidávány jsou potom různé folkové a atmosférické prvky. Výsledkem je naléhavé, zajímavé a neotřelé album, které vás přenese do jiných dimenzí. 


Kapela datuje svůj vznik do roku 1993. Pánové moc dobře ví, jak a co chtějí hrát. Nadále rozvíjejí svůj vlastní styl. Mají spoustu nápadů, které se jim povedlo nahrát na novu desku tak, že působí opravdu kompaktním dojmem. SEAR BLISS mají talent na to, složit zajímavé skladby i vytvořit zvláštně podmanivou atmosféru. Nové cesty hledají velmi zkušeně a zajímavým způsobem. Pro poslech vám doporučuji klid, tmu a chlad. Nebo tichou cestu v prázdném lese, případně skálu, na které bylo kdysi dávno obětováno starým bohům. Budete se kývat do rytmu, jako stromy ve větru, jako oběšenci, kteří propadli beznaději. Nálady jsou převážně pochmurné, mrazivé. Jednotlivé motivy se mi dostaly postupně do krve a najednou jsem měl v žilách jemné kousky ledu. Je to spíše opus, symfonie plná ozvěn z temného vesmíru, než jen obyčejná desky. Netřeba hodnotit formální věci, jako je zvuk a obal. Vše je na skvělé úrovni. Můžete se tak soustředit na muziku samotnou, na její sílu a energii. Letěli jste někdy nad mraky? Potom asi víte, o čem píšu. Stav beztíže, silné melodie, spousta různých odboček a melancholie, která se proplétá celou deskou, jako jedovatý had. Abych si "Heavenly Down" opravdu vychutnal, musel jsem být sám. Musel jsem se soustředit. Bylo pro mě velmi příjemné se posadit, zapnout play a potom se již jenom vznášet na zpěněných vlnách mrazivých melodií. Možná si jednou vezmu jed, možná se nechám roztrhat od psů, než se tak ale stane, budu tuhle nahrávku poslouchat stále dál. Má v sobě totiž chvění, sílu, tlak i spoustu temnoty. Byla ještě tma, když jsem vyrazil. Mlha se válela v ulicích a mraky byly nízko. Chlad mě objímal, jako mrtvá milenka. Vylezl jsem vysoko nahoru, na skálu a díval se do kraje. Melancholická, mrazivá, atmosférická black metalová vlna plná bolesti a temné energie! Pád do hlubin!


Asphyx says:

It was still dark when I set out. Fog rolled in the streets and the clouds were low. The cold embraced me like a dead lover. I climbed high up on a rock and looked out over the countryside. I listened to the new album by Hungarian black metallers SEAR BLISS and wondered where death was coming from. From the darkness? From our minds? From the universe? I didn't find the answer, but there were strange feelings of melancholy, sadness, hell and hatred. Suddenly, I felt like I was falling on my back into the depths. I never hit the ground. I never died.

Yet the music put me in a strange state. Shades of black tinged emotions flew around and I enjoyed the distinct signature of the band. The base is still melodic black metal, then various folk and atmospheric elements are added. The result is an urgent, interesting and novel album that transports you to other dimensions. 


The band dates back to 1993. The gentlemen know very well how and what they want to play. They continue to develop their own style. They have a lot of ideas, which they managed to record on the new album so that it gives a really compact impression. SEAR BLISS have a knack for composing interesting songs and creating a strangely captivating atmosphere. They find new ways in a very experienced and interesting way. For listening I recommend calm, dark and cold. Or a silent path in an empty forest, or a rock that once upon a time was sacrificed to the old gods. You will sway to the rhythm, like trees in the wind, like hanged men who have fallen into despair. The moods are mostly gloomy, chilling. Gradually, the various motifs got into my blood, and suddenly I had fine bits of ice in my veins. It's more of an opus, a symphony full of echoes from the dark universe, than just an ordinary record. No need to judge formal things like sound and cover art. Everything is on a great level. You can concentrate on the music itself, on its power and energy. Have you ever flown above the clouds? Then you probably know what I'm writing about. The weightlessness, the strong melodies, the many different turns and the melancholy that runs through the whole album like a poisonous snake. To really enjoy "Heavenly Down", I had to be alone. I had to concentrate. It was very pleasant for me to sit down, put it on play and then just float on the frothy waves of chilling melodies. Maybe one day I'll take the poison, maybe I'll get torn apart by the dogs, but until that happens I'll keep listening to this record. For it has tremors, power, pressure and plenty of darkness. It was still dark when I set out. Fog rolled in the streets and the clouds were low. The cold embraced me, like a dead lover. I climbed high up, on a rock, and looked out into the countryside. A melancholic, frosty, atmospheric black metal wave full of pain and dark energy! Falling into the depths!


TRACKLIST
1. Infinite Grey
2. Watershed
3. The Upper World
4. Heavenly Down
5. Forgotten Deities
6. The Winding Path
7. Chasm
8. Feathers in Ashes

LINE-UP
András Nagy - Bass, Vocals, Synth, Guitars, Hangdrum
Gyula Csejtei - Drums
Márton Kertész - Guitars
Zoltán Pál - Trombone, Backing Vocals
Zoltán Vigh - Guitars


Share this games :

TWITTER