DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 31. května 2024

Home » , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Holly - Stephen King (2024)

KNIŽNÍ TIPY - Holly - Stephen King (2024)


Holly - Stephen King
2024, Beta-Dobrovský

Občas se v životě stávají věci, které potom po letech vyprávíte. Byla sobota minulý týden a jeli jsme do Jižních Čech na oslavu padesátin. Oblékl jsem se sportovně a pro moji ženu to byla po dlouhé době akce, na kterou mohla vyrazit. Těšili jsme se. Jenže když jsme dorazili, volají nám z nemocnice, že se máme ihned dostavit. Kamarádi nás naložili do auta a odvezli nás na nádraží. Vlak ale neodjel. Zůstali jsme sami dva na opuštěném nádraží. Museli jsme si zavolat sanitku. Než ale přijela, obtěžoval nás zfetovaný cikán. Představte si to. Široko daleko nikde nic, jenom pole a v dálce lesy. Pár domů, jinak prázdnota. Vůbec nevíme, odkud se vynořil. Šel samozřejmě ihned k nám. Když jsem se mu podíval do obličeje, měl kůži na polovině svraštělou, hnijící a hnusnou. Smrděl na kilometr daleko. Byl jako zombie, která před chvílí vylezla z hrobu. Otravoval nás, až jsem jej musel zahnat. Něco mumlal, divně se kýval a občas vycenil zuby.

Byli jsme rádi, když jsme seděli v sanitce a měli co dělat, abychom se udrželi v sedačkách. Serpentiny, divoká jízda, nakonec nemocnice a potom na chvilku domů. Potom jsem sedl do auta a řítil se nočními ulicemi. Věřte tomu nebo ne, ale potkali jsme tři černé kočky, které nám skočily přes cestu. Druhý den ráno jsem si říkal, že si musím objednat nějakou dobrou knihu. Něco, co mi alespoň trošku napraví pocuchané nervy. Kniha přišla v pondělí odpoledne a večer jsem měl půlku přečtenou. Stephnen King má sice poslední roky trošku výkyvy v kvalitě, ale Holly je opravdu povedeným dílem. Text jsem doslova hltal, připadal jsem si jako hladovec, který dostane před sebe pořádnou porci masa. Skvěle napsáno, kombinace detektivky, thrilleru a hororu. Na Středozápadě zmizí několik lidí. Je potřeba to vyšetřit. Ještě, že je tu kdysi plachá dívka, která se stala silnou vyšetřovatelkou. Je už tma, jdi spát, vstáváš brzy. Řekla mi manželka, ale já byl jak malý dítě. Ještě chvilku, prosím. Byl jsem ale po víkendu hodně vyčerpaný. Už jsem moc dlouho nevydržel.

King opět ukazuje, že je mistr děsu. Příběh je pečlivě vystavěný. Vždyť co může být horšího, než když se vám ztratí dítě? Jen pár domů od místa zmizení žijí staří manželé. Nevenek působí solidně, jak už tomu tak bývá, ale jejich sklep ukrývá šílené tajemství. Možná by to mohlo pomoci ve vyšetřování. Víc vám prozrazovat nebudu, ale garantuji vám, že pokud máte Kinga rádi, tak budete spokojeni jako já. Je až fascinující, jak vysoko si drží laťku. Vím, některé knihy z posledního období jsou takové nemastné, neslané, ale Holly k nim rozhodně nepatří. Naopak, těch 400 stránek uteče jako krev z proříznuté tepny. Autor vůbec neztratil na síle. Pořád dovede chytit a nepustit, vybudovat mrazivou a napínavou atmosféru. Šel jsem si lehnout a jak jsme prožili zase jednou velký stres, tak jsem nemohl spát. Nakonec jsem po dlouhém převalování zabral, ale pořád se mi vracel do mysli ten cikán s rozpadlou tváří a jeho smích. Když se probudím a chce se mi na záchod, tak vedle mě manželka není. Sedí v obýváku a listuje si v Holly. Řeknu jí:" Ale tuhle knihu přeci teď čtu já....". Jdeme si znovu lehnout, ale už nezabereme. 

Další den je kolem všeho děsný frmol. Děti, nákupy, rodinný život, jak jej všichni známe. Konečně je všechno hotovo a já se uvelebím znovu v křesle. Volají výsledky z nemocnice a tak znovu usedám do auta a čekám na nemocničních chodbách. Aspoň, že je den a černé kočky spí. Beru si tentokrát knihu s sebou. A dočtu ji. Když se ještě víc utahaní vrátíme zpátky domů, už jen sedím a dívám se do zdi. Chci klid, chci spát. Zalezu si a manželka usne v pokoji u televize. Někdy kolem půlnoci vstanu a najdu ji zase s knihou. Je fakt super, usměje se na mě a já jen kývnu na souhlas. Pojď už spát, měla bys odpočívat. Když mě chytne za ruku, tak mám konečně klidné sny. Kingovi se to opět povedlo. Nevím, jestli má nějaký tajný recept, ale na mě Holly opět funguje. Autor je pro mě taková jistota. Jen nějak netuším, kdo to jednou po něm převezme. Jeho jazyk i styl je totiž nezaměnitelný. Jsem jeho fanoušek od svých osmnácti, tak si nedovedu představit, že jednou přestane psát. Vzhledem k jeho věku si každou novinku neskutečně užívám. 

Přemýšlel jsem, jestli bych chtěl Holly doopravdy potkat. Asi spíše jo, mám rád zajímavé ženy, líbí se mi, když je někdo trošku jiný, odlišný a inteligentní. Víte co je zajímavé? V té malé vesničce, ve které jsme čekali na vlak, který nejel, se mi něco podobného stalo již potřetí. Jednou vykolejil vlak, ve kterém jsem jel, jednou popadaly na koleje díky větru stromy a strávil jsem na nádraží noc. Tentokrát to bylo ale ještě děsivější. Navždy budu mít tenhle náš příběh spojený z Holly. Byla takovou mou náplastí na stres. Relaxem a dalším mým tipem pro vás. King je stále ve skvělé formě a umí překvapit. Fascinuje mě lehkost, s jakou je kniha napsaná. Nezbývá nic jiného, než vám knížku doporučit. Mějte se co nejlépe, dávejte si bacha na lidi, co vylezli z hrobů a opatrujte se. Děkuji za pozornost.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků.

Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout.

Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední.

Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER